Suora

  • Kalevan kisat
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Kommentti: Ongelmien jälkeen Patrik Laine epäili, ettei Winnipegin kaudesta ole menestyssaagaksi – Jetsin rikkinäinen pukukoppi korjaantui, kun kapteeni paljasti heikkoutensa

Vaikka Winnipegin kausi ei päättyisi Stanley Cup -paraatiin, on kapteeni Blake Wheelerin itsetutkiskelulle nostettava hattua, kirjoittaa Yle Urheilun NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä.

NHL
Blake Wheeler 26 Connor Hellebuyck 37 Winnipeg Jets
Blake Wheeler (oik.) on löytänyt itsestään johtajan, joka ajaa joukkueen etua. Kehuja saa maalivahti Connor Hellebuyck.Getty Images

VANCOUVER. Joukkue, joka lähti vuosi sitten kauteen mestarisuosikin statuksella, ei koskaan päässyt pelinsä päälle. Kausi päättyi valtavaan pettymykseen. Eikä se viime kädessä tullut yllätyksenä.

Ilmapiiri joukkueen ympärillä oli viime kauden ahdistunut. Joukkue ei koskaan hitsautunut yhteen, koska pukuhuoneessa oli yksinkertaisesti liikaa tyytymättömyyttä. Kuka murehti omaa asemaansa ja tilannettaan, ketä ärsytti esimerkiksi johtavien pelaajien toimintatavat – ongelmia oli liikaa.

Kireän ilmapiirin havaitsemiseen ei tarvinnut kuudetta aistia.

Tämä laittoi takakireänä persoonana tunnetun Jets-kapteeni Blake Wheelerin miettimään. Amerikkalaissentteri avautui hämmentävän rehellisesti ja avoimesti kirvelevän tappion hetkellä tekemistään havainnoista menneellä viikolla The Athleticin (siirryt toiseen palveluun) verkkosivuilla.

Wheeler, 32, jota ei todellakaan ole tunnettu Winnipegissä erityisen ihmisläheisenä kapteenina, katsoi ensimmäisenä peiliin kauden jälkeisellä lomamatkalla.

– Oliko se minun syytäni? Wheeler kyseli The Athleticin haastattelussa.

– Pelasin hyvän kauden, joten kyse ei ollut siitä, että olisin jotenkin jarruttanut joukkuetta. Aloin kuitenkin miettiä, että mitä jos laitan itseni pelaaja x:n tai pelaaja y:n kenkiin, ja jos voimme saada heistä enemmän irti, tekisikö se meistä paremman joukkueen, Wheeler jatkoi.

Vaikka Wheeler teki menneellä kaudella peräti 91 (20+71) tehopistettä toisena vuonna peräkkäin, hän itse asiassa jarrutti joukkuetta. Wheelerin sekä joukkueen ykkössentterin Mark Scheifelen pakonomainen tarve pelata keskenään, ja vain ja ainoastaan keskenään, vahingoitti joukkueen mahdollisuuksia.

Kyse oli kahden tärkeimmän pelaajan itsekkäistä lähtökohdista tehdyistä valinnoista – oma etu ajoi joukkueen edun edelle.

Mark Scheifele 55 ja Blake Wheeler 26 Winnipeg Jets
Mark Scheifele (vas.) ja Blake Wheeler pelaavat nykyisin hyvin yhteen myös joukkueen muiden pelaajien kanssa.Getty Images

Etenkin viime keväänä Winnipeg olisi tarvinnut Wheeleriä kakkosketjun keskusmiehenä, mutta sentteri ei tähän rooliin suostunut. Wheeler halusi itsepintaisesti pelata Scheifelen laidalla, mikä teki Jetsistä merkittävästi kapeamman joukkueen. Juuri tähän liittyi yksi Wheelerin havainnoista menneenä kesänä.

– Mietin nyt, miten saamme kaikista pelaajista parhaan irti. Ja tämä koskee myös minua. Olen valmis pelaamaan missä tahansa, vaikka se tarkoittaisi pienempiä minuutteja ja vastuuta. Olen tyytyväinen, koska tiedän, että voin silti auttaa. Viime kädessä pystyn tällaisella myös tuomaan pukuhuoneeseen paremman ilmapiirin, Wheeler järkeili artikkelissa.

Wheelerin siirto keskelle toi tasapainon

Kun Wheeler vihdoin tällä kaudella suostui kakkossentterin rooliin, Jetsin hyökkäysketjuihin on löytynyt aivan erilainen tasapaino. Scheifele on tehnyt kärkiketjussa kovaa tulosta Patrik Laineen ja Kyle Connorin kanssa, Wheeler ja joukkueen kuumin pelaaja Nikolaj Ehlers ovat olleet loistavia kakkosvitjassa.

Eikä kahta sanaa ole, onko tämä ratkaisu rauhoittanut ilmapiiriä kopissa ja tuonut ryhmää yhteen.

– Vaatii paljon tehdä noin paljon pinnoja, mitä he tekivät. Ehkä siinä hieman niin kävi, ettei meillä sen ykkösketjun takana kauheasti ollut leveyttä. Nyt meillä on neljä hyvää ketjuja ja molemmissa kärkiketjuissa tosi hyviä pelaajia, Patrik Laine kiittelee Yle Urheilulle.

Myös johtajana ja ihmisenä Wheeler on halunnut kehittää itseään menneen kesän ja kuluvan kauden aikana. Ärhäkästä luonteestaan tunnettu amerikkalaispelaaja ymmärsi, että kovan ja ankaran isällisen otteen sijasta nuoria kannattaa lähestyä pehmeämmin arvoin.

– Pidän itsestäni johtajana tänä vuonna paljon enemmän, Wheeler avasi artikkelissa ja jatkoi:

– Olen yrittänyt löytää hienon rajan kiukkuisena olemisen ja omana itsenä olemisen välillä sekä avannut itseäni hieman. Olen yrittänyt lähestyä jätkiä kaverillisesta kulmasta sen sijaan, että nuoret pelkäävät lähelläni, koska minulla on taas huono päivä. Nautin nyt jätkien kanssa olemisesta enemmän.

Laine tietää, mistä Wheeler puhuu sekä johtajuuden että kakkosketjuun siirtymisen osalta.

– Aika hienoa puhetta. Mielestäni se, että hän siirtyi kakkosketjuun, oli hieno liike. Siinä hän ajatteli joukkueen etua, Laine sanoo.

Blake Wheeler Patrik Laine
Patrik Laine (oik.) kehuu Blake Wheelerin otetta tällä kaudella.Getty Images

Juuri Laine on yksi niistä Winnipegin nuorista, joiden kautta Wheeler on omia johtajan ominaisuuksiaan pohtinut. Wheeler on alkanut lähestyä Lainetta, joka ei varmasti ole aiempien vuosien kaikissa käänteissä ollut tyytyväinen rooliinsa, kuluvan kauden aikana eri näkökulmasta.

– Tiesin, että Laineen potentiaali on rajaton. Kun hän pelaa hyvin, me olemme todella hyvä joukkue. Hän saattaa tehdä kahdeksantoista maalia kuukauteen. Ja tietenkin hän haluaa pelata isoja minuutteja ykkösketjussa. Toinen puoli minusta ajatteli, että ansaitse se, Wheeler totesi artikkelissa.

– Toinen puoli minusta on kuitenkin alkanut pohtia, auttaako tuollainen mentaliteetti häntä. Tekeekö se hänestä paremman? Tekeekö se joukkueestamme paremman? Luulen, että viime kauden jälkeen ymmärsin, että vastaus on ei.

Laine sanoo suoraan, että joukkueen pukuhuoneessa operoi tällä hetkellä erilainen kapteeni.

– Onhan hän erilainen nyt. Hän on pyrkinyt tällä kaudella enemmän ottamaan kaikki huomioon, vaikka jokaisella on joskus huonoja päiviä. Mielestäni hän on hoitanut tuota hienosti.

Nuoruus korreloi voittamisen kanssa huonosti

Lienee reilua todeta, että Wheeler on päässyt itsetutkiskelun kautta joukkueurheilun kovimpaan ytimeen. Kovinta johtajuutta on ajatella joka tilanteessa joukkueen etua. Kovinta johtajuutta on pyrkiä auttamaan muita sekä tehdä kollektiivista yhtenäisempi ja parempi.

Juuri tällaisena johtajana Sidney Crosby on tunnettu Pittsburghissa jo pitkään.

Tällaiselle tielle on lähdössä esimerkiksi Coloradon Nathan MacKinnon, Crosbyn läheinen ystävä. Se, että MacKinnon pelaa Joonas Donskoin ja Andrei Burakovskyn kanssa, tekee Coloradosta merkittävästi vaarallisemman ja leveämmän joukkueen, koska tämä vapauttaa Mikko Rantasen ja Gabriel Landeskogin kakkosketjuun.

Kysyä sopii, olisiko Edmontonissa esimerkiksi Leon Draisaitl valmis luopumaan joukkueen edun nimissä paikastaan Connor McDavidin vierellä. Tuskin.

Ongelma on joukkueen näkökulmasta se, että nuoremmalla iällä monilla pelaajilla on tarve tehdä omaa uraa ja varmistaa oman uran ensimmäinen iso sopimus. Vasta, kun omat näytöt on annettu, moni pelaaja havahtuu, että omien pisteiden jahtaaminen johtaa harvoin suuriin voittoihin joukkueena.

Mark Scheifele 55, Blake Wheeler 26 ja Andrew Copp 9 Winnipeg Jets
Mark Scheifele (vas.), Blake Wheeler ja Andrew Copp vetävät nykyisin yhtä köyttä.Getty Images

Wheeler myönsi avoimesti The Athleticin haastattelussa tavoitelleensa aiemmin omaa isoa sopimustaan ja välittävänsä nyt enää ainoastaan voittamisesta.

Juuri tämä on syy, miksi nuoruus korreloi voittamisen kanssa NHL:ssä huonosti. Esimerkiksi pitkään kärjen tuntumassa pelannut Washington ylsi Stanley Cup -voittoon vasta, kun kapteeni Aleksander Ovetshkin aidosti laittoi peliin kaiken sydämen ja sielunsa joukkueen puolesta kesällä 2019 – 32-vuotiaana. Myös Wheeler on nyt 32-vuotias.

Ironista onkin, että materiaaliltaan heikentynyt Jets näyttää juuri nyt raikkaammalta ja yhtenäisemmältä kuin koskaan aiemmin Winnipegiin paluunsa jälkeen. Eihän Winnipegin pitänyt kuulua läntisen konferenssin suosikkeihin sen jälkeen, kun joukkue menetti kesällä kolme tärkeää puolustajaa.

– On pakko myöntää, että oli tuossa kesän aikana allekirjoittaneellakin hieman epäilyksiä, miten tämä kausi kaikkien muutoksien jälkeen menee. Mutta hyvinhän se on mennyt, Laine hymyilee.

– Olemme voittaneet paljon ja tässä on nyt aika yhtenäinen porukka kasassa, kaikki pelaavat samalle logolle ja toisilleen. Ehkä meillä ei ole niin paljon nimimiehiä kuin aiemmin, mutta nyt tässä pelataan toinen toisillemme. Siksi me voitamme, Laine jatkaa.

Vaikka Winnipegin kausi ei päättyisikään Stanley Cup -paraatiin, kapteenin itsetutkiskelulle on nostettava hattua. Se, että Wheeler lähti ratkomaan Jetsin ongelmia peilin kautta, kertoo kasvusta. Se, että amerikkalaispelaaja oli valmis kertomaan nöyrästi omista heikkouksistaan johtajana julkisesti, kertoo kasvusta ja ennen muuta halusta ajatella jatkossa joukkueen parasta.

Menneet ovat menneitä, mutta puhtaamman ilmapiirin kautta Winnipegillä on paremmat mahdollisuudet kuin koskaan aiemmin, vaikka joukkueen materiaali hieman heikompi olisikin.

Lue myös:

Mihin voi enää luottaa, jos Patrik Laine hakee syöttöä läpiajossa? ”Osaan muutakin kuin laittaa pisteeltä kenkälaatikkoon”

Patrik Laineen syöttö tuottikin kauden kymmenennen osuman – Jets murskasi Philadelphia Flyersin

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat