Hallitseva maailmanmestari mittaa Huuhkajien tason maaliskuussa – päävalmentaja Kanerva odottaa soittoja maajoukkueuran lopettaneilta: "Voi olla, että tartun vielä itsekin luuriin"

Katso Huuhkajien päävalmentajan Markku Kanervan vierailu Ylen aamussa kuvaa klikkaamalla.

Suomen miesten jalkapallomaajoukkue
Huuhkajien valmentaja Markku Kanerva: EM-paikka räjäytti pankin
Huuhkajien valmentaja Markku Kanerva: EM-paikka räjäytti pankin

Suomalaista jalkapalloa odottaa historiallinen vuosi, kun miesten maajoukkue pelaa ensi kesänä ensimmäistä kertaa EM-kisoissa. Huuhkajat pääsee huimaan kyytiin jo maaliskuun lopulla, kun Suomi haastaa maaottelussa hallitsevan maailmanmestarin Ranskan.

Ylen aamussa vieraillut Huuhkajien päävalmentaja Markku Kanerva odottaa vesi kielellä niin Ranska-kamppailua kuin Suomen kevään muitakin EM-kisoja edeltäviä koitoksia. Ranskaa vastaan saadaan jo esimakua siitä, mikä Suomea odottaa kesällä, kun EM-kisojen alkulohkossa vastaan rynnistää Belgia.

– Ranska ja Belgia ovat ryhmityksellisesti sekä pelitavallisesti lähellä toisiaan. Joudumme äärimmäisen mittarin eteen Ranska-ottelussa, Kanerva vertaili.

Ranskan lisäksi Suomi ottaa mittaa Puolasta, joka muistuttaa Huuhkajien EM-lohkossa pelaavaa Venäjää.

– Puolan kärjessä viilettää maailman parhaisiin hyökkääjiin kuuluva Robert Lewandowski, Venäjällä puolestaan Artem Dzyuba, joka on ehkä hiukan kookkaampi kaveri. Löydän paljon yhtäläisyyksiä Puolan ja Venäjän joukkueista, Kanerva mietiskeli.

Huuhkajien alkulohkossa pelaa myös Tanska. Tähän otteluun Suomi saa hyvän lämmittelyn kesäkuun maaottelussa Ruotsia vastaan.

– Ruotsi vastaa mentaalipuolen osalta Tanskaa, vaikka Ruotsin ja Tanskan ryhmitykset eivät ehkä vastaa toisiaan, Kanerva mietti.

Norwichissa riitti Kanervan onnittelijoita

Huuhkajien supertähdeksi on noussut Englannin Valioliigan Norwichissa pelaava hyökkääjä Teemu Pukki. Kanerva kiirehti heti EM-lohkoarvonnan jälkeen Norwichiin tapaamaan Pukin seurajoukkueen johtoa.

– Oli hienoa nähdä Norwichissa, että porukka tuli onnittelemaan tästä saavutuksestamme (EM-kisapaikasta).

Pukin ansiosta Suomesta kiinnostunut seura on halunnut tiivistää yhteistyötään Suomen kanssa. Ensi kesäksi suunnitteilla on ainakin jalkapalloleiri Eerikkilässä.

Kanerva on vieraillut tiiviisti maajoukkuepelaajien seurajoukkueissa jo kolmen vuoden ajan.

– Jos haluan vaikuttaa pelaajan arkeen, niin siihen vaaditaan käyntiä hänen seurajoukkueessaan. Näin pääsen juttelemaan valmentajan kanssa pelaajan roolista, kehityskohteista ja tutustumaan seuran organisaatioon, Kanerva taustoitti.

Kanervalla on vielä monta hikistä hetkeä, kun hänen pitää seuloa ne 23 pelaajaa, jotka lopultavat edustavat Suomea EM-viheriöillä.

– Listan pitäisi olla valmiina kesäkuun 1. päivänä. Toivon todellakin, että valinnoissa tulisi positiivisia ongelmia. Jotta pelaajat pysyvät terveinä ja antavat vahvoja näyttöjä seurajoukkueissaan, Kanerva mietti.

Palaako Moisander tai Hetemaj Huuhkajiin?

Kanerva ei sulje ovea EM-kisoihin maajoukkueuransa päättäneiltäkään pelaajilta. Esimerkiksi Niklas Moisander tai Perparim Hetemaj voivat vielä mahdollisesti nousta EM-kisajoukkueeseen.

– Mikäli jotkut lopettaneista tulevat toisiin ajatuksiin ja soittavat minulle, niin sitten heidän kanssaan pitää keskustella. Ykkösasiana on se, mihin tarvitsemme vaihtoehtoja. Eli voi olla, että tartun vielä itsekin luuriin, Kanerva totesi.

Myös Roman Eremenko voi nousta vielä EM-kisaehdokkaaksi, jos hän kuntoutuu huippuluokan pelivireeseen.

Maajoukkueelle tammikuulle kaavailtu leiri peruuntui. Maajoukkueelle suunniteltiin leiriä kiisteltyyn Qatariin, mutta sinne ei mennä eikä leiri toteudu missään muuallakaan.

– Kartoitimme Qatarin ohella muitakin vaihtoehtoja leiripaikaksi, muun muassa Espanjaa. Teimme todellakin paljon kartoitustyötä, jotta olisimme saaneet leirin, mutta valitettavasti emme saaneet toteutumaan leiriä tammikuulle, Kanerva kertoi.

– Se oli harmillista, koska juuri tuolta leiriltä on noussut joka vuosi pelaajia, esimerkkeinä Robert Taylor, Juha Pirinen ja Lassi Lappalainen. Mutta tästäkin huolimatta saamme kokonaisuudessaan hyvän valmistautumisen EM-kisoihin, Kanerva arvioi.

Lue lisää:

Valioliigaseura yrittää horjuttaa jääkiekon valta-asemaa Suomessa – Norwich etsii uutta Pukkia jalkapalloleiriltä: "Marraskuussa täällä meni niin hyvin, että päädymme varmaan järjestämään sata leiriä"

Täällä Suomi majoittuu jalkapallon EM-kisojen aikaan – brittimedia kuvaili olosuhteita vaatimattomaksi

Huuhkajien Ranska-maaottelu sai sinetin – vieraskamppailu järjestetään maaliskuun lopussa

Huuhkajat pelaa Puolaa ja Viroa vastaan ennen EM-turnausta – tammikuun leiri peruuntui

Huuhkajien ensimmäinen harjoitusmaaottelu EM-kisojen alla varmistui – Suomi matkustaa Ruotsin vieraaksi Tukholmaan

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat