Suora

  • Lumilautailun MC: Seiser Alm, slopestyle
  • Miesten normaalimatka, Pokljuka
  • Rallin MM, Monte Carlo, kisaennakko
  • Urheiluruutu
  • Rallin MM, Monte Carlo, EK 1 - live
  • Urheiluruutu
  • Elävä arkisto esittää

500 asukkaan pieni norjalaiskylä dominoi naisten hiihtoa: Therese Johaugin pikkuserkku löi Davosissa kaikki ruotsalaiset

Davosin 10 kilometrin kilpailussa kymmenen parhaan joukkoon saatiin jälleen uusi norjalaisnainen: Magni Smedås. 

hiihto
Magni Smedås
Magni Smedås hiihti uransa parhaan tuloksen Davosin kympillä.European Pressphoto Agency EPA

24-vuotias Magni Smedås on kotoisin pienestä, muutaman sadan asukkaan Dalsbygdan kylästä, joka tunnetaan paremmin Therese Johaugin kotikylänä. Yhtäläisyydet Johaugiin eivät kuitenkaan pääty tähän, sillä Smedås on hiihdon ykkösnaisen sukulainen, pikkuserkku.

Smedås oli ennen Davosin kymppiä edustanut Norjaa vain viidessä maailmancupin osakilpailussa. Ensimmäistä kertaa hän pääsi maailmancupiin viime helmikuussa Cognessa. Tuolloin hän saavutti myös ensimmäiset pisteensä sijoittumalla vapaan sprintissä 25:nneksi, mutta muuten ei pisteitä ole herunut.

Kahdeksas sija Davosissa oli Smedåsille enemmän kuin hän oli toivonut, sillä taakse jäivät muun muassa kaikki kovat ruotsalaishiihtäjät, mutta myös matkan Pyeongchangissa voittanut maannainen Ragnhild Haga. Ei ihmekään, että myös Johaug oli hänestä ylpeä.

– Hän ei ole ollut monessa maailmancupin kisassa, joten se, että hän käytti mahdollisuutensa ja hiihti noin hyvin, on ihan älyttömän hienoa, Johaug kehui Aftonbladetin haastattelussa (siirryt toiseen palveluun).

– Olen ekstraylpeä siitä, että pienellä 500 asukkaan Dalsbygdalla on kaksi hiihtäjää kymmenen parhaan joukossa maailmancupin kisassa. Se kertoo jotain kylästä.

Johaug ja Smedås eivät välttämättä ole jatkossa ainoita Dalsbygdan huippu-urheilijoita, sillä Johaugin mukaan hänen serkkunsa, 17-vuotias Gyda Westvold Hansen on tulevaisuuden menestyjä yhdistetyssä. Myös Norjan hiihtolupauksiin kuuluva 16-vuotias Ingeborg Østgård on Dalsbygdasta.

– On hienoa, että menestymme niin hyvin, Johaug sanoi.

Lue myös:

Therese Johaug jälleen helppoon voittoon – Kerttu Niskaselta loistava esitys aivan Krista Pärmäkosken kannoilla

Johaugista liki minuutin jäänyt Pärmäkoski sortui kardinaalimokaan – “Näköjään tähän ikään en ole vielä oppinut”

Montusta nousseen Kerttu Niskasen hyvän vireen ovat huomanneet kilpakumppanitkin – “Jo Rukalta asti ovat sanoneet ‘kiva, että Kepa on takaisin pelissä’ ”

Huippuhiihtäjien huoltorekkaa ajaa kuski, joka pitää tarvittaessa vorotkin loitolla – rekan nupista löytyy Sami Jauhojärvelle tärkeä muistoesine

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat