Vuoden Urheilija -valiokunnan puheenjohtaja kertoo miksi Toni Piispanen putosi listalta: "Eihän se ole hänen vikansa, että luokassa on niin vähän osallistujia, mutta sen pitää olla yksi kriteeri"

Vuoden yleisurheilijaksi tänään valittu Toni Piispanen ei mahtunut Vuoden Urheilija -ehdokkaiden listalle.

Toni Piispanen Kuva: Paralympiakomitea

Suomen Urheiluliitto palkitsi ratakelaaja Toni Piispasen torstaina vuoden parhaana yleisurheilijana. Ihmetyksen aiheeksi nousi se, että Piispanen ei ole lainkaan mukana Urheilutoimittajain Liiton 25 ehdokkaan listalla Vuoden Urheilijaksi.

Piispanen voitti Dubain MM-kisoissa 100 metrin kultaa ja 200 metrin hopeaa.

– Olihan se vähän ihmetys tietysti. Olen ehkä huono ihminen arvioimaan sitä, pitäisi varmaan kysyä Paralympiakomitealta ja huippu-urheiluyksiköltä tai joltain, joka on lähemmin seurannut edesottamuksiani. Ehkä urheilutoimittajilta itseltään pitäisi kysyä, mikä on syy, Piispanen pohti Yle Urheilulle.

Urheuilutoimittajain Liiton Vuoden Urheilija - valiokunnassa on puheenjohtaja Matti Hannulan lisäksi kahdeksan jäsentä. Hannulan mukaan valiokunnan jäsenillä on vaitiolovelvollisuus, mutta hän avasi kuitenkin hiukan prosessia.

– Tavoitteenamme oli koota listalle vuoden 25 parasta urheilijaa. Ei ole kiveen hakattu, että nimiä pitäisi olla juuri 25, mutta päädyimme siihen. Meillä oli lokakuussa kokous, jossa oli pari ylimääräistä nimeä. Kokouksen jälkeen ilmeni vielä nimiä, jotka piti käsitellä. Sen jälkeen aloimme tehdä demokraattisesti pudotusäänestyksiä. Jokainen ilmoitti, ketkä pudotetaan listalta. Siinä vaiheessa Piispasen nimi putosi listalta, Hannula kertoi.

Äänestyksissä ei ollut kyse paraurheilijoiden vertailusta, vaan mukana olivat myös vammattomat urheilijat, joita putosi myös tässä vaiheessa pois. Ratakelaajat Amanda Kotaja ja Leo-Pekka Tähti mahtuivat 25 urheilijan listalle.

Hannulan mukaan valiokunnan keskusteluissa tuli esiin myös se, että Piispasen luokassa on vähemmän osallistujia.

– Samalla lailla, kun katsomme lajien välisessä vertailussa kuinka kilpailtu laji on, joudumme myös tässä katsomaan, kuinka kilpailtu luokka on. Eihän se ole Toni Piispasen vika, että hänen luokassaan on niin vähän osallistujia, mutta sen pitää olla yksi kriteeri.

– Nämä ovat vaikeita päätöksiä. Arvostan suuresti Toni Piispasta urheilijana ja ihmisenä, mutta tämä nyt vain meni näin, Hannula sanoi.

Lue myös: