Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Kommentti: Tyhmyydellä on monet kasvot – NHL-pelaajat maksavat äijäkulttuurista terveydellään!

Miksi maksaa miljoonia pelaajalle, joka hankkiutuu sairastuvalle jatkuvasti omaa typeryyttään? kysyy Yle Urheilun NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä.

NHL
Micheal Ferland tappelee Calgaryn paidassa Arizonan  Zac Rinaldon kanssa vuonna 2018.
Micheal Ferland tappelee Calgaryn paidassa Arizonan Zac Rinaldon kanssa vuonna 2018.Getty Images

VANCOUVER. Tyhmyydellä on monet kasvot. Jääkiekkokulttuuri elää juuri nyt kovemmassa murroksessa kuin koskaan aiemmin. Keskustelu käy kuumana paitsi valmennus- myös taklauskulttuurin osalta. Liikkeellä on voimat, joita ei voi enää pysäyttää. Jääkiekkokulttuuri muuttuu, haluaa lajiväki sitä tai ei.

Ja onhan se jo muuttunutkin. Esimerkiksi NHL:ssä tappeluiden määrä on romahtanut tämän vuosikymmenen aikana. Kun aloitin kirjeenvaihtajana Vancouverissa syksyllä 2010, suurimmalla osalla joukkueista oli nelosketjussaan puhtaasti poliisin virkaa toimittavia pelaajia. Yhdeksän vuotta myöhemmin näin ei enää ole.

Jos pelaaja ei pysty luistelemaan hyvin ja oikeasti pelaamaan, hän ei nouse NHL:ssä enää edes nelosketjuun.

Äijäkulttuurin nimissä tappeluun haetaan puhtaan taklauksen suorittanut pelaaja

Silti yhdestä typeryydestä ei tunnuta pääsevän eroon: tappelemisesta taklausten jälkeen. Tämä toiminta on täysin mieltä vailla, mutta ilmeisesti monen laji-ihmisen mielestä se on edelleen hyväksyttävää, jopa tarpeellista. Viimeinenkin järjen hiven touhusta katoaa, kun äijäkulttuurin nimissä tappeluun haetaan puhtaan taklauksen suorittanut pelaaja.

Tätä on ollut taas tällä kaudella tarjolla, joten annan pari esimerkkiä.

Vancouver hankki kesällä vapailta markkinoilta laitahyökkääjä Micheal Ferlandin. Niin sanotun hiekkapaperipelaajan vammahistoria oli sopimuksen tekohetkellä kaikkien tiedossa: Calgarya ja Carolinaa aiemmin edustanut kanadalainen oli saanut viiden NHL-vuoden aikana jo kolme aivotärähdystä – uralukemaa voimme vain arvailla.

Seuralla oli tappeluistaankin tunnetun pelaajan kanssa siis kädet ristissä, etenkin aivotärähdysten suhteen.

Pelaaja ei kuitenkaan aikonut muuttua. Kauden 12 ottelussa Ferland päätti tapella Los Angelesin Kyle Cliffordin kanssa jonkin mitättömän taklaustilanteen vuoksi. Seuraus? Osuma päähän ja NHL-uran neljäs aivotärähdys kirjoihin ja kansiin. Sen jälkeen Ferlandia ei näkynytkään peleissä yli viiteen viikkoon.

Kun hän palasi, todennäköisesti uran kuudes aivotärähdys napsahti tilille ottelussa Torontoa vastaan harmittomasssa taklaustilanteessa, jossa pelaajan pää retkahti taaksepäin.

Lauantaina seura siirsi laitahyökkääjän pitkäaikaisloukkaantuneiden listalle.

Jokainen ymmärtää, että Ferlandin tapauksessa aletaan puhua jopa koko pelaajauraa uhkaavasta vammakierteestä.

Typerämpää tapaa loukkaantua ei voisi äkkiseltään keksiä

Lauantaina tätä herkkua oli tarjolla lisää. Ottawassa Columbuksen Josh Anderson sai äijäkohtauksen, kun Ottawan Mark Borowiecki taklasi vahingossa tämän alle kaatunutta Columbus-hyökkääjä Sonny Milanoa. Vihaisena heilunut Anderson sai osumia lähinnä Ottawa-puolustajan kypärään ja visiiriin, minkä vuoksi tämä roiskuttelikin vettä jäähyaitiossa paloautonpunaisille rystysilleen.

Ottawan Mark Borowiecki tappelee Columbuksen Josh Andersonin kanssa.
Ottawan Mark Borowiecki tappelee Columbuksen Josh Andersonin kanssa. Getty Images

Laitahyökkääjä pelasi tappelun jälkeen pari vaihtoa, mutta jätti sen jälkeen ottelun kesken. Varmaa tietoa ei ole, mutta todennäköisesti hän loukkaantui tappelussa. Typerämpää tapaa loukkaantua ei voisi Columbuksen tapauksessa äkkiseltään keksiä varsinkaan nyt, kun joukkueelta putoilee muutenkin pelaajia rivistä.

Eikä tässä vielä kaikki. New Yorkissa Buffalon Marco Scandella taklasi kevyesti selkänsä pelille kääntänyttä Ross Johnstonia, minkä jälkeen Islandersin Josh Bailey kävi Buffalo-puolustajan kimppuun kuin yleinen syyttäjä. Vammoja ei syntynyt, mutta Islanders sai tilanteesta – aivan oikein – ylimääräisen kahden minuutin jäähyn.

Monien arkielämästä tullut täyttä helvettiä

En voi käsittää, miksei tähän kertakaikkisen typerään toimintaan puututa korkealta tahoilta.

Mietitään Ferlandia. Hän totesi viimeisimmän loukkaantumisensa jälkeen, että ”en minä pelitapaani muuta”. Kommentti on melkoinen kulmakarvojenkohottaja, kun huomioon otetaan, millaisia tarinoita aivotärähdyskierteisiin joutuneet pelaajat ovat viime vuosina kertoneet. Monien arkielämästä on tullut täyttä helvettiä.

Vaikka pelaaja ei välitä omasta terveydestään, omistajia ja seurajohtoa turhat loukkaantumiset luulisi kiinnostavan. Esimerkiksi Vancouver maksaa Ferlandille neljästä vuodesta 14 miljoonaa taalaa. Sopimus ei ole edennyt ensimmäisen vuoden osalta edes puoliväliin, kun pelaajan koko ura on jo uhattuna.

Jos minä olisin Canucks-omistaja Francesco Aquilini, saattaisin olla huolissani, jopa turhautunut. Miksi maksaa järjetöntä palkkaa pelaajalle, joka hankkiutuu sairastuvalle toistuvasti ihan vapaaehtoisesti?

Kuka tappeluista kostuu ja mitä? Vastaus on: ei kukaan eikä mitään. Tällä tavoin ainoastaan ylläpidetään lapsellista mieskunniakulttuuria, josta hinnan maksavat tietenkin pelaajat terveydellään. Samaan aikaan, kun toisissa keskustelupöydissä puhutaan kovaan ääneen aivovammojen ehkäisemisestä, tämän idiotismin annetaan jatkua.

Enkä minä rehellisyyden nimissä Jarmo Kekäläisenkään housuissa kovin tyytyväinen olisi. Riveistä putosi täysin turhaan yksi joukkueen parhaista voimahyökkääjistä, vaikka tämä ei ole hyvin tällä kaudella pelannutkaan. Ja vielä melko tärkeään saumaan, sinitakeilla kun ei ole varaa enää antaa yhtään simaa, mikäli se mielii pudotuspeleihin.

Jääkiekkokulttuuri muuttuu hitaasti

Tämä joutava äijäily on tulevaisuudessa yksi sellainen osa eilistä jääkiekkokulttuuria, jolle vielä joskus silmiä pyöritellen naureskellaan. Vaikka lätkäkulttuuri muuttuu, se muuttuu hitaasti, sillä isoilla tuoleilla istuu edelleen monia homeisia vanhan liiton lätkäjääriä, joiden mielestä väkivalta lopettaa väkivallan.

Moni laji-ihminen puhuu kauniita liittyen käsillä olevaan murrokseen, mutta ajattelee oikeasti toisin – on lapsellista uskoa jotakin muuta.

Gary Bettman
NHL-komissaari Gary Bettman.All Over Press

Tämän vuoksi kulttuuri esimerkiksi aivovammojen suhteen muuttuu hitaasti. Se, että NHL-komissaari Gary Bettman kiistää aivotärähdysten ja monien edesmenneiden pelaajien aivoista löydetyn vakavan traumaattisen aivovaurion yhteyden, on yhtä tragikoominen väite kuin Donald Trumpin ilmastonmuutoksen vastaiset puheet.

Yhtä paljon kuin lajikulttuuri on murroksessa, yhtä paljon se on edelleen homeessa. Siitä Ferland sekä lauantain idioottimaiset tappelut olivat jälleen yksi osoitus.

Lue myös:

Näin Roope Hintz teki voittomaalin Pekka Rinteen selän taakse – upeaa kautta pelaavalla suomalaisella kasassa jo 12 maalia

Philadelphia Flyersin 23-vuotias maalitykki sairastui erittäin harvinaiseen syöpään – NHL:n seurat ja tähtipelaajat riensivät tukemaan

Kommentti: San Jose Sharksin pelissä mättää kaikki! Valtavalla rahalla koottu puolustus on tekemässä uuden ennätyksen, joka ei mairittele

Mikko Rantasen mainio vire sai jatkoa

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat