Suora

  • Mäkihypyn miesten kilpailu, Titisee-Neustadt
  • Lentopallon Suomen cup, naisten loppuottelu LP Viesti - LiigaPloki
  • Lentopallon Suomen cup, naisten loppuottelu LP Viesti - LiigaPloki
  • Urheiluruutu

Suomessa on paljon pääsarjatason seuroja, jotka eivät saa penniäkään veikkausvoittovaroista – tutkija: "Tämä on seurojen näkökulmasta hyvin ongelmallinen tilanne"

Jyväskylän yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan Suomen pääsarjajoukkueista suurin osa ei tiedä, miten veikkausvoittovarat jaetaan.

Urheilupolitiikka
Veikkauksen ulkomainos.
Tutkimuksen mukaan vain osa pääsarjaseuroista saa Veikkauksen sponsorirahaa.Petri Vironen / Yle

Iso osa Suomen pääsarjatasolla pelaavista urheiluseuroista ei saa veikkausvoittovaroista minkäänlaista rahallista tukea. Näin kertoo yliopistotutkija Antti Laine, jonka johdolla Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa selvitettiin suomalaisten pääsarjatason palloilujoukkueiden näkemyksiä Suomen rahapelijärjestelmästä.

– Tämä herättää suurta hämmennystä, koska seurojen otteluita pelataan pitkävedon pelikohteena, joka tuottaa Veikkaukselle tuloja. Tämä on seurojen näkökulmasta hyvin ongelmallinen tilanne, Laine kertoo puhelimitse Yle Urheilulle.

Laineen mukaan tukea ei tule sen paremmin myöskään korvausvastikkeellisista yhteistyösopimuksisista eli sponsorirahoista.

Laine kertoo, että kaksi kolmasosaa pääsarjaseuroista ei saa minkäänlaista Veikkauksen sponsorirahaa tai sen suuruus on korkeintaan 2 000 euroa vuodessa. Korkeimpiin summiin ylsivät jääkiekko- ja jalkapalloseurat. Miesten jääkiekkojoukkueilla summat olivat korkeimmillaan 50 000–100 000 euroa.

Yli 20 000 euron korvausta saaneet olivat kaikki miesten jääkiekko- ja jalkapallojoukkueita.

– Eli tässä on mittavia eroja, kuinka paljon sarjat saavat näkyvyyttä ja vetävät yleisöä lehtereille.

"Sekin herättää kritiikkiä"

Tutkimuksessa olivat mukana pääsarjat, jotka ovat Veikkauksen pitkävedon kohteena. Siinä kävi myös ilmi, että suomalaiset huippu-urheiluseurat ovat tällä hetkellä tyytymättömiä Suomen rahapelijärjestelmään.

Laine painottaa, että Suomen pääsarjajoukkueet ovat hyvin vähän perillä siitä, miten veikkausvoittovarat jaetaan. Seurat eivät myöskään koe, että näillä rahoilla olisi omaan toimintaan merkittävää vaikutusta.

– Sen sijaan seurat tiedostavat sen, että tuet ovat tärkeitä lajiliitoille ja sarjaorganisaatiolle. Lajiliitoilta niitä varoja tihkuu sitten enää hyvin vähän seuroille. Sekin herättää kritiikkiä.

Kaikista tyytymättömämpiä nykyjärjestelmään olivat tutkimuksen perusteella suurten sarjojen joukkueet: jääkiekkoseurat ja jalkapalloseurat.

Ohjautuvatko nämä veikkausvoittorahat tällä hetkellä oikein?

– Se on poliittinen kysymys, johon tutkijan näkökulmasta en halua ottaa kantaa. Mitä haluan peräänkuuluttaa on se, että nyt pitäsi tehdä selvitys siitä, mitä toimilupaperusteinen järjestelmä toisi mukanaan, ja miten se muuttaisi suomalaista rahapelijärjestelmää.

Toimilupaperusteinen järjestelmä avaisi ovia kansainväliseen yhteistyöhön.

– Sen sijaan nyt on pyritty kahlitsemaan kaikenlaista yhteistyötä näiltä urheilutoimijoilta muiden kansainvälisten yhtiöiden kanssa, mikä on toki ymmärrettävää, koska se on lainsäädännöllisesti määriteltyä.

Juttua korjattu 14.12. kello 14.45: Jutussa väitettiin alun perin virheellisesti, että pääsarjaseurojen saamat Veikkauksen sponsorirahat pyörivät korkeimmillaan 20 000 eurossa. Korkeimmat summat pyörivät 50 000–100 000 eurossa.

Lue myös:

Tuore tutkimus: suomalaiset huippu-urheiluseurat tyytymättömiä Suomen rahapelijärjestelmään

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat