Suora

 • "Haluan, että elämäni on kuin täyteläinen single malt-viski": Olympiatoivo Anni Vuohijoki on diplomi-insinööri, lääkäriopiskelija ja yksityisyrittäjä - eikä suostu tekemään kompromisseja
 • Urheilustudio 22.2.
 • Yhdistetyn mäkiosuus, Trondheim
 • Yhdistetyn mäkiosuus, Trondheim
 • Naisten syöksylasku, Crans Montana
 • Naisten syöksylasku, Crans Montana
 • Assembly Winter 2020: CS:GO -turnauksen pudotuspelit
 • Urheilustudio 22.2.
 • Naisten viesti, Anterselva
 • Naisten viesti, Anterselva
 • Mäkihypyn miesten kilpailu, Rasnov
 • Ski Tour, sprintit, Trondheim
 • Ski Tour, sprintit, Trondheim
 • Miesten viesti, Anterselva

Linda Sällström kuntoutui vaikeasta loukkaantumisesta Helmarien kaikkien aikojen maalintekijäksi: "Olin aika hukassa sen kanssa, kuka minä olen"

Jos Suomen kaikkien aikojen maalikuningattaren elämässä olisi ollut jotain muuta kuin jalkapallo, kun hän kuusi vuotta sitten sai kolmannen eturistisidevammansa, hän olisi todennäköisesti lopettanut jalkapalloilun eikä olisi päässyt kokemaan syksyn tähtihetkiä.

jalkapallo
Helmareiden matkassa, Linda Sällström Portugalissa
Helmareiden matkassa, Linda Sällström Portugalissa

Kolmas suuri polvivamma kolmen vuoden sisällä. Linda Sällström oli 25-vuotias ja sai tosissaan pohtia, oliko mitään järkeä enää jatkaa jalkapallouraansa. Ajatukset vuoden 2014 alussa olivat synkät.

Kun Sällström loukkaantumisen aikana tutustui uusiin ihmisiin, hän ei halunnut kysyä heiltä, mitä he tekevät, koska ei halunnut saada samaa kysymystä takaisin.

– Olin aina ollut jalkapalloilija Linda Sällström, ja kun siitä otettiin se jalkapallo pois, olin aika hukassa sen kanssa, että kuka minä olen, mitä teen, mitä edes osaan tehdä.

Maajoukkueen silloinen fysioterapeutti Titta Nyström loi kuitenkin uskoa Sällströmiin.

– Hän vain totesi, että ei tässä mitään. Vamma on siinä polvessa ensimmäinen, laitetaan polvi kuntoon, Sällström nauraa.

Karu paluu pelikentille

Mutta helppoa se ei missään nimessä ollut.

– Siinä vaiheessa, kun polvet alkoivat hajota, ura oli aika kovassa nosteessa. Oli sellainen aika kuolematon olo, että taivas on rajana.

Paluu pelikentille leikkausten ja kuntoutusten jälkeen oli karu.

– Ei ole kivaa mennä treeneihin ja joka treenin jälkeen tuntea olevansa kaikista huonoin.

Vegas sommarpratare 2019 Linda Sällström
Linda Sällström.Bild: Parad Media. Grafik: Miro Johansson/Svenska Yle.

Sällström pohti, voisiko hän jatkossa tyytyä olemaan vain rivipelaaja, jolloin tavoitteita pitäisi laskea aika reippaasti. Kykenisikö hän sellaiseen.

Mutta Ruotsista, missä hän siinä vaiheessa oli pelannut jo useita vuosia, löytyikin yllättävän monta ottajaa.

– Ilmeisesti olin aikaisemmin tehnyt jotain oikein, kun vanhoilla meriiteilläkin löytyi monta joukkuetta, jotka olivat valmiit tarjoamaan sopimuksia.

– Se tietysti imarteli ja antoi vähän toiveita, mutta en missään nimessä olisi kuvitellut silloin, että löytäisin itseni tästä nyt.

“Sällström menee maalille, sinne myös pelataan – SÄLLSTRÖÖÖÖÖM!”

Helmareiden EM-karsintapelejä selostava Matti Härkönen pääsi viime syksynä hehkuttamaan jopa kahdeksaa Linda Sällströmin tekemää maalia.

Ennen vieraskentällä Albaniaa vastaan syntynyttä ensimmäistä, Sällström ei ollut tehnyt yhtään maajoukkuemaalia kymmeneen otteluun. Syksyn aikana verkot soivat kuitenkin siihen tahtiin, että kotiottelussa Albaniaa vastaan hän nousi Laura Östberg-Kalmarin ohi Suomen kaikkien aikojen maalintekijäksi. Syksyn EM-karsintaotteluiden jälkeen Sällströmillä on koossa 45 maajoukkueosumaa.

Linda Sällström jublar.
Linda Sällström tuulettaa maalia. Pekka Sipola

– Minun fokukseni on niin näissä karsinnoissa ja tulevissa EM-kisoissa, etten oikein ymmärräkään, mitä kaikkea tässä on syksyn mittaan tapahtunut, hieman hämmentynyt Sällström kertoo marraskuussa, neljännen karsintaottelun yhteydessä Portugalissa.

Lääkäriopinnot odottavat Ruotsissa

Seuratasolla Linda Sällström pelaa toista kauttaan Ranskan liigassa, Paris FC:ssä. Sinne hän siirtyi Ruotsin Vittsjöstä, seurasta joka antoi hänelle mahdollisuuden yhdistää jalkapallo ja lääketieteen opinnot. Tämä oli yhdistelmä, joka ei hänen edelliselle seuralleen, Linköpingille sopinut.

– Lääketiede on aina kiinnostanut minua. Päätin pyrkiä Lundin yliopistoon oikeastaan katsoakseni, kuinka kauaksi jäisin ja olisiko ikinä mahdollisuuksia päästä sisälle. Mutta sitten pääsinkin sinne!

Jalkapalloilija Linda Sällström Pariisissa.
Linda Sällström pelaa toista kauttaan Ranskan liigassa.Kimmo Hiltunen / Yle

Sällström ehti Ruotsissa pelatessaan suorittaa lääkäriopintojen kolme ensimmäistä jaksoa. Hän aikoo jatkaa niitä, kun ura Ranskassa aikanaan päättyy.

– En halua enää löytää itseäni sellaisesta tilanteesta, että olen ihan tyhjän päällä. Olen tosi iloinen, että minulla on plan B. Tuntuu siltä, että elämä on mallillaan.

Mitä enemmän vuosia vammoista on mennyt, sitä vähemmän Linda Sällström niitä edes ajattelee. Viimeisimmän polvivamman jälkeen hän on ollut niin terve, että vastoinkäymiset tuntuvat kuin toisesta elämästä.

– Tuntuu hassulta, kun mietin, että olenko oikeasti käynyt kaiken tuon läpi.

– Ehkä tältä uralta sitten jotain jää käteen. Jotain tuli tehtyä.

Yle Urheilu kulkee Helmareiden matkassa koko EM-karsintojen ajan. Jokaisen ottelun ympäriltä syntyy minidokkari, jossa esitellään yksi joukkueen pelaajista. Sarjan neljännen jakson päähenkilö on Linda Sällström.

Marianne Nyman

Lue myös:

Ruotsissa pelaava Ria Öling nauttii Helmarien matkasta kohti EM-kisoja: “On ihanaa, kun saa puhua suomea ja nähdä tuttuja naamoja”

Helmareiden kapteeni: “En edes tiennyt, että Suomella on naisten maajoukkue”

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat