Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Eveliina Piipon valmentaja avaa suojattinsa vaikeaa syksyä ja yllättävää lähtöä Denverin yliopistoon: "Voisiko siellä löytyä se hyvä mielentila ja tasapaino?"

Vaikeuksista kärsinyt maastohiihtäjä Eveliina Piippo yllätti keskiviikkona ilmoittamalla siirtymisestä Denverin yliopistoon.

Eveliina Piippo
Viime kaudella Piippo hiihti maailmancupissa viisi normaalimatkan kisaa, joista kolmessa hän ylsi pisteille. Parhaimmillaan hän oli 18:s Falunissa hiihdetyssä 10 kilometrin (v) väliaikalähdössä.
Eveliina Piippo aikoo hakea uusia ärsykkeitä uralleen Denverin yliopistosta.Vesa Pöppönen / All Over Press

Maajoukkuehiihtäjä Eveliina Piipon valmentaja Ville Oksanen seisoo suojattinsa päätöksen takana aloittaa opiskelut Yhdysvalloissa Denverin yliopistossa vuoden alussa. Oksanen kertoo Yle Urheilulle, että ajatus ulkomailla opiskelusta oli hiipinyt Piipon mieleen jo aiemmin.

– Eveliina oli miettinyt jo monesti aikaisempina vuosina, mitä muuta haluaa elämällään tehdä hiihdon lisäksi. Tämä on pitkän tähtäimen tavoitteella tehty päätös ja investointi tulevaisuuteen, Oksanen painottaa.

Päätöksen taustalla oli haastava syksy, johon mahtui muun muassa sairastelua.

– Vähän oli ollut kateissa kokonaisuus. Syksy ei ollut onnistunut harjoituksellisesti, ja se oli monen tekijän summa, Oksanen painottaa.

Piippo on jo kertonut aikaisemmin Yle Urheilulle, että huippu-urheilijan elämä ei ole tuntunut hyvältä. Hän muutti aikaisemmin hiihtouran perässä Tampereelta Rovaniemelle. Nyt tie vie Denverin yliopistoon, jossa hiihtojoukkueen valmentajana toimii muun muassa Matti Heikkistä valmentanut Toni Roponen. Piippo kävi jo aiemmin syksyllä irtautumassa arjesta Denverissä, jossa päätös lopulta syntyi.

– Denverissä hänen ajatukset selkiytyivät, että voisiko siellä löytyä se hyvä mielentila ja tasapino? Kun muut palaset ovat kunnossa, pääsee toteuttamaan itseään muillakin areenoilla ja pystyy jatkuvalla syötöllä tekemään myös sitä hyvää urheilullista tekemistä.

Roposen kanssa keskusteluja jo käyty

Yhdysvalloissa opiskeleminen ja maailmancupin yhdistäminen eivät kuitenkaan kulje täysin käsi kädessä. Oksasen mukaan Piipon elämäntilanteelle tämä oli silti paras ratkaisu.

– Totta kai maailmancupissa kisaaminen on kehittymisen kannalta parempaa. Mutta ei sitä voi monistaa, että se voisi toimia jokaiselle eri elämäntilanteissa.

Oksanen kertoo käyneensä Toni Roposen kanssa keskusteluja Piipon harjoitteluun liittyen. Oksanen jatkaa Yhdysvaltoihin muuttamisesta huolimatta Piipon henkilökohtaisena valmentajana.

– Hän harjoittelee yliopistojoukkueen ohjelman mukaan yhteistyössä Tonin kanssa.

Piipon kausi alkaa tammikuussa

Piippo ilmoitti keskiviikkona tiedotteessa, että kausi alkaa tammikuussa Norjan Skandinavia Cupista. Viime kaudella maailmancupissa etenkin viestiosuuksilla säväyttäneen Piipon tavoitteet ovat kaudella hätyytellä sijoja 20 sakkiin.

– Tilanne on ihan ok. Yhtäkään kisaa ei ole alla, joten hän ole ei huippukunnossa. Hän pystyisi kuitenkin jo kisaamaan, mutta yliopistosäännöt estävät kilpailut vielä tässä vaiheessa.

Entä kuinka pitkäksi aikaa Piippo aikoo Yhdysvaltoihin jäädä?

– En lähde tätä veikkaamaan. Aika tulee näyttämään sen. Jos homma ei toimi, aina voi takaisin.

Lue myös:

Eveliina Piipon kauden avauskisa lykkääntyy tammikuulle saakka – piipahdus Toni Roposen luona muutti opiskelusuunnitelmia, jotka vaikuttavat myös kilpailukalenteriin

Sairastuminen pilasi suunnitelmat, Eveliina Piipon koko kausi vaarassa? – "Tällä hetkellä tilanne on sellainen, että kilpaileminen ei ole järkevää"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat