Suora

  • Kalevan kisat
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Leijonien kultavahti jahtaa NHL-unelmaansa autioituvassa kaupungissa – "Haluan katsoa tämän kortin loppuun saakka ja uskoa, että minun päiväni tulee vielä"

Jääkiekkomaalivahti Kevin Lankinen pelaa toista vuottaan Chicago Blackhawksin organisaatioon kuuluvassa AHL-liigan Rockford Ice Hogsissa. Lankisen mukaan kilpailu farmisarjassa on äärimmäisen kovaa.

NHL
Kevin Lankinen
Joulukuun alussa Kevin Lankinen sai toisen kerran urallaan kutsun Blackhawksin riveihin.Danny Murphy / Icon Sportswire / AOP

ROCKFORD. Sadat Yhdysvaltain liput liehuvat tien vierellä saavuttaessa Illinoisin osavaltion kolmanneksi suurimpaan kaupunkiin Rockfordiin. Tyhjillään ammottavat omakotitalojen rivit kertovat karua kieltään teollisuuden taantumasta alueella.

Myös Rockfordin keskustan rakennusten julkisivut kertovat, ettei niihin ole vuosiin kajottu. Kaikkialla on kulunutta. Ainostaan rikollisuutta mittaavat tilastot näyttävät ylöspäin. Rockfordia pidetään Yhdysvaltain 19:nneksi vaarallisimpana kaupunkina.

Rockford Ice Hogsin Harris Bank Areena löytyy keskustasta. Jykevä betonirakennelma istuu täydellisesti kaupunkikuvaan.

Ice Hogsin maalivahti Kevin Lankinen löytyy nopeasti pukukoppikäytävältä.

– Mitä kautta saavuitte hallille? Toivottavasti tulitte joen eteläpuolelta, koska muutama kilometri toiseen suuntaan on alue, jossa edes poliisit eivät käy, sanoo Lankinen ja tervehtii samalla iloisesti.

Rockford Ice Hogsin harjoitukset ovat päättyneet hetki sitten. Lankinen pahoittelee, että hänen täytyy syödä joukkueen kokin tekemä lounas ennen Yle Urheilun haastattelun aloittamista.

Lankisella asiat ovat paremmin kuin hyvin Rockfordissa. Chicago Blackhawks syytää vuosittain paljon rahaa farmiseuraansa ja olosuhteet ovat viimeisen päälle. Isossa osassa AHL-seuroja näin ei ole.

– En tiedä, pystynkö koskaan kutsumaan Rockfordia kodikseni, mutta olen ainakin kotoutunut tänne. Tänä vuonna on ollut paljon helpompaa, koska toisena vuotena tiesin, mitä odottaa. Valmentajat ovat tuttuja, peliareena ja hallin ympäristö on tuttua. Tiesin liigan jo etukäteen, joten on ollut paljon helpompaa, valottaa Lankinen Yle Urheilun haastattelussa Rockfordissa.

Kevin Lankinen seisoo Rockfordin keskustassa.
Ilkka Klemola

"Ei tämä aina ole ruusuilla tanssimista"

Kaikesta näkee, että Ice Hogsin pelaajista pidetään hyvää huolta.

Pukukoppi ja oleskelutilat ovat samaa tasoa kuin NHL:ssä. Pelaajilla on mahdollisuus katsoa tietokoneen ruuduilta palautteita omasta pelaamisestaan.

Esimerkiksi pelin jälkeisenä aamuna Lankinen käy kaikki torjunnat läpi lyhyinä videoklippeinä yhdessä maalivahtivalmentajan kanssa.

Viime kaudella Lankinen näki myös ammattilaisurheilun toisen puolen, kun hän vietti parin viikon jakson niin sanotussa farmin farmissa eli ECHL:ssä.

– Ei tämä aina ole ruusuilla tanssimista. Tämä on kuitenkin se väylä, mikä pitää usein käydä, jos haluaa pelata NHL:ssä. Chicagon organisaatiossa on tosi hyvä olla. Meille annetaan hyvät resurssit, jotta kehittyisimme pelaajina ja nousisimme täältä NHL:ään, kertoo Lankinen.

– Meillä on asiat hyvin. Aamuisin on aamupalaa tarjolla ja kokki tekee lounaan harjoitusten jälkeen. Meillä on taitovalmentajia ja ravintotiimi, jotka tukevat päivittäistä tekemistä. Olen täällä jääkiekon takia ja jahtaan omaa unelmaani.

Kevin Lankinen seisoo pukukopissa
Ilkka Klemola

Farmisarja valmistaa NHL-elämään

Saman unelman perässä ovat kaikki AHL:ssä tahkoavat nuoret ammattilaiset.

Kilpailu on kovaa niin kentällä kuin harjoituksissa, joten missään vaiheessa ei voi antaa senttiäkään periksi. Myös kaikki pelaajat ovat saapuneet Rockfordiin samassa tilanteessa. Liki kaikki Ice Hogsin pelaajat ovat olleet juniorijoukkueidensa suurimpia tähtiä.

– Ihan sama tuletko Suomesta, Ruotsista tai Kanadasta. Olet kuitenkin ollut huippupelaaja. Sitten, kun tulet tänne, et välttämättä saakaan samaa kohtelua kuin kotimaassasi. Jokaisesta pelipaikasta on mielettömän kova kilpailu. Jos sinä et onnistu, joku muu tulee ja onnistuu.

– Se on tämän homman raakapuoli. Se myös valmistaa NHL-elämään, kun kulkee ensin tämän tien. Täällä on myös paljon sellaisia asioita, joihin ei voi itse vaikuttaa. Kun sen sisäistää, asiat helpottuvat. Tärkeintä on hoitaa omat hommat niin hyvin kuin pystyy. Se on ainoa asia, johon voi vaikuttaa. Tulos tulee, jos on tullakseen, sanoo Lankinen jämäkästi.

Rockfordista ei ole enää pitkä matka NHL:n kirkkaisiin valoihin. Nimikyltit areenan ja Ice Hogsin pukukopin seinällä muistuttavat jatkuvasti jo aiemmin liigaan tuotetuista pelaajista.

Suomalaispelaajista Lankisen kanssa saman polun ovat kulkeneet muun muassa Petri Kontiola, Antti Raanta, Antti Niemi ja Teuvo Teräväinen.

Kaikki Ice Hogsin valmentajat ovat Blackhawksin palkkalistoilla, joten yhteys yläkertaan on olemassa. Rockfordin tärkein tehtävä on kehittää pelaajia kovalla päivittäisellä harjoittelulla – jopa ottelutulosten kustannuksella.

– Kehitysvalmentajat raportoivat ylös NHL:n suuntaan. Tosi paljon katsomme videoita, missä asioissa voisimme mennä pelaajina eteenpäin. On ollut tosi kiva huomata, että täällä panostetaan yksilön kehittämiseen tosi paljon.

Kuvassa torjuva Kevin Lankinen pelasi syyskuussa vielä NHL:n harjoituspelejä.
Kuvassa torjuva Kevin Lankinen pelasi syyskuussa vielä NHL:n harjoituspelejä.Getty Images

"Olen unelmaa jahtaamassa"

Lankinen myös tiedostaa pelin hengen. NHL-maailma on raakaa bisnestä, jossa on mukana paljon asioita, joihin pelaajat eivät voi vaikuttaa.

– Siinä vaiheessa, kun hyväksyy sen, että on yksi pelinappula muiden joukossa, sen jälkeen asiaa ei enää ajattele. Niin hassulta kuin se kuulostaakin. Kaikki ajattelevat omaa uraansa ja pyrkivät mahdollisimman pitkälle. Joka päivä pitää ladata kaikki peliin, että olisi parempi pelaaja, kertoo Lankinen.

– Kaikki muut asiat tapahtuvat, jos ovat tapahtuakseen. Asioita tapahtuu paljon ympärille, mutta niitä ei voi liikaa huomioida.

Lankinen on tehnyt pelivuoron saadessaan vakuuttavaa jälkeä Ice Hogsin maalilla. Viime keväänä MM-kultaa juhlinut maalivahti on torjunut AHL:ssä tällä kaudella 10 pelissä 92,7 torjuntaprosentilla. Ice Hogs on omassa divisioonassaan toisena.

Motivaatiota ei tarvitse etsiä, kun Lankisen eniten haluama asia on aivan käsien ulottuvilla. Lankinen tietää, miltä soiton saaminen NHL:stä tuntuu. Hän on jo päässyt aistimaan NHL-areenan ilmapiiriä luukkuvahtina.

Joulukuun alussa Lankinen sai toisen kerran urallaan kutsun Blackhawksin riveihin Robin Lehnerin sairastuttua.

– Lopulta on kuitenkin niin, että sitä on aina yhden puhelinsoiton päässä NHL:stä, jos joku loukkaantuu tai sairastuu. Juuri tämän lähemmäs unelmaa ei pääse. Tapahtuuko se huomenna vai kahden vuoden päästä, sitä ei kukaan tiedä. Ainakin olen sitä unelmaa jahtaamassa.

– Maailmassa on tällä hetkellä 62 NHL-maalivahdin paikkaa. Tontti ei irtoa helpolla. Jos se olisi helppoa, kaikki olisivat jo siellä. Haluan katsoa tämän kortin loppuun saakka ja uskoa, että minun päiväni tulee vielä, päättää Lankinen.

Lue myös:

Kevin Lankisella lyhyt NHL-visiitti – kultaleijona Chicagon vaihtopenkiltä takaisin AHL:ään

Asiantuntija nosti esiin silmiinpistävät muutokset – näin rakentui leijonasankari Kevin Lankisen MM-sensaatio

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat