Suora

  • Miesten pujottelun 1. lasku, Schladming
  • Alppihiihdon MC: Schladming, miesten pujottelun 1. lasku
  • Victor Malmström ja urheilijaelämän jälkeinen identiteettikriisi
  • Urheiluruutu
  • NHL-varauksesta mitättömäksi - Jonathan Iilahti pelasti uransa rikkomalla jääkiekon tabun
  • Miesten pujottelun 2. lasku, Schladming
  • Alppihiihdon MC: Schladming, miesten pujottelun 2. lasku
  • Jalkapallon Italian cup, puolivälierä AC Milan - Torino.
  • Urheiluruutu
  • Jalkapallon Italian cup, puolivälieräottelu AC Milan - Torino

Wadan päätös voi olla suuri katastrofi Venäjän lentopallomaajoukkueen päävalmentaja Tuomas Sammelvuolle – "Hän pääsi himoittuun pestiin ja nyt tuntuu, että moni asia romahtaa"

Venäjän sulkeminen pois urheilun suurtapahtumista saattaa tulla Venäjän lentopallomaajoukkueen suomalaispäävalmentaja Tuomas Sammelvuon olympiahaaveen eteen.

doping
Tuomas Sammelvuo
Tuomas Sammelvuo valmensi Venäjän olympiakarsintaturnauksen voittoon.Getty Images

Wadan maanantaina tekemä päätös sulkea Venäjä pois urheilun suurtapahtumista neljäksi vuodeksi on herättänyt runsaasti keskustelua. Suomalaisia päätös koskettaa muun muassa Venäjän lentopallomaajoukkuetta nykyisin luotsaavan Tuomas Sammelvuon kautta.

Venäjä voitti lentopallokultaa vuoden 2012 olympialaisissa Lontoossa. Sammelvuo siirtyi Venäjälle Suomen maajoukkueen päävalmentajan paikalta viime keväänä. Sen jälkeen hän johdatti joukkueen Tokion olympialaisiin ja pääsi lähemmäs suurta olympiaunelmaa.

Wadan maanantainen päätös saattaa kuitenkin astua Sammelvuon unelman tielle. Yle Urheilun asiantuntija Timo Hoivala uskoo päätöksen vaikuttavan suomalaisluotsin työhön ja tekemiseen.

– Sammelvuon näkökulmasta tämä on katastrofi. Jos Venäjä ei pääse kisoihin, voisin kuvitella, että se on hänelle karmea pettymys. Hän pääsi himoittuun päävalmentajan pestiin ja nyt tuntuu, että moni asia romahtaa, Hoivala toteaa.

Venäjällä on vielä mahdollisuus valittaa Wadan päätöksestä urheilun kansainväliseen vetoomustuomioistuimeen CASiin. Jos päätös kuitenkin pysyy ennallaan, on puhtaiksi todistettujen venäläisurheilijoiden mahdollista osallistua kisoihin ilman maan kansallistunnuksia.

– Uskon, että Venäjä harkitsee, kilpaileeko se lainkaan neutraalin lipun alla, Hoivala pohtii.

Lentopallon MM-kisat 2022 Venäjällä vaarassa

Vuonna 2016 Rion olympialaisissa Venäjän lentopallomaajoukkue oli mukana yhtä melodiumista kärynnyttä pelaajaa lukuunottamatta. Silloin Kansainvälisen liiton mukaan useimmat maajoukkuepelaajista oli testattu ulkomailla.

– Venäjän maajoukkueen runko tulee kansallisesta pääsarjasta ja vain yksittäiset pelaajat pelaavat ulkomailla. Venäläisseurat osallistuvat kuitenkin muun muassa Mestarien liigaan ja euro-otteluiden yhteydessä heitä testataan myös ulkomailla, kertoo Yle Urheilun asiantuntija Konstantin Shumov.

Venäjälle on myönnetty järjestettäväksi lentopallon MM-kisat vuonna 2022. Wadan komitea suosittelee, että Venäjältä evätään mahdollisuus järjestää suuria urheilutapahtumia tulevina vuosina.

– Sinne on vielä pitkä aika, eikä isoimpia järjestelyjä ole vielä ehditty tehdä, joten todennäköisesti ne siirretään sieltä pois, Hoivala toteaa.

Tämäkin olisi iso kolaus Sammelvuon kannalta.

– Sammelvuo tuli Pietarin Zenitin seurajoukkueen valmentajaksi siitä lähtökohdasta, että Pietari isännöi MM-finaaleita. Sitä ajatellen oltiin järjestämässä maajoukkueelle erilaisia projekteja Pietariin, Hoivala kertoo.

Venäjä on lentopallon suurmaita ja aina valmis taistelemaan arvokisamitaleista. Sen tippuminen pois olympialaisista ja muista arvokisoista vaikuttaisi turnauksen tasoon.

–Tämä olisi kova kolaus katsojan kannalta. Mutta aika näyttää, miten Venäjä tähän reagoi ja muuttuvatko asiat vielä, Shumov toteaa.

Lue myös:

Wadan päätös herättää itänaapurissa isoa vihaa – sekä Putin että Medvedev luonnehtivat Venäjään kohdistuvia rangaistustoimia poliittisiksi

KOK:n suomalaisjäsen tyytyväinen Wadan tiukkaan linjaan ja penää lajiliitoilta vastuunkantoa: "Jos suuret lajiliitot lipeävät tästä rintamasta, päätökset valuvat hukkaan"

Urheiluoikeuden asiantuntija uskoo venäläisten valittavan päätöksestä – pannan lopullinen toteutus lajiliittojen käsissä: "Ennustukseni on, että tullaan näkemään paljon oikeudellisia käsittelyjä"

Wada pudotti jättiuutisen – Venäjä suljetaan kansainvälisestä huippu-urheilusta neljäksi vuodeksi

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat