Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

MM-menestys tuo Lassi Etelätalolle taloudellista helpotusta olympiakauteen – "Voi olla rennommin mielin, kun saa korvattua menetetyt kulut"

Lassi Etelätalo uskoo, että Tokion olympialaisten edustuspaikoista käydään keihäänheittäjien välillä perinteisen kova kamppailu.

yleisurheilu
Lassi Etelätalo
imago sport / AOP

Keihäänheittäjä Lassi Etelätalo oli neljännellä sijallaan paras suomalaisurheilija yleisurheilun MM-kisoissa Dohassa. Uran ensimmäisen Suomen mestaruuden poikinut kausi oli 31-vuotiaalle urheilijalle suuri henkinen – ja myös taloudellinen – helpotus.

Etelätalolle myönnettiin vuonna 2015, ennätyskesän 2014 jälkeen, Opetus- ja kulttuuriministeriön suurin urheilija-apuraha 20 000 euroa. Vuotta myöhemmin hän sai 10 000 euron avustuksen. Sittemmin vammat verottivat tulostasoa, eikä taloudellista tukea liiennyt ministeriöltä tai Suomen Urheiluliitolta.

Huippukesän 2019 päätteeksi Etelätalo nostettiin Urheiluliiton Team Finland -ryhmään ja myös hakemus helmikuussa jaettaviin ministeriön urheilija-apurahoihin on vetämässä.

– Ei ole vielä hirveästi mitään uusia sponsorikuvioita, mutta liitolta saan tukea ja ministeriöltäkin varmaan jotain tulee. En tiedä niistä vielä tällä hetkellä, Etelätalo kertoo Yle Urheilulle.

– Se auttaa siinä, että pystyy suunnittelemaan hyvät pitkät etelänleirit ja sinne saa huoltoa ja valmennusta mukaan. Voi olla rennommin mielin, kun saa korvattua menetetyt kulut. Se varmasti näkyy harjoittelun laadussa ja toivottavasti kesällä tuloksessa.

Helander Etelätalo
Oliver Helander ja Lassi Etelätalo Dohan MM-kisoissa.Thomas Windestam / Deca text och bild / SUL-arkisto

Etelätalo paljastaa, ettei hänen arkensa ole lopulta juurikaan muuttunut MM-menestyksen myötä, sillä harjoittelu itsessään on edullista. Heittäjä on kuitenkin joutunut penniä venyttäessä tinkimään muissa valmentautumiseen liittyvissä kuluissa.

Vuoden parhaana heittäjänä palkittu joensuulainen tienasi vielä vuonna 2018 hieman alle 5000 euroa verotettavaa tuloa ja on kertonut elävänsä tiukalla säästökuurilla.

– Aika hyvin pääsi aiemminkin harjoitushalleille, eli treenaamiseen ei hirveästi rahaa mene. Se raha menee sitten kaikkeen ulkopuoliseen ja se on pitänyt jostain kaivaa.

Terveenä olympiakauteen

Lokakuussa kilpaillun Dohan MM-finaalin jälkeen Lassi Etelätalo sairasti "pienen syysflunssan", mutta on sittemmin päässyt aloittamaan olympiavuoteen tähtäävän harjoittelun terveenä ja ehjin raajoin.

EM- ja MM-kisoissa edustaneelta Etelätalolta puuttuu vielä olympiapaikka. Vuonna 2012 tulos 84,06 metriä ei riittänyt Lontoon kisakoneeseen. Kesä 2016 meni loukkaantumisen takia Etelätalolta sivu suun: ainoan kilpailunsa hän heitti vasta syyskuussa Rion olympialaisten jälkeen.

Dohan MM-kisoissa Suomea edustivat Etelätalon ohella Antti Ruuskanen ja Oliver Helander. Tulosrajan 83 metriä ylittänyt Toni Kuusela jäi varamiehenä kotiin. Etelätalo odottaa kovaa kilpailua myös ensi kesän Tokion olympialaisten edustuspaikoista.

Ruuskanen Antti, Etelätalo Lassi, Pitkämäki Tero
Lassi Etelätalo, Antti Ruuskanen ja Tero Pitkämäki Zürichin EM-kisoissa 2014.Mika Kanerva / SUL arkisto

– Ensin pitää tietysti päästä olympiajoukkueeseen. Täällä Suomessa on keihäänheitossa sellainen positiivinen ongelma. Viime kaudella yksi rajan ylittänyt joutui jäämään kotiin, Etelätalo sanoo.

– Kisapaikan saaminen on ensimmäinen kilpailu ja sitten Tokiossa, kun toivottavasti sinne pääsen, olisi tarkoitus menestyä.

Tuloksen 84,11 viime kesänä heittäneeltä Etelätalolta puuttuu vielä olympiaraja 85 metriä. Helanderilla (86,93) ja Ruuskasella (85,15) tulosraja on jo tehtynä. Rajan rikkominen tarkoittaisi Etelätalolle uutta ennätyskesää, sillä hänen nykyinen ennätyksensä on 84,98.

– Totta kai se on mielessä koko ajan, että missä tahansa kisassa menee. MM-kisoista sain sen verran hyvät rankingpisteet, että luultavasti nekin jo riittävät. Mutta totta kai olisi tarkoitus heittää rajan yli ja lähemmäs sitä yhdeksääkymppiä, Etelätalo päättää.

Lue myös:

Toni Piispanen kaappasi tuplan – SUL valitsi ratakelaajan sekä vuoden yleisurheilijaksi että parayleisurheilijaksi

MM-välieriin juossut pika-aituri Reetta Hurske tienasi alle 5 000 euroa – tulokuningattareksi nousi seiväshyppääjä Wilma Murto

Suomen MM-kisojen keihäskatastrofilta pelastanut Etelätalo yllätti konkarivalmentajansa: "Lassi rakensi sellaisen trillerin, joka meinasi pysäyttää sydämen"

Keihäsfinaalin järjestelyt puhuttavat yhä – jopa Jan Zelezny oli raivona ja Lassi Etelätalo pyöritteli päätään: "Kyllä me osattais katsoa sen verran"

Etelätalo täräytti taas tiukassa paikassa kisan parhaan kaarensa – MM-neloseksi jääminen ei kaivellut: "Tänään en olisi pystynyt parempaan"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat