1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Leijonat

Pikahälytyksellä maajoukkueeseen soitettu debytanttimaalivahti Tuohimaa teki elämänsä ensimmäisen maalin Ruotsia vastaan – ei saanut pelata ottelua loppuun säännön takia

Frans Tuohimaa torjui A-maajoukkuedebyytissään Ruotsia vastaan 33 kertaa ja teki 5–1-osuman. Hänet otettiin maalilta pois maalin jälkeen.

Frans Tuohimaa teki 5–1-maalin maajoukkuedebyytissään Ruotsia vastaan 14.12.2019

Maalivahti Frans Tuohimaa tuli ryminällä sisään miesten maajoukkuepeleihin. 28-vuotias Leijonien debytantti torjui Ruotsi-ottelussa 33 kertaa. Huippupelinsä Tuohimaa kruunasi maalilla, jolla hän sinetöi Leijonien voittolukemat 5–1.

Samassa ajassa, reilu minuutti ennen pelin loppua Suomi vaihtoi maalille Eetu Laurikaisen. Hämmentävälle hetkelle löytyi selitys sääntökirjasta.

Voit katsoa osuman pääkuvaa klikkaamalla.

5–1-osuman jälkeen joukkuetoverit huitoivat Tuohimaata kohti vaihtopenkkiä, jotta hän sai käydä vastaanottamassa jokaiselta Leijona-pelaajalta onnittelut. Maalivahti lähti villisti juhlien kohti vaihtoaitiota.

Sääntöjen mukaan (siirryt toiseen palveluun) maalivahti ei saa mennä maalin jälkeen vaihtopenkin luo juhliakseen osumaa toisten pelaajien kanssa. Jos maalivahti toimii näin, joukkueen on vaihdettava maalivahtia tai päätuomari antaa kahden minuutin rangaistuksen pelin viivyttämisestä maalivahdille.

Pelin aikana maalivahti saa mennä ainoastaan joukkueen aikalisän ja tv:n mainoskatkon aikana vaihtoaition luo tai jos hän pyytää tuomarilta luvan jonkin varusteen nopeaan korjautukseen.

– Tuohimaa oli pakko ottaa vaihtoon. Muuten emme olisi vaihtaneet, päävalmentaja Jukka Jalonen selvitti Yle Urheilulle.

Petteri Lindbohm onnitteli Frans Tuohimaata hienosta ottelusta. Kuva: Alexander Nemenov/AFP/Lehtikuva

Ensimmäisestä pelistään Tuohimaa keräsi valtavasti kehuja. Erityisesti ensimmäisen erän paineistuksessa debytanttivahti piti Suomea pystyssä.

– Tuohimaa oli aivan maaginen. Oli kuin lottovoitto tämä hänen pelinsä, Yle Urheilun jääkiekkoasiantuntija Hannu Jortikka suitsutti.

– Hän oli aika huikea. Tuohimaa on ollut viime aikoina erittäin hyvä IFK:ssa ja tosiaan pelasi erinomaisen pelin. Vielä vähän kirsikkaa kakun päälle, kun teki tyhjiin maalin ensimmäisessä ottelussaan, Jalonen kehui.

Uran ensimmäinen maali erikoisessa paikassa

Tuohimaa itse kertoi Yle Urheilun haastattelussa, että lauantaina tehty maali oli hänen ensimmäisensä jääkiekkouran aikana. Maalintekoa hän uskalsi kokeilla, koska Leijonat johti jo turvallisesti 4–1.

– Näin, että kiekko tulee keskialueelta minua kohti ja minulla oli hyvin aikaa. Ei sitä tilaisuutta voinut jättää kokeilematta. Oli kyllä hieno fiilis, kun näin, että se lipui sisään. Vähän alkoi jännittää, kun kiekko nousi pystyyn. Mietin, kääntyykö se ohi.

Ensimmäinen maajoukkueottelu sujui ylitse kaikkien Tuohimaan villeimpien odotusten.

– En osaa oikein edes vastata, kun ajatukset pyörivät. Ei se varmaan hirveästi paremmin olisi voinut mennä, hieno fiilis.

Ottelussa ja Tuohimaan päätymisessä Leijonien maalille oli paljon erikoista.

Kutsun Leijonien mukaan Tuohimaa sai vasta keskiviikkona, kun alun perin maajoukkueeseen valittu maalivahti Jussi Olkinuora loukkaantui harjoituksissa. HIFK:ssa tällä kaudella torjuvalle Tuohimaalle tuli pieni kiire ehtiä torstaiseen Tšekki-otteluun Plzeniin.

– Lähdin torstaina aamulennolla. En päässyt edes suoralle lennolle, koska se oli loppuunmyyty. Minun piti tulli Riian kautta. Selvisin toissapäivän peliin kuitenkin ajoissa, Tuohimaa kertoi.

Toinen harvinainen piirre ottelussa oli, että Leijonat aloitti kamppailunsa Ruotsia vastaan jo kello 10 Suomen aikaa. Aamuvarhainen ottelu oli Tuohimaalle uran toinen.

– Aikoinaan East Coastissa pelasimme kello 10 alkavan pelin koululaisille. On tuo aamuottelu erilainen, ei ole ihan sama fiilis kropassa vielä tähän aikaan kuin että olisi aamutreenit ja illalla peli. Tänään se näytti toimivan kivasti.

14.12.2019 kello 14.24: Korjattu juttuun sääntöä maalivahdin vaihtamisesta maalin jälkeen. Rangaistus/maalivahdin vaihto tulee, jos maalivahti menee vaihtopenkin luo juhliakseen maalia. Aiemmin jutussa luki, että Tuohimaa olisi pitänyt vaihtaa, koska hän ylitti siniviivan.

Lue myös:

Tuntematon sääntö teki tepposet, ruotsalaisasiantuntija haukkui Tuohimaan loppuhetkien kummallisesta tilanteesta: "Kuinka lapsellista!"

Ylivoima jauhoi upeasti! Leijonat murskasi Tre Kronorin alkuvaikeuksien jälkeen – Puljujärvi onnistui viimein maalinteossa, debytanttivahti Tuohimaa iski osuman

Leijona-vahti Tuohimaa viimeisteli loppulukemat, Suomi otti murskavoiton Ruotsista – katso tallenne