Wadan päätös vaikuttaa myös maastohiihtoon, mutta miten? – "Jos vanhat merkit paikkansa pitävät, FIS odottaa, mitä muut tekevät"

Yle Urheilun asiantuntija Sami Jauhojärvi uskoo, että Wadan päätös vaikuttaa varmasti Venäjän urheilumaailmaan.

doping
Aleksander Bolshunov
Venäjän Aleksander Bolshunov voitti 30 kilometrin yhdistelmäkilpailun. AOP

Maailman antidopingtoimisto Wada päätti maanantaina sulkea Venäjän suurista urheilutapahtumista seuraavaksi neljäksi vuodeksi dopingnäytteiden manipuloinnin takia. Samalla Wada suositteli, ettei Venäjälle myönnettäisi suuria urheilukilpailuja tulevina vuosina.

Päätöksellä on vaikutuksia myös maastohiihtoon.

– Esimerkiksi viime viikonloppuna Lillehammerissa miesten tuloslista oli hyvin norjalais-venäläispainotteinen kärkipäässä. Kyllähän se latistaisi kilpailuja aika paljon, jos venäläisurheilijat suljettaisiin kokonaan pois, Yle Urheilun asiantuntija Sami Jauhojärvi miettii.

Wadan suosituksen mukaan puhtaaksi todetut urheilijat saavat jatkossakin kilpailla ilman kansallistunnuksia. Toisaalta esimerkiksi urheiluoikeuden asiantuntija Olli Rauste nosti esiin päätöksen ongelmallisuuden, sillä nyt kaikki urheilijat tuomitaan ikään kuin syylliseksi ennen kuin he todistavat puhtautensa.

Myös Jauhojärvi näkee tilanteen ongelmallisena yksittäisen urheilijan kannalta.

– Tässä on erittäin iso ristiriita urheilijan oikeusturvan kannalta. Jos kaikki ammattiurheilijat suljetaan pois, väistämättä suljetaan myös syyttömiä pois.

Miten käy maailmancupin?

Wadan tämänhetkisen ohjeistuksen mukaan panna koskisi vain suuria kansainvälisiä arvokilpailuja. Yksi kiistakysymys koskeekin maailmancupin osakilpailuja.

– Lajiliittojen pitäisi miettiä, minkälaisia sanktioita laitetaan arvokisojen lisäksi. Koskisi kielto myös maailmancupia vai ei. Siinä vaiheessa on isossa roolissa, minkälaiset todisteet ovat kaikkia maailmancupia kiertäviä urheilijoita vastaan. Yleensä arvokisoissa on pienemmät joukkueet, jolloin on helpompi rajata porukka, jota epäillään, Jauhojärvi avaa.

Jauhojärvellä on kuitenkin aavistuksensa siitä, miten kansainvälinen hiihtoliitto FIS päätökseen reagoi – ja kuinka nopeasti.

– Jos vanhat merkit paikkansa pitävät, FIS odottaa, mitä muut tekevät ja katselee sitten, tohtiiko reagoida vai ei. On mielenkiintoista nähdä, uskaltavatko he linjata, että venäläisurheilijat eivät voisi oman lippunsa alla kilpailla maailmancupissa tai Skandinavia cupissa tai muissa.

– Sekin on jo aika iso sanktio. Siellä kuitenkin edustetaan maajoukkueita ja maata. Mutta siitä voisi ainakin lähteä, että kaikkia urheilijoita ei suljettaisi pois sieltä.

Vaikka kyseessä on jälleen kerran suositus, uskoo Jauhojärvi, että jotakin tulee joka tapauksessa muuttumaan.

– Wada on asettanut sen verran kovat kurinpitotoimet, että jotakin on pakko muuttaa myös Venäjän kulttuurissa.

Jauhojärvi oli mukana myös vuoden 2014 Sotshin olympialaisissa, joiden jälkeen Venäjä menetti kolmasosan saavuttamistaan mitaleista dopingin takia. Esimerkiksi Jauhojärvelle ja Iivo Niskaselle parisprintissä hopealle jäänyt venäläiskaksikko Maksim Vylegznanin / Nikita Kriukov menettivät muiden muassa mitalinsa dopingin takia.

Mutta uskooko Jauhojärvi venäläisurheilijoiden puhtauteen?

– Jos katsoo viimeaikaisia tilastoja, aika paljon urheilijoita on suljettu monessa lajissa dopingin käytön takia pois, myös maastohiihdossa. Venäjällä on ollut pitkäaikainen dopingkulttuuri, joka yhä edelleen jonkinsorttisena siellä, Jauhojärvi aloittaa.

– Mutta siellä on myös urheilijoita, jotka haluavat urheilla puhtaasti. Muistan, kun maajoukkuetason urheilijat nostivat puolenkymmentä vuotta sitten mellakan siitä, että he haluavat tietää, mitä vitamiinit, joita heille annetaan on. Siellä on myös urheilijoita, jotka eivät ole vain systeemin orjia, vaan ajattelevat myös omalla järjellä ja niillä on oma tahto.

Lue myös:

Wada pudotti jättiuutisen – Venäjä suljetaan kansainvälisestä huippu-urheilusta neljäksi vuodeksi

Kansainvälinen hiihtoliitto jatkaa Seefeldin dopingiskun tutkintaa

Miksi jalkapallon EM-kisat pysyvät Venäjällä? Miten käy Sotshin formulaosakilpailulle? Tässä Wadan syyt neljän vuoden rangaistukselle ja odotettavat seuraukset

SUEKin pääsihteeri on tyytyväinen Wadan päätökseen: "Muuta vaihtoehtoa ei ollut"

Urheiluoikeuden asiantuntija uskoo venäläisten valittavan päätöksestä – pannan lopullinen toteutus lajiliittojen käsissä: "Ennustukseni on, että tullaan näkemään paljon oikeudellisia käsittelyjä"

Kansainvälisen jääkiekkoliiton varapuheenjohtaja Kalervo Kummola: Vuoden 2023 MM-kisat on mahdollista siirtää pois Venäjältä

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat