Sotasankari-isoisä lähetteli rajusti tappeleville veljeksille VHS-kasetteja, nyt Iisalot valmentavat Bundesliigan sensaatiota – ”Pitkällä aikavälillä tavoite on pitää perhe kasassa”

Poikkeuksellinen veljespari, Tuomas ja Joonas Iisalo, ovat koripallon Saksan Bundesliigan alkusyksyn sensaation Crailsheim Merlinsin takana.

koripallo
Tuomas ja Joonas Iisalo, Crailsheim Merlins
Tuomas ja Joonas Iisalo muodostavat Crailsheim Merlinsin valmennustiimin.Jorma Vihtonen / Yle

CRAILSHEIM. Suomenkieliset kirosanat kaikuvat Crailsheimin Hohenlohen Areenalla, kun Bundesliigan sensaatiomaisesti aloittanut Crailsheim Merlins valmistautuu kohtaamaan Frankfurtin. Kiroilu johtuu siitä, että pelaajien koristossut eivät taaskaan pidä liukkaalla parketilla. Merlinsin kotiareenalla järjestetään koripallon pääsarjapelien lisäksi maatalousnäyttelyitä ja lehmät tuovat mukanaan jos jonkinlaista sotkua. Kenttää ei ole hoidettu kuntoon tärkeään harjoitukseen, joten pelaajat eivät uskalla pelata täydellä intensiteetillä.

Se ei vaativia valmentajia tyydytä.

– Tämä on ihan täysi sketsi, ei s*atana! Miten tämä voi mennä näin!

Päävalmentaja Tuomas Iisalo noituu räväkästi perisuomalaisia kirouksia, ja apuvalmentaja Joonas Iisalo tarjoilee uuden variaation manauksia. Pienen neuvottelun jälkeen harjoitukset keskeytetään. Valmentajat ja pelaajat hyppäävät autoihinsa ja kurvaavat 15 kilometrin päähän harjoitushallille.

– Tällaista tämä meidän arki voi joskus olla, turha sitä on peitellä, Tuomas Iisalo sanoo Crailsheimin keskustassa, kun peliin valmistavat harjoitukset on vihdoin saatu valmennusjohtoa tyydyttävällä tavalla suoritettua.

Hymyilevä ja kohtelias Tuomas on kuin vastakohta kentällä nähtyyn hurjistuneeseen päävalmentajaan. Myös pikkuveli Joonas keskustelee rauhallisesti ja analyyttisesti. Kipinät räiskyvät kentän reunalla, mutta välillä myös veljesten välisissä keskusteluissa. He miettivät koripalloa yhdessä aamuvarhaisesta iltaan, eivätkä ajatukset aina kohtaa.

– Intensiivinen on hyvin kuvaava sana yhteistyöstämme. Joillekin voi tulla shokkina, miten me välillä puhumme toisillemme. Se on mahdollista ainastaan, jos luottaa täydellisesti toiseen. Osaamme suhtautua niin, että asiat riitelevät keskenään, Joonas toteaa.

Tuomas ja Joonas Iisalo Crailsheim Merlins
Iisalon veljekset eivät Crailsheim Merlinsin otteluissa juuri penkkiä kuluta.Jorma Vihtonen / Yle

Toisinkin on joskus ollut, sillä veljekset ottivat nuorempina erimielisyyksien jälkeen fyysisesti kovaa yhteen. Isä Seppo Iisalo joutui tulemaan usein kaksikon tappeluiden väliin.

– Meillä on aika väkivaltainen historia, siis oikeasti väkivaltainen. Se on johtunut siitä, että me olemme molemmat tosi kilpailullisia ihmisiä, joilla on sama intohimo, Tuomas kertoo.

Huipputasolla yhdessä valmentavat veljekset ovat jo sinällään melkoinen poikkeus. Vielä poikkeuksellisemmaksi tilanteen tekee se, miten veljekset ovat pystyneet muuttamaan keskinäistä suhdettaan.

Anteeksipyyntö vanhalta valmentajalta

Tuomas ja Joonas Iisalo olivat poikkeuksellisia jo koripalloilijoina. Pelaajat elävät yleensä hetkessä, mutta Iisalot tiesivät haluavansa valmentajiksi jo pikkupoikina. Tuomas nousi pelaajana maajoukkuetasolle asti, Joonas pääsi pelaamaan lyhyen pätkän Korisliigassa. Ajatus valmentamisesta kyti kuitenkin läpi molempien pelaajauran.

Koripallokipinää liekitti myös veljesten isoisä, jatkosodan Kurhumäen taistelusta 1941 vapaudenmitalilla palkittu sotasankari Aulis Iisalo. Helsingissä asunut isoisä lähetti pojanpojilleen VHS-kasetteja, joille oli nauhoittanut pääkaupunkiseudun kaapelitelevisiossa näytettyjä NBA-pelejä. Niiden avulla veljekset opiskelivat pelaamista. Tuomas oli lukiossa ja Joonas yläasteella, kun he alkoivat tilata Amazonista valmennuskirjallisuutta. Veljekset tulostivat netistä mappinsa täyteen erilaisia taktiikoita.

– Aika nopeasti peliuran aikana tuli vahvoja fiiliksiä koutsaamisesta. Aavistuksen haastavana pelaajana ajattelin, että kyllähän minä tämän paljon paremmin osaisin tehdä kuin valmentajat, Tuomas Iisalo naurahtaa.

– Sitten kun aloitin valmentamisen, tajusin aika nopeasti, ettei se ehkä olekaan niin simppeliä. Yhdelle entiselle valmentajalle olen soittanut ja pyytänyt anteeksi, että sori, minä en tiennyt.

Tuomas Iisalo
Tuomas Iisalo on halunnut valmentajaksi pienestä pojasta asti.Tomi Hänninen

Tuomas sai ensikosketuksen valmentamiseen jo kuudesluokkalaisena, kun hän ryhtyi polven rasitusvammasta kärsiessään pari vuotta nuorempien loviisalaisjunioreiden apuvalmentajaksi. Tuomas kuntoutui vammastaan, mutta jatkoi valmentamista. Täysi-ikäistyttyään hän pelasi Kouvoissa ja Hongassa Korisliigaa ja valmensi nuorten joukkueita. Kun Iisalolle tuli mahdollisuus siirtyä 32-vuotiaana Hongan päävalmentajaksi, hän oli ehtinyt jo käydä kaikki Koripalloliiton valmennuskoulutukset.

Joonaksen ensimmäinen päätoiminen valmennuspesti tuli jo 19-vuotiaana Kouvojen junioripuolelta. Tutkintojen lisäksi hän keräsi arvokasta kokemusta muun muassa Loimaan Bisonin apuvalmentajana. 30-vuotiaana aukesi Korisliigan päävalmentajapesti Salon Vilppaassa.

– Olen valmentanut pitkään ja kaiken ikäisiä, mutta en koe olevani kokenut valmentaja. Mielestäni kokemus on aina sarjatasoon liittyvää. Täällä olen ollut neljä kuukautta ja olen Bundesliigassa ihan noviisi. Crailsheimissa on joutunut nostamaan riman ihan uudelle tasolle, Joonas Iisalo sanoo.

Tämä on intensiivistä ja stressaavaa duunia, jossa työkaveriin on voitava luottaa sataprosenttisesti.

Tuomas Iisalo.

Saksassa kausi on vasta alussa, mutta veljesten yhteistyö on tuonut Merlinsille seurahistorian parhaan alun pääsarjassa.

Tuomas Iisalo aloitti Crailsheim Merlinsin päävalmentajana jo vuonna 2016. Silloin 33-vuotias Tuomas hyppäsi kesken kauden pikkupitäjän koripalloylpeyden puikkoihin. Surkeasti alkanut kausi päättyi väistämättä putoamiseen Bundesliigasta, mutta seurajohto jatkoi nuoren suomalaisen sopimusta. Ensimmäinen kausi Saksan toiseksi korkeimmalla sarjatasolla päättyi puolivälieriin, mutta seuraavalla kaudella Iisalo ja apuvalmentaja Vesa Vertio nostivat Merlinsin takaisin pääsarjaan.

Ensimmäinen kokonainen kausi Bundesliigassa päättyi villeihin juhliin. Merlins säilytti sarjapaikkansa voittamalla viimeisessä ottelussaan runkosarjan kakkosjoukkueen kauden parhaalla pelillään. Päätössummerin jälkeen odoteltiin vielä puoli minuuttia tulosta toiselta paikkakunnalta. Eisbären Bremerhavenin voitto olisi pudottanut Merlinsin pääsarjasta, mutta jääkarhut hävisivät lopulta oman pelinsä neljällä pisteellä. Säilymisjuhlat voitiin aloittaa.

Iisalon aisapari Vertio halusi kuitenkin palata pitkän ulkomaankomennuksen jälkeen kotimaahan. Vertio liittyi Helsinki Seagullsin valmennustiimiin, ja Iisalolla oli edessään uuden apuvalmentajan kartoittaminen. Päävalmentaja pyysi seuralta kahta apuvalmentajaa, mutta Merlins ilmoitti, että hän saisi taloudellisista syistä tyytyä yhteen aisapariin.

Tuomas Iisalo
Tuomas Iisalo on Crailsheimissa suosittu mies.AOP/imago sport

– Se rajasi vaihtoehdot aika kapealle. Työnkuva on generalistin eikä spesialistin. Tämä on intensiivistä ja stressaavaa duunia, jossa työkaveriin on voitava luottaa sataprosenttisesti. Joonas oli siinä vaiheessa minun ykkösvaihtoehtoni, Tuomas Iisalo kertoo.

Pikkuveli oli saavuttanut kolmella päävalmentajakaudellaan Salon Vilppaassa kaksi SM-hopeaa ja juhlinut Suomen cupin voittoa. Ennen päävalmentajapestiään hän oli toiminut Loimaan Bisonsissa apuvalmentajana ja saanut kokemusta EuroCupista ja kansainvälisestä VTB-liigasta.

– Hän on joutunut miettimään miten löytää kilpailuetua isompia vastaan ja tietää mitä päävalmentajan homma vaatii, Tuomas perustelee.

Muutaman keskustelun jälkeen Joonas alkoi lämmetä veljensä idealle. Monen mutkan kautta sopimus saatiin maaliin, ja Iisalon veljeksistä tuli Bundesliiga-joukkueen valmennustiimi. Joonas hoitaa fysiikkavalmennuksen, vastustajien skouttauksen ja on päivittäisessä valmennuksessa vahvasti läsnä.

– On ollut unelmani päästä valmentamaan ulkomaille. Rooli ja vastuu ovat melkein kuin olisi päävalmentajana. Olen ollut todella tyytyväinen päätökseen, Joonas sanoo.

Joonas Iisalo, valmentaja
Joonas Iisalo valmensi kolme vuotta menestyksekkäästi Salon Vilpasta.Matti Raivio / All Over Press

Kilpailuetua metsästämässä

Bundesliigassa kolmen miljoonan euron minimibudjetilla toimiva Merlins aloitti syksyn viidellä peräkkäisellä voitolla. Se on huima putki, etenekin kun edellisellä kaudella voittoja tuli yhteensä vain yhdeksän. Stuttgartin ja Nürnbergin välissä sijaisevassa pienessä maalaiskylässä alkoi kuhista, kun saksalaismediat saapuivat 33 000 asukkaan paikkakunnalle ihmettelemään Iisalojen saavutuksia.

Kaksikolla on ollut selkeä kuva siitä, mitkä ovat pienen seuran kilpailuvaltteja.

Tuomas Iisalo ja Vertio huomasivat viime kaudella joukkueensa kaivanneen atleettisempia ja taitavampia pelaajia. Tämän kauden ryhmä on nuori, fyysinen joukkue, jonka jokaisella pelaajalla on jokin kokonaispalettiin sopiva erityisominaisuus. Tärkeintä rekrytointipäätöksissä on kuitenkin ollut pelaajien kyky toimia ryhmässä ja sitoutua yhteisiin tavoitteisiin.

– Seuran budjetilla emme voi kilpailla talentista. Eli meidän viisikkomme on pelattava yhdessä paremmin kuin vastustajan, vaikka vastustajalla olisi kymmen- tai kaksikymmenkertaisesti kalliimpia pelaajia omilla pelipaikoillaan, Tuomas Iisalo selittää.

Seuraan hankittiin myös pelaajia, jotka olivat Joonakselle tuttuja hänen Korisliiga-vuosiltaan. Crailsheim Merlinsin alkukauden paras pistemies Javontae Hawkins pelasi Joonaksen alaisuudessa Salon Vilppassa.

– Onhan tämä harvinaista. Joka joukkueella ei ole veljeksiä valmentajajina, mutta kaikki on mennyt todella hyvin. He täydentävät toisiaan erinomaisesti. Molemmilla on mahtavat koripalloaivot. He auttavat pelaajia kentällä ja sen ulkopuolella, Hawkins kertoo.

"Meidän välillämme oli tosi villiä menoa."

Joonas Iisalo.

Alkukauden huiman voittoputken jälkeen Merlinsin meno on hieman hyytynyt. Maatalousnäyttelyjen riivaaman valmistavan harjoituksen jälkeinen ottelu päättyy vajaan kymmenen pisteen tappioon Frankfurtille. Tappio on Crailsheimille neljäs viiteen viime otteluun.

Kymmenen pelin jälkeen joukkueella on kasassa yhteensä 6 voittoa ja 4 tappiota. Sarjasijoitus on yhä hienosti viides. Tärkein tavoite on kuitenkin sarjapaikan uusiminen, eikä se hyvän alkukauden jälkeen ole utopiaa.

– Tällä budjetilla se on ainoa realistinen pitkän tähtäimen tavoite, Tuomas Iisalo sanoo.

Tuomas Iisalo
Tuomas Iisalo antaa pelaajille ohjeita.AOP / imagosport

Veljesten sitoutumisesta Bundesliigassa säilyminen ei ainakaan jää kiinni. He tulevat hallille aamukahdeksalta, ja lähtevät kotiin kun ovat tyytyväisiä päivän antiin. Monesti päivät venyvät iltamyöhään.

– Meitä molempia yhdistää periksiantamattomuus. Se näkyi nuorempana varmasti niin, että sitä ei aina osannut kanavoida oikealla tavalla. Meidän välillämme oli tosi villiä menoa, Joonas Iisalo kertoo.

Nykyään molemmat luottavat toisiinsa sataprosenttisesti. Tappeluita ei ole, mutta veljesten välinen kova sanailu naurattaa usein pelaajia. Valmentajakaksikko kuvailee toisiaan hyvin erilaisiksi luonteiksi.

– Joonas on energinen ja ulospäin suuntautunut. Itse olen hiljaisempi ja ja asioita tarkkaileva luonne. Ne täydentävät hyvin toisiaan, Tuomas Iisalo sanoo.

– Mä luulen että jos kumman tahansa vaimolta kysyy, vastaus on, että me ei osata päästää irti tästä työstä. Tämä on minulle unelma-ammatti, enkä koe tätä työntekona. Tämä peli on minulle intohimo ja tekisin tätä vaikka en olisi ammattilainen. Olisin joka tapauksessa jollain tasolla mukana koripallossa, Joonas Iisalo avaa tilannetta.

Tuomas ja Joonas Iisalo
Iisalon veljekset haluavat kehittyä joka päivä valmentajina, mutta perhe on molemmille tärkein.Jorma Vihtonen / Yle

Veljekset tietysti toivovat, että heidän joukkueensa voittavat mestaruuksia ja mitaleja. Valmentajina heidän tavoitteensa eivät kuitenkaan liity saavutuksiin tai mitaleihin. Molemmat oppivat joka päivä uutta, ja haluaisivat jonain päivänä ymmärtää syvällisesti koripalloa ja valmentamista.

Tärkein on silti perhe. Tuomas Iisalon perhe on sopeutunut hyvin Crailsheimiin. Hänen lääkärivaimonsa on läpäissyt kielikokeen ja on palaamassa työelämään. Iisalon kolme lasta ovat oppineet saksan kielen sujuvasti. Isäkin on hoitanut mediavelvollisuutensa saksaksi jo ensimmäisestä vuodesta lähtien.

– Koripallo on osa elämää, eikä toisinpäin. Minulla on perhe, jota rakastan. He joutuvat tekemään joka vuosi ulkomailla asuessa valtavia uhrauksia homman eteen. Yritän tasapainotella sen kanssa. Tuomas sanoo.

– Se on tosi sääli, jos menee leikkimään lapsen kanssa legoilla tai lukee iltasatua, mutta se menee automaatiolla läpi. Ajatukset pyörivät jatkuvasti joukkueen asioissa. Se on tietenkin väärin perhettä kohtaan. En halua ajautua siihen. Tänä vuonna on löytänyt huomattavasti paremman balanssin.

Myös Joonaksen tärkein toive on, että perhe pysyy kasassa. Suomeen kahden lapsen kanssa jäänyt vaimo on antanut Joonakselle mahdollisuuden lähteä ulkomaille valmentamaan.

– Jos jokaisen kauden jälkeen voi sanoa itselleen, että on tehnyt kaikkensa joukkueen menestyksen eteen niillä tiedoilla ja taidoilla, jotka minulla on sillä hetkellä, pystyy elämään niiden saavutusten kanssa mihin se ikinä on johtanutkaan. Mitalien ja pokaaleiden määrä on pitkässä juoksussa aika yhdentekevä, Joonas Iisalo sanoo.

Lue myös:

Suomalaisveljekset ovat johdattaneet pikkuseuran alkukauden sensaatioksi koripallon Bundesliigassa: "Saksassa pidetään pienenä ihmeenä, kuinka hyvin olemme aloittaneet"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat