Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Eveliina Piippo avaa yllättävän ratkaisunsa syitä – kaipaa elämäänsä muutakin kuin urheilua: "Minulle on ihan sama, vaikka voittaisin olympiakultaa, jos elämässäni on pelkkä hiihto"

Eveliina Piippoa ei tällä hetkellä kiinnosta kisata maailmancupissa.

hiihto
Eveliina Piippo
Eveliina Piippo Äänekosken SM-hiihdoissa keväällä 2019.AOP

Maastohiihtäjä Eveliina Piippo yllätti keskiviikkona ilmoittamalla muutostaan rapakon taakse. Maajoukkuehiihtäjä kertoi aloittavansa opinnot Denverin yliopistossa tammikuussa ja siirtävänsä myös kauden aloituksen ensi vuoden puolelle.

Taustalla on Piipon marraskuun alussa ottama irtiotto. Hän suuntasi jo tuolloin Denveriin harjoittelemaan. Piippo avasi Yle Urheilulle tarkemmin päätöksensä syitä.

– Pääsyy on, että jo pitkään olen halunnut edetä elämässä muillakin osa-alueilla. Hiihto on vain yksi osa elämää. Denverissä systeemi mahdollistaa aika paljon paremmin huippu-urheilun yhdistämisen opiskeluun, Piippo aloitti.

– Minun pitäisi puolittaa opiskelutahtini, jos haluaisin urheilla täällä Suomessa sillä tasolla, millä haluan. Denverissä voin edetä opiskelujen kanssa paljon nopeammin. Täällä aikaa menee matkoihin koululle ja treeneihin eikä systeemi tue samalla tavalla.

Lopullisen päätöksen koko tutkinnon suorittamisesta Piippo tekee vasta myöhemmin.

Denverin yliopiston hiihtojoukkuetta valmentaa Toni Roponen, joka on valmentanut muun muassa Matti Heikkistä. Piippoa valmentava Ville Oksanen paljasti keskiviikkona Ylelle, että kaksikko oli keskustellut Piipon ulkomaan suunnitelmista jo aiemmin.

–Tonilla on varmasti sellaista osaamista, että kun saa hänen ja Villen pään yhteen, uskon, että heidän yhteistyönsä voi antaa vielä enemmän.

Harjoitusseuraa on saanut myös maajoukkueen jättäneestä Riitta-Liisa Roposesta.

– Me tulemme hyvin toimeen, siinä on minulle hyvä sparraaja. Ei se nainen mikään eläköitynyt ole, kyllä hänestä lenkkiseuraa saa pitkän aikaa eteenpäin. Myös tehoharjoituksiin saa hyvän vastuksen.

Eveliina Piippo
Eveliina Piippo SM-hiihdoissa maaliskuussa keväällä 2019AOP

Päätös siirtyä Yhdysvaltoihin tarkoittaa samalla, että Piipon kauden alku venyy ensi vuoden puolelle. Syynä ovat amerikkalaisen koulutusjärjestelmän säännöt, joiden mukaan Piipon kisaaminen vuoden 2019 puolella vaikuttaisi negatiivisesti tutkinto-ohjelman suorittamiseen opintojen loppupuolella.

– Ärsyttää nämä säännöt. Halu päästä kisoihin olisi kova. Ei ole ollut kiva katsella cupin kisoja, sillä haluaisin kovasti sinne itsekin.

Arvojärjestys kateissa

Ennen maajoukkueen leiriä Val Senalesissä sairastunut Piippo suuntasi Denveriin marraskuun alussa. Mitään yhtä mullistavaa syytä ratkaisulleen hän ei osaa nimetä.

– Koin, että siinä vaiheessa, kun homma ei kehity, on fiksumpi puhaltaa peli poikki ja tehdä muutoksia. Olisin voinut olla sanomatta mitään ja lähteä Olokselle ja hiihtää Rukat ja niin, mutta en usko, että lopputulos olisi ollut hyvä, Piippo avaa tilannetta.

Elokuun jälkeen tilanne alkoi Piipon mukaan kehittyä asteittain.

– Tekeminen ei kehittynyt nousujohtoisena. Tuli flunssaa ja parin päivän kuumetta enkä osannut priorisoida, mikä on minulle kaikista tärkeintä.

Samaan aikaan Piippo yritti suorittaa biolääketieteen tekniikan opintoja. Ajankäytöstä muodostui ongelma.

– Olin vähän koko ajan menossa. Halusin hoitaa koulujuttuja Tampereella, niin aina oli ajamista treenipaikoille. Välillä halusi nähdä kavereita ja perhettä enemmän. Ei ollut arvojärjestystä, mikä on minulle kaikista tärkeintä.

– Silloin ei pystynyt antamaan koko potentiaalia mihinkään juttuun ja se varmaan heijastui siihen, miksi tuli sairaaksi ja miksi tekeminen ei ollut niin laadukasta. Lopputuloksena meni vähän loiste kaikesta.

Eveliina Piippo LEHTIKUVA
Eveliina Piippo yhdistää korkeakouluopinnot ja hiihtoharjoittelun Yhdysvalloissa.Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa

Pysähtyminen koetti vihdoin lokakuussa.

– Tajusin, että vaihtoehtona on puolittaa opiskelun tahti tai sitten mennä paikkaan, missä on parempi systeemi.

Viimeinen tikki koetti loka-marraskuun vaihteessa, kun Piippo sairastui ennen maajoukkueleirille lähtöä.

– Koin, että olin siinä vaiheessa saanut jo paletin paremmin kasaan, mutta sitten kun tulin kipeäksi. Olen jälkeenpäin ollut iloinen, että sairastuin, sillä se mahdollisti tämän jenkkireissun. Mutta siinä vaiheessa se oli se tekijä, jolloin ymmärsin, että jotain on muutettava.

Muutakin kuin hiihtoa

Piippo on aiemmin puhunut julkisuudessa huippu-urheilun raadollisuudesta. Rovaniemeltä hän kertoo muuttaneensa Tampereelle, sillä koki, ettei pysty käyttämään koko potentiaaliaan ihmisenä.

– Ongelma ei ole itse huippu-urheilussa tai siinä, etten nauttisi harjoittelusta tai urheilijan arjesta. Ei ole mitään väärää vain urheilla ja laittaa siihen kaikkea, jos voitontahto on kova ja nauttii siitä elämästä, että on vain hiihto ja vapaa-ajalla keskitytään palautumiseen tai katsella televisiota tai luetaan kirjoja.

Omaan elämäänsä Piippo kaipaa kuitenkin muutakin kuin hiihtoa ja hiihtokilpailuissa menestymistä.

– Minulle on ihan sama, vaikka voittaisin olympiakultaa, jos elämässäni on pelkkä hiihto. Jos minulla on mahdollisuus voittaa olympiakultaa niin, että siinä sivussa voin myötävaikuttaa maailmaan ja kehittää itseäni ja muita elämän osa-alueita, haluan käyttää sen.

En usko, että vaikka Iivolle olisi paras ratkaisu pistää poika kouluun. Iivolla on erilainen voitontahto, joka sytyttää eivätkä toiset ihmiset mieti samalla tavalla kuin minä.

Eveliina Piippo

Piippo onkin joutunut pohtimaan, mikä todella on tärkeintä.

– En haluaisi rajata sitä niin, että se ei ole huippu-urheilun arkea, jos hoidan muita elämän osa-alueita ja haluan viedä niitä eteenpäin. Yritän löytää minulle sopivamman huippu-urheilijan arjen, jossa pääsen luomaan myös muita asioita, ja sen myötä palautuminen, kokonaisuus ja tulokset ovat parempia.

Piippo korostaa, että ratkaisu on vain ja ainoastaan hänen eikä malli sovi välttämättä jokaiselle.

– En usko, että vaikka Iivolle olisi paras ratkaisu pistää poika kouluun. Iivolla on erilainen voitontahto, joka sytyttää eivätkä toiset ihmiset mieti samalla tavalla kuin minä. Minä haluan voittaa ja menestyä, mutta minulla on myös niin monta muuta asiaa, mitä haluan.

Piippo haluaakin rakentaa tulevaisuuttaan jo urheilu-uran aikana – ja sen ohella.

– Ei ole mikään selviö, että uran jälkeen on aikaa. Elämää tapahtuu nyt enkä halua lykätä asioita ja ajatella, että sitten kun. Uskon, että voin saavuttaa niitä asioita ja elää visioni mukaisesti jo nyt.

Tavoitteena kuitenkin olympiamitali

Vaikka Piippo haluaa edetä myös muilla elämän osa-alueilla, ei urheilullisista tavoitteistakaan ole tingitty.

– Ottaa Pekingistä mitali. Se on sellainen, mikä minua tässä vaiheessa sytyttää. Minua ei kiinnosta kiertää maailmancupia nyt ja hiihtää siellä sijoja 12–30. Haluan nyt tehdä sen työn ja nostaa tason sinne, että kun Pekingin jälkeen menen maailmancupiin, minulla on potentiaalia kymppisakkiin normaalimatkalla.

Suomen viestinaiset Beitostölenin kukituksessa.
Suomen viestinaiset Eveliina Piippo (vas.), Riitta-Liisa Roponen, Krista Pärmäkoski ja Johanna Matintalo sijoittuivat joulukuussa 2018 Beitostölenin maailmancup-osakilpailussa kolmanneksi. EPA

Pekingin talviolympialaiset ovat helmikuussa 2022. Aikaa on vielä rutkasti, mutta Piippo on selvästi jo aloittanut valmistautumisen kohti tavoitettaan.

– Minun pitää kehittää myös sprinttiominaisuuksia. Tiedän, että Peking on iso tavoite, enkä tule saavuttamaan sitä, jos jatkan samaa rataa kuin nyt tänä syksynä.

Sen sijaan maailmancupia Piippo sanoo pohtivansa myöhemmin.

– Se on ollut aika ratkaisevassa roolissa, että olen tajunnut, että maailmancupissa henkilökohtainen kehitys ja tason nostaminen asteittain ei nappaa enkä usko, että on tarpeellista katsoa sitä tietä.

Lue myös:

Eveliina Piipon kauden avauskisa lykkääntyy tammikuulle saakka – piipahdus Toni Roposen luona muutti opiskelusuunnitelmia, jotka vaikuttavat myös kilpailukalenteriin

Eveliina Piipon valmentaja avaa suojattinsa vaikeaa syksyä ja yllättävää lähtöä Denverin yliopistoon: "Voisiko siellä löytyä se hyvä mielentila ja tasapaino?"

Sairastuminen pilasi suunnitelmat, Eveliina Piipon koko kausi vaarassa? – "Tällä hetkellä tilanne on sellainen, että kilpaileminen ei ole järkevää"

Vuokatti Ski Teamin Eveliina Piippo täräyttää rehellistä puhetta: itsekkyys korostuu huippu-urheilussa ja se "kuvottaa"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat