1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. hiihto

Siiri Rantasen mitalikahveille viitsi jäädä vain oma aviomies – Väheksyjiä riitti, mutta 95 vuotta täyttävä ”Äitee” raivasi ladun seuraaville sukupolville

Yksi suomalaisen urheilun pioneereistä, Siiri Rantanen, täyttää tänään 95 vuotta.

Siiri Rantanen Lahdessa 95 vuotta
Katso video kuvaa klikkaamalla.

Lahden Vesijärven rannalla kulkee eteenpäin ryhdikäs hahmo. Siiri Rantanen on jokapäiväisellä neljän kilometrin lenkillään. Sauvat naksuvat rytmikkäästi asvalttiin antaen tukea ja vauhtia. Enää Rantanen ei oikeastaan hiihdä, mutta hän arvelee, että Vesijärven jäätyessä saattaa hän vielä käydä tasaisella lykkimässä.

Voimiensa tunnossa 60 vuotta sitten Rantanen oli yksi lajinsa parhaista maailmassa. Monien arvokismitalien kirkkain saavutus tuli Cortina d’Ampezzon olympiakisojen viestistä 1956.

Suomi ei lähtenyt viestiin kovin odotuksin. Henkilökohtaisessa kisassa suomalaiset olivat jääneet kauas Neuvostoliiton hiihtäjien taakse. Rantasen mukaan syy löytyi suksista: hän oli poikkeuksellisesti antanut sukset muille voideltavaksi, eivätkä ne kulkeneet lainkaan. Päävalmentaja Veli Saarinenkin oli suoraan ilmoittanut naisille, ettei heillä ollut mitään mahdollisuuksia voittoon.

Viestiin Rantanen lähti itse voitelemillaan suksilla. Sirkka Polkunen ja Mirja Hietamies hiihtivät omat osuutensa erinomaisesti. Rantanen pääsi ankkuriosuudelleen lähteistä riippuen 10-20 sekuntia Neuvostoliiton perään. Alun nousussa Rantanen jäi Neuvostoliitosta jopa hieman lisää.

– Sitten tuli lasku. Minähän olin hyvä laskija, sillä kotona olin aina lasketellut. No, sehän (Neuvostoliiton ankkuri) kaatui siinä. Meni pyllylleen, Rantanen kertaa ankkuriosuutta.

Tavoitettuaan Neuvostoliiton Radja Jeroshinan Rantanen leikitteli hetken hänen rinnallaan ja hiihti sitten karkuun. Tieto maastosta saavutti myös radioselostaja Pekka Tiilikaisen.

– Mitä? Suomi johdossa? Sehän oli ihan ihmeellinen tieto. Eikö tämä Jeroshina olekaan täydessä terässään? Siiri Rantanen johtaa! Suomi johtaa kilpailua! ihmetteli Tiilikainen särkyneellä äänellään.

– Minä ajattelin, että kyllä minä nyt menen maaliin ensimmäisenä! Ja niin tein, muistelee Rantanen mairea hymy huulillaan.

Siiri Rantanen hiihti vuoden 2017 Lahden MM-kisoissa kunniakierroksen. Kuva: Tomi Hänninen

Naiset oli päästetty mukaan olympiakisojen maastohiihtoon vasta 1952. He kohtasivat väheksyntää lajissaan. Uutisoinnissa saatettiin keskittyä vain ulkonäköön ja joissain kisaraporteissa naisten sarjasta puhuttiin heikomman sukupuolen sarjana.

Siiri Rantasen voitettua olympiakultaa hänen kunniakseen järjestettiin Lahden Seurahuoneella kahvitilaisuus. Kun itse sankari saapui paikalle, kukaan muu kuin aviomies ei ollut jaksanut odottaa Rantasta.

– Termoksessa oli kahvia, mutta sekin oli jo kylmää. Tulimme niin myöhään, kahdentoista aikaan. Kaupunginjohtajakin oli siellä ollut, mutta lähtenyt pois. Oli vain meidän Kalle. Minun mieheni.

Ilman valmentajia urheillut Rantanen kävi päivätöissä, hoiti lapsiaan – ja hiihti herrojen väheksynnästä huolimatta itsensä suomalaisten sydämiin. ”Äitee” piti kilpasiskojen puolia ja raivasi ladun seuraaville sukupolville. Hänen patsaansa seisoo paraatipaikalla Lahden Salpausselällä. Tänään lauantaina 95 vuotta täyttävä Siiri Rantanen on maailman vanhimpia elossa olevia olympiavoittajia.

– Minkälaisia unelmia teillä on vielä tulevaisuuden varalle?

– Jos jaksaa hengittää, niin vuosi kerrallaan mennään eteenpäin. Olisi hienoa, jos sata vuotta eläisi. Eihän tuo nyt enää pitkään ole, kun jo 95 vuotta on elettynä, Siiri Rantanen toteaa.

Lue myös:

Siiri Äitee Rantasen, 94, kilpavuosina ei tasa-arvoa tunnettu: "Mieslääkäri opasti naishiihtäjiä olemaan hiihtämättä kuukautisten aikana"

Suuret hiihtolegendat kohtaavat – ”Äitee” Rantanen ja Marja-Liisa Kirvesniemi ripustavat rintanumeron menehtyneen olympiavoittajan patsaalle

92-vuotias Siiri "Äitee" Rantanen tuuletteli ja sytytti yleisön – katso upea kunniakierros