Mihin voi enää luottaa, jos Patrik Laine hakee syöttöä läpiajossa? ”Osaan muutakin kuin laittaa pisteeltä kenkälaatikkoon”

Patrik Laineen peli on erinomaisessa tasapainossa, kirjoittaa Yle Urheilun NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä.

NHL
Patrik Laine
AOP

VANCOUVER. Patrik Laine on puhunut siitä aina – siis syöttötaidoistaan. Vaikka lahjakas suomalaislaitahyökkääjä myytiin NHL:ään nimenomaan maalintekijänä, Tappara-kasvatti on jo kolmen vuoden takaisen varausitilaisuuden mediatapahtumista alkaen puhunut kyvyistään tehdä muutakin kuin toimia joukkueensa yksipuolisena tarkka-ampujana.

Viesti on alkanut hiljalleen mennä perille.

Kun kautta on Winnipegin osalta pelattu 31 ottelua, Laine on joukkueensa syöttötilaston kärjessä 21 merkinnällään. Myös koko NHL:n osalta Laine nousee peräti kahdenkymmenen parhaan syöttäjän joukkoon. Sunnuntaina Laine kuitenkin sai monet kulmakarvat nousemaan päästyään ottelussa Philadelphiaa vastaan läpiajoon.

Sen sijaan, että Laine olisi antanut tulisen rannelaukauksensa tai pehmeiden käsiensä puhua, tämä lähti täysin yllättäen hakemaan syöttöä. Tällaista olisi joskus takavuosina voinut odottaa lättymestari Raimo Helmiseltä, mutta ei raskaasta laukauksestaan tunnetulta Laineelta.

Tässähän ollaan vasta lämmittelemässä.

Patrik Laine

Ratkaisu, jonka näet kuvaa klikkaamalla, nauratti pelaajaa itseäänkin.

– Nautin siitä, että kaverit onnistuvat. Olin varma, että kaveri on siellä takatolpilla aivan vapaana, joten lähdin hakemaan sinne, Laine virnuili Yle Urheilulle ottelun jälkeen.

Syöttö ei koskaan ehtinyt perille, sillä peliväline pomppi Philadelphia-puolustajan jalasta maaliin.

– Oli varmaan jääkiekkojumalilta palkinto, että meni luistimesta sisään, Laine nauroi.

Vakavasti puhuen Laine on käyttänyt laukaustaan erinomaisesti hyödykseen myös syöttöpuuhissa. Samalla kun tamperelaisen kokonaisvaltainen pelaaminen on parantunut, tämä on käyttänyt auenneita mahdollisuuksia hyödykseen. Jos Laineen laukausuhkaan reagoidaan voimakkaasti, tämä pystyy viime hetkelläkin kääntämään vedon syötöksi.

– Aika paljon vastustajat kuitenkin kunnioittavat laukastani. Tiedossa on, että voin laittaa kiekkoa liikenteeseen aika hanakasti. Silloin usein muut unohtuu ja sitä kautta niitä syöttöpisteitä on alkanut tulla. Jos parikin äijää yrittää blokata mun laukausta, jossakin on joku vapaana, Laine järkeilee.

On Laineen hyvän syksyn takana silti hieman myös halua näyttää.

– Olen nyt pyrkinyt pelaamaan hieman kokonaisvaltaisemmin, siitä kun on tullut aika paljon kritiikkiä. Mielestäni olen näyttänyt, että tässä olen ihan kohtalainen jääkiekon pelaaja. Olen osoittanut, että osaan tehdä muutakin kuin laittaa pisteeltä kenkälaatikkoon, Laine heitti naurahtaen viitaten tavaramerkkiinsä, laukaukseen b-pisteeltä.

Maalit edelleen tärkeitä

Laineen tehojen ei silti kannata antaa johtaa harhaan. Vasta 21-vuotias 120 NHL-maalin pelaaja elää edelleen maaleista. Tätä taustaa vasten viisi osumaa yhteentoista edelliseen otteluun on Laineelle tärkeä asia. Vaikka Laine on vauhdissa kohti 82 tehopistettä, tarvitsee hän maaleja tasaiseen tahtiin pitääkseen peli-ilonsa yllä.

– Pisteet kuin pisteet, sama se on, kuka ne tekee. Mutta onhan se kiva itsekin joskus ja jouluna saada kiekko toimitettua verkon perukoille, Laine muotoili.

Toisaalta samaan hengenvetoon on sanottava, että Laineella on eväitä vieläkin parempaan. Laine on tehnyt 31 ottelussa yhtä monta (10+21) tehopistettä, mutta mikäli kahden ensimmäisen NHL-kauden trendi toteutuu jälleen tällä kaudella, haarukassa voi parhaimmassa tapauksessa olla lopulta lähes sadan pisteen saalis – Laine on tavannut pelata parasta jääkiekkoaan keväisin.

– Tässähän ollaan vasta lämmittelemässä, Laine veisteli.

Patrik Laine
Patrik Laine hyödyntää laukaustaan myös syöttäessään.Getty images

– Kausi on tosi pitkä, joten vielä on varaa kiristää. Viime kaudella ei kiristetty, se meni vihkoon, mutta aikaisempina kausina olen aina joulun jälkeen vasta alkanut pelata paremmin. Yritetään nyt mennä samalla kaavalla.

Huomion arvoista lisäksi on, että Laineen 31 pisteestä vain seitsemän on syntynyt ylivoimalla. Kahdella edelliskaudella Laine teki lähes puolet pisteistään ylivoimapelissä. Jos Winnipegin heikosti toiminut ylivoima löytää kauden aikana tehonsa, se tulee nostamaan myös Laineen tehoja.

– No, tänään se toimi, kun tehtiin kolme, mutta onhan se vähän jämähtänyt paikoilleen. Meidän pitäisi vain laukoa enemmän, emme me muuten tee maaleja. Toisaalta en osaa näitä tässä alkaa ratkoa, mä olen täällä vaan töissä, Laine nauroi.

Zen-Laine

Yhtä kaikki Patrik Laineen peli on juuri nyt paremmassa tasapainoissa kuin koskaan aiemmin NHL-maailmassa. Jetsin suomalaistähden pelaamiseen on tullut sopivasti lisää hiekkapaperia ja toisaalta Laine tekee pieniä asioita nyt paremmin kuin aiemmin – Laine suorittaa kaikilla osa-alueilla tasaisemmin.

Tuntuu kuitenkin, että laineet Tesoman miehen ympärillä lyövät matalammalla kuin aiemmin, ehkä juuri maalimääristä johtuen. Laine on ikään kuin kaikessa hiljaisuudessa iskemässä tiskiin omia ennätyslukemia syöttöjen ja pisteiden osalta. Maalintekijäksi edelleen vahvasti profiloituvan Laineen otteet eivät tunnu samalla tavalla kiinnostavan, mikäli punalamppu ei pala.

– Onhan se hässäkkä meikäläisen ympärillä jonkin verran rauhoittunut. Ei ole sellaista sekasortoa koko ajan.

Se on varmasti mukavaa?

– On se, unelmaa tässä siltä osin eletään, Laine nauroi ja jatkoi sunnuntai-illan viettoa konsolin parissa.

Winnipeg voitti sunnuntaina kotijäällään Philadelphian lukemin 7–3. Laine teki ottelussa yhden maalin.

Lue myös:

Patrik Laineen syöttö tuottikin kauden kymmenennen osuman – Jets murskasi Philadelphia Flyersin

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat