Hyppää sisältöön

Yle Urheilun asiantuntija osoittaa Venäjän huippu-urheilupannan suurimman ongelman: "On ihan vuorenvarmaa, että siitä kärsivät täysin puhtaat urheilijat"

Yle Urheilun asiantuntija Jarkko Finni pitää Wadan päätöstä radikaalina. Se vaikuttaa väistämättä varsinkin maan nuoriin urheilijoihin.

Korkeushyppääjä Marija Lasitskene on kilpaillut jo pitkään ilman Venäjän kansallisuustunnuksia. Kuva: Getty Images

Maailman antidopingtoimisto Wadan maanantainen päätös Venäjän sulkemisesta ulos kaikesta huippu-urheilusta ei ole venäläiselle yleisurheilulle uusi asia, sillä maan yleisurheilijat ovat jo vuosia kilpailleet neutraalein tunnuksin. Yle Urheilun asiantuntija Jarkko Finnin mukaan päätöksellä voi silti olla isoja vaikutuksia paitsi Venäjän, myös koko maailman yleisurheiluun.

– Se on hyvin radikaali ja uusi päätös. Ei tietysti enää venäläisten kohdalla, sillä tätä on nähty nyt muutama vuosi. Mutta kyllä tällainen maakohtainen sanktio uusi dopingrangaistusmuoto on. Sillä on monenlaisia vaikutuksia huippu-urheiluun, myös nuoriin nouseviin venäläisurheilijoihin ja heidän mahdollisuuksiinsa, Finni kertoo.

Wadan sulkupäätös on nelivuotinen ja koskee kaikkea urheilua. Finnin arvion mukaan päätös näkyy väistämättä kansainvälisen yleisurheilun tasossa.

– Ihan absoluuttisesti se vaikuttaa kansainväliseen huippu-urheiluun, joihinkin tiettyihin yleisurheilulajeihin ja arvokisojen tuloslistoihin.

Finnin toinen huolenaihe on, miten yleisurheilulle käy pitkässä juoksussa.

– Se vaikuttaa Venäjän sisällä varmasti nuorten urheilijoiden kiinnostukseen yleisurheilua kohtaan ja varmaan myös yhteistyökumppaneiden kiinnostukseen.

Finni tarjoaa kuvitteellisen esimerkin 17-vuotiaasta venäläisurheilijasta, joka on omassa lajissaan Euroopan tai maailman parhaimmistoa. Hän ei saa osallistua nuorten arvokisoihin eikä voi mitellä moneen vuoteen omanikäistensä kanssa.

– Se latistaa totta kai potentiaalista urapolkua ja mahdollisuuksia, Finni harmittelee.

"Varmasti on puhtaitakin"

Finni uskoo, että kansainvälinen yleisurheiluliitto IAAF pysyy tiukkana ja pitää Venäjän pitkään poissa yleisurheilun arvokisoista. Tilanne voi muuttua hänen mukaansa, kunhan Venäjällä tapahtuu iso muutos antidopingtyössä, sen puhtaudessa ja läpinäkyvyydessä.

Samaan aikaan Finni on vakuuttunut, etteivät kaikki venäläisurheilijat ole mukana valtiojohtoisessa dopingjärjestelmässä.

– En usko, että järjestelmä ulottuu kauhean nuoriin urheilijoihin ja seassa on varmasti myös puhtaita urheilijoita. Paljonhan sieltä on myös muualla harjoittelevia urheilijoita, jotka ovat kokonaan ulkomaisissa harjoitusryhmissä, Finni muistuttaa.

Wadan päätös velvoittaa jokaisen venäläisurheilijan todistamaan viattomuutensa. Ennen todisteita jokaista venäläisurheilijaa pidetään syyllisenä.

– On ihan vuorenvarmaa, että dopingpannasta kärsivät täysin puhtaat urheilijat, joilla ei ole osaa eikä arpaa dopingjärjestelmään. Se on ehkä se kaikkein isoin ongelma tässä päätöksessä.

Puhtaille urheilijoille tilanne onkin hankala. Finni uskoo, että jos päätös etenee urheilun kansainväliseen vetoomustuomioistuimeen CASiin, joka hyväksyy sen, on luvassa paitsi yksilöurheilijoiden, myös yhteisöjen valitusryöppy.

– Varmasti tulee paljon valituksia. Koko ratkaisussa nähdään varmasti vielä monta käännekohtaa vielä seuraavan neljän vuoden aikanakin, Finni uskoo.

Lue myös: