Vanhat kaunat varjostavat Eurooppa-liigan illan odotetuinta kohtaamista – Malmö FF:n kapteeni päättää uransa, FC Kööpenhamina mystinen tähtipelaajan poissaolon suhteen

Illalla Pohjoismaiden jättiläiset kohtaavat toisensa Kööpenhaminassa ensimmäistä kertaa sitten 2005.

Malmö ja Kööpenhamina kohtasivat edellisen kerran lokakuussa. Ottelu päättyi 1–1. Kuva: AOP

Jalkapallon Eurooppa-liigassa pelataan tänään poikkeuksellisen odotettu kohtaaminen, kun tanskalainen FC Kööpenhamina isännöi Parkenilla ruotsalaista Malmö FF:ää.

Joukkueiden edellisestä kohtaamisesta Parkenilla on 14 vuotta. Malmön kannattajia onkin matkaamassa kaupungit yhdistävän Juutinrauman sillan yli lähes 3500.

Tuo keväinen kohtaaminen vuonna 2005 ei kuitenkaan päättynyt vain mukavasti. Kesken pelin Malmön kannattajien joukkoon soluttautuneet tanskalaispoliisit kehottivat ruotsalaiskannattajien mukaan heitä kannustamaan hiljempaa ja olemaan hyppimättä niin paljoa, jotta he kuulisivat, mitä viestejä korvanappiin kantautuu. Poliisi huomautti kannattajien mukaan niin rumpujen kuin kannattajaporukan johtajien sijainnista katsomosta ja pian käynnissä olikin jo täysi käsirysy.

Moni Malmön kannattaja loukkaantui fanien ja poliisin yhteenotossa.

Siitä, mistä käsirysy alkoi, on eri osapuolilla kuitenkin eri näkemys. FC Kööpenhaminan silloisen puheenjohtajan Flemming Østergaardsin mukaan ruotsalaiset olivat huutaneet, heitelleet esineitä ja provosoineet. Østergaards näki, että ruotsalaiset aloittivat sekasorron lyömällä poliisia.

Malmön kannattajat veivät asian eteenpäin poliisille. Oikeusprosessi, jota myös Malmö FF taloudellisesti tuki, kesti kolme vuotta. Väkivaltasyytettä ei kuitenkaan koskaan nostettu.

Joukkueet ovat kohdanneet tämän jälkeen harjoituspelissä ja viime lokakuussa Eurooppa-liigan ottelussa. Malmössä pelattu ottelu päättyi 1–1.

Markus Rosenberg tuuletti maaliaan lokakuussa Kööpenhaminaa vastaan. Kuva: AOP

Pelissä on tunteiden lisäksi paljon panosta, sillä FCK ja Malmö ovat lohko B:n kaksi kärkijoukkuetta. Kiovan Dynamo väijyy kolmantena perässä kuudella pisteellä. Kööpenhaminalaisille riittää jatkopaikkaan tasapeli, mutta Malmö tarvitsee voiton, mikäli Kiova voittaa.

Kapteenin viimeinen peli?

Malmön kapteeni Markus Rosenbergille, 37, ilta on vieläkin merkityksellisempi. Rosenbergille peli on nimittäin viimeinen kasvattajaseurassaan, jossa hän on pelannut vuodesta 2014 lähtien. Ruotsin maajoukkueessakin pelannut Rosenborg pelasi urallaan muun muassa Ajaxissa ja Werder Bremenissä. Jo marraskuussa Malmö-legendaa kunnioitettiin viimeisessä kotiottelussa näyttävästi.

– Viime kuukaudet on tuntunut siltä, että aina on jotakin jäljellä. Viimeinen vieraspeli Allsvenskanissa, viimeinen kotipeli. Nyt kyseessä on todellakin viimeinen peli. Tuntuu oudolta, Rosenberg sanoi SVT:lle. (siirryt toiseen palveluun)

Rosenberg on tosin kahdesti aiemminkin ilmoittanut lopettavansa: sekä kauden 2017 että 2018 piti jäädä hänen viimeisekseen.

Fotbollskanalenille (siirryt toiseen palveluun) Rosenberg vakuutti tällä kertaa lopettavansa oikeasti.

Bendtner poissa

FC Kööpenhamina kohautti syyskuussa, kun se ilmoitti tehneensä sopimuksen kohupelaaja Nicklas Bendtnerin kanssa. Urallaan useita suurseuroja kuten Arsenalia ja Wolfsburgia edustanut hyökkääjä on paistatellut otsikoissa myös pelikentän ulkopuolisen käytöksensä vuoksi. Bendtner tuomittiin viime vuonna ehdottomaan vankeusrangaistukseen taksikuskin pahoinpitelystä.

Nicklas Bendtner siirtyi FC Kööpenhaminaan syyskuussa. Kuva: AOP

FC Kööpenhaminan viestintäpäällikön mukaan Bendtner on loukkaantunut eikä siksi ole mukana kokoonpanossa.

– Emme voi kertoa mistä on kyse. Se rikkoisi tietosuojaa. Kyseessä ei ole vakava vamma, FCK:n viestintäpäällikkö Jes Mortensen sanoi Aftonbladetille.

Edellisen kerran Bendtner pelasi yli kuukausi sitten 10. marraskuuta Midtjyllandia vastaan. Bendtner pelasi reilun vartin, kun Kööpenhamina hävisi Midtjyllandille 1–4.

Lue myös: