Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Suomen maajoukkuevalmennuksella riittää pohdittavaa, sillä kakkosketjun hiihtäjät jäävät ykkösen tasosta – "Planicassa on varmaan aika lailla eri hiihtäjät kuin Tourilla"

Viikonlopun maailmancupin kisat osoittivat jälleen, että Suomen hiihtojoukkueessa on ykkösketjun sekä kakkosketjun urheilijoita.

hiihto
Joni Mäki
Suomen hiihtomenestys on tällä kaudella ollut kapean kärjen varassa.Tomi Hänninen

Kauden alussa tutuksi tulleet syömähampaat eli Krista Pärmäkoski, Kerttu Niskanen, Iivo Niskanen ja Perttu Hyvärinen kuuluivat Davosin viikonlopun onnistujiin. Lauantain sprintissä säväyttivät vielä Katri Lylynperä ja Verneri Suhonen.

Suomen valmennuskaksikko Ville Oksanen ja Teemu Pasanen olivatkin tyytyväisiä kärkihiihtäjien suorituksiin.

– Vapaan sprintissä viisi sijoitusta 20 parhaan joukkoon. Aika monta vuotta saa mennä taaksepäin, että sellaiseen saavutukseen on päästy, Oksanen sanoi Yle Urheilulle.

– Erähiihdot olivat uskottavia, vaikka ei finaaleihin asti päästy.

Suomen sprinttiässä Ristomatti Hakola palasi tositoimiin parin viikon kilpailutauon jälkeen. Tulehtunut varvas ei enää haitannut, mutta vauhti oli kadoksissa.

– Ristomatti on päässyt harjoittelemaan, mutta vauhtiin liittyvät kovat harjoitukset ovat jääneet tekemättä. Uskon, että hänen kuntonsa on hyvä, mutta vauhtia ei tule yhtä hyvin kuin aikaisemmin, Oksanen arvioi.

Kakkosketjulla ei hyvä päivä

Sunnuntain normaalimatkojen kisoissa Suomen joukkueesta löytyi onnistujia, sillä naisissa Pärmäkoski oli viides, Niskanen kuudes ja Anne Kyllönenkin sai yhden pisteen 30. sijallaan. Miehissä Niskanen taisteli palkintosijoista, mutta jäin neljänneksi, Hyvärinen taasen onnistui jälleen hyvin vapaalla ollen 16:s.

– Naisten kakkosketjulla ei ollut yhtä hyvä päivä, naisten päävalmentajana toimiva Oksanen myönsi ja viitaten pisteiden ulkopuolelle jääneisiin Johanna Matintaloon, Laura Monoseen ja Susanna Saapunkiin.

Oksasen mukaan naisten joukkueessa käytetään nyt hieman erilaisia malleja siitä, miten tilanteessa edetään. Muun muassa Mononen kertoi Hämeen Sanomille (siirryt toiseen palveluun)jättävänsä Tour de Ski -kiertueen väliin ja palaavansa Sveitsistä kotimaahan.

– Koetamme hakea jokaiselle sen parhaan mallin siihen, että he pystyvät kiihdyttämään vauhtiaan.

Johanna Matintalo (keskellä), Susanna Saapunki (vasemmalla) ja Laura Mononen (oikealla).
Johanna Matintalo (keskellä), Susanna Saapunki (vasemmalla) ja Laura Mononen (oikealla) jäivät Davosin kisoissa ilman maailmancupin pisteitä.Tomi Hänninen

Tourilla eri hiihtäjät kuin Planicassa

Miesten valmennuksesta vastaavan Pasasen mukaan Iivo Niskanen osoitti sunnuntaina, että hänen vapaan hiihtotekniikkansa on maailmanluokan tasoa. Myös Hyvärinen lähestyy kymmenen parhaan joukkoa, etenkin vapaalla.

– “Risellä” (Hakola) oli vaikea alku kisassa, mutta loppu osoitti, että on nyt mukana näissä kuvioissa. Kokonaiskuvassa voisi odottaa parempaa, mutta on todella hienoa, että Iivo pystyy taistelemaan aivan keulassa

Osa hiihtäjistä siirtyy nyt korkean paikan leirille valmistautumaan vuodenvaihteen Tour de Skille, sillä kiertue starttaa noin 1 500 metrin korkeudessa sijaitsevasta Lenzerheidesta.

Maailmancup jatkuu viikonloppuna Planicassa vapaan hiihtotavan sprintillä ja pariviesteillä ja joukkue sinne valitaan tänään maanantaina. Tour de Skin joukkue valitaan myöhemmin.

– Planicassa on varmaan aika lailla eri hiihtäjät kuin Tourilla. Heidän, jotka lähtevät Tourille, on pakko jättää näitä sprinttiviikonloppuja väliin, Pasanen sanoi.

Lue myös:

Ahnaasti palkintosijoja kolkutelleen Iivo Niskasen oli pakko ottaa riski – "Se oli sekunnin tai kahden päässä"

500 asukkaan pieni norjalaiskylä dominoi naisten hiihtoa: Therese Johaugin pikkuserkku löi Davosissa kaikki ruotsalaiset

Montusta nousseen Kerttu Niskasen hyvän vireen ovat huomanneet kilpakumppanitkin – “Jo Rukalta asti ovat sanoneet ‘kiva, että Kepa on takaisin pelissä’ ”

Johaugista liki minuutin jäänyt Pärmäkoski sortui kardinaalimokaan – “Näköjään tähän ikään en ole vielä oppinut”

Huippuhiihtäjien huoltorekkaa ajaa kuski, joka pitää tarvittaessa vorotkin loitolla – rekan nupista löytyy Sami Jauhojärvelle tärkeä muistoesine

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat