Suora

  • Lentopallon Suomen cup, miesten loppuottelu VaLePa - Savo Volley
  • Lentopallon Suomen cup, miesten loppuottelu VaLePa - Savo Volley
  • NHL-varauksesta mitättömäksi - Jonathan Iilahti pelasti uransa rikkomalla jääkiekon tabun
  • Urheiluruutu

Kommentti: San Jose Sharksin pelissä mättää kaikki! Valtavalla rahalla koottu puolustus on tekemässä uuden ennätyksen, joka ei mairittele

San Jose Sharks suorittaa surkeasti molemmissa päissä kenttää, kirjoittaa Yle Urheilun NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä.

NHL
San Josen päävalmentaja Bob Boughner lähikuvassa.
San Josen päävalmentaja Bob Boughner.Getty Images

VANCOUVER. Kun edes jokin toimisi. Näin miettii todennäköisesti aiemmin viikolla pois potkitun Peter DeBoerin tilalle nostettu San Jose Sharks -luotsi Bob Boughner. Kiistaton tosiasia on, ettei vielä menneenä keväänä tosissaan jopa läntisen konferenssin voitosta taistelleen San Josen pelissä toimi tällä hetkellä yhtään mikään. Ei yksilö-, eikä joukkuetasolla.

Ongelmista suurin on joukkueen kyvyttömyys pitää kiekko pois omasta verkosta, eikä tämä ole uusi asia Piilaaksossa. Trendi on ollut samansuuntainen jo kolmen vuoden ajan, mutta tällä kaudella homma on karannut kintaasta lopullisesti.

Sharksin päästettyjen maalien määrät ovat kasvaneet kolmen edellisvuoden aikana seuraavasti:

2016–17: 200
2017–18: 226
2018–19: 258
2019–20: tällä vauhdilla 287

Tämä joukkue ei osaa puolustaa. Ei vaikka sen kolme kärkipuolustajaa (Erik Karlsson, Brent Burns, Marc-Edouard Vlasic) syö joukkueen palkkakuluista kolmanneksen. Tekeminen on kaikilta osin velttoa, ja se on helppo nähdä paitsi paljaalla silmällä myös tilastoista.

Sharks on antanut Natural Stat Trick -sivuston (siirryt toiseen palveluun) mukaan tällä kaudella 308 vaarallista maalipaikkaa viidellä viittä vastaan, neljänneksi eniten NHL:ssä. Kun Sharks itse on luonut 290 vaarallista maalipaikkaa, suhdeluku pysähtyy noin 48 prosenttiin. Ensimmäisen kerran vuosiin Sharks luo vähemmän kuin antaa.

Kaikilla joukkueilla on omat laajat tilastokantansa, josta seura- ja valmennusjohto pystyvät näkemään tarkkaa dataa, joita ei tavallisille jääkiekon kuluttajille tai medialle tarjoilla. Tietojeni mukaan Sharks-johto kävi taannoin näitä GM Doug Wilsonin johdolla läpi, eikä lopputulema ollut kenellekään mukavaa luettavaa.

Sharks oli omien tietojensa mukaan koko NHL:n huonoin joukkue sekä oman että vastustajan maalin edustalla.

Joe Thornton lähikuvassa.
40-vuotias Joe Thornton johtaa Sharksin kakkoskenttää. AOP

Tämä on helppo uskoa, kun on katsellut San Josen tuskaista tekemistä. Omiin tulee 0,35 maalia enemmän ottelua kohden kuin vuosi sitten ja toiseen päähän syntyy lähestulkoon maali vähemmän ottelua kohden kuin vuosi takaperin. Laukauksia maalia kohden joukkueella on ottelua kohden viisi vähemmän kuin vuosi sitten, omiin tulee kaksi enemmän. Hyökkäyspelin osalta ero viime kauteen on murskaava.

Ei Sharks ole viime vuosina koskaan erityisen hyvä ollut puolustamaan, mutta nyt se ei enää pysty hyökkäämään puolustuspään ongelmia pimentoon. Eikä tilannetta edesauttanut se, että seura päästi kesällä Joe Pavelskin, Joonas Donskoin ja Gustav Nyquistin menemään, eikä hankkinut ketään tilalle.

Sharks on hyökkäyssuuntaan merkittävästi kapeampi joukkue kuin aiemmin, mikä näkyy suoraan jäällä. Vain ykkösketjun Evander Kane ja Logan Couture ovat olleet vaarallisia hyökkäyssuuntaan läpi syyskauden. Se, että alati hidastunut 40-vuotias Joe Thornton pelaa kakkossentterinä, on seuralle painajaismainen tilanne.

Peluuttaminen Sharksia vastaan on nykyään paljon helpompaa: pysäytä ykkösketju ja koko orkesteri pysähtyy.

Missä Burns?

Kokonaisuuden kruunaa avainpelaajien alakulo. Etenkin kärkipuolustaja Brent Burnsin nykyvire on karistamassa San Joselta viimeisenkin toivon. Burns aloitti kauden siedettävästi, mutta ainakaan kuukauteen Burns ei ole pelannut lähellekään omaa tasoaan. On jokseenkin hämmentävää, ettei kanadalaispuolustaja päässyt tasolleen edes marraskuussa Sharksin kuuman jakson aikana.

Brent Burns lähikuvassa.
Brent Burnsin tehotilasto on pahasti pakkasella.Getty Images

Burns ei ole ollut oma itsensä San Josen kiekollisen pelin käynnistävänä voimana, mikä on näkynyt nimenomaan joukkueen hyökkäyspelaamisessa. Vielä huonompi tämä on kuitenkin ollut puolustussuuntaan. Tehotilasto ei kerro pelaajien tekemisistä paljoakaan, mutta ei Burnsin -23 sattumaa ole. Ei näytä huvittavan.

Paljon parempaa ei ole ollut tarjolla Erik Karlssonilta tai Marc-Edouard Vlasicilta. Viimeksi mainittu tavattiin tuntea vielä pari vuotta sitten lajin kenties parhaana puolustavana puolustajana. Kun katsoo Vlascia nyt, 32-vuotiaan kaksi kesää sitten tekemä kahdeksanvuotinen ja 56 miljoonan taalan arvoinen sopimus joutuu karmivaan valoon.

Maalivahti Martin Jones on saanut paljon lokaa niskaansa, mutta tämän hampaattoman hailauman takana ei olisi tänä syksyn todennäköisesti selvinnyt kuivin jaloin yksikään maalivahti. Itse asiassa Jones on pystynyt etenkin joulua kohden useissa otteluissa pitämään edes jonkin aikaa velttoa porukkaa peleissä mukana.

Kuusi letkussa

Nähtäväksi jää, mihin suuntaan tuore päävalmentaja Bob Boughner lähtee San Josen peliä viemään. Pelitavallisista asioista on kuitenkaan turha puhua yhtään mitään niin kauan, kun valtaosa joukkueen kalleimmista pelaajista käy peleissä ainoastaan töissä.

Kun avainpelaajien sitoutumisen taso palaa palkkanauhan vaatimalle tasolle, luotsin on aika opettaa joukkue jälleen puolustamaan. Mikäli kuudesti putkeen hävinnyt joukkue meinaa kuroa viiden pisteen eron pudotuspeliviivaan umpeen, sen on nöyrryttävä ja ymmärrettävä, että tällä materiaalilla ei hyökätä voittoihin entiseen tapaan.

Mikäli Sharks meinaa nousta pudotuspeleihin, se nousee sinne puolustamalla. Jos tämä ei mene jakeluun, kevätkaudesta tulee rumaa katseltavaa.

Lue myös:

Mikko Rantasen mainio vire sai jatkoa

Kultaleijona siirtyy Carolina Hurricanesiin

NHL on myrskyn silmässä, eikä tämän jälkeen mikään ole enää ennallaan – taustalla kuplii myös sopimusvääntö, jossa epäonnistuminen olisi lihavasti voivalle liigalle tuhoisaa

Kapasen jääaika on pudonnut huomattavasti uuden päävalmentajan alaisuudessa, vaikka suomalaishyökkääjä on yksi joukkueensa tehokkaimmista pelaajista: "Tekee lopulta ison eron"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat