Suora

  • Naisten normaalimatka, Anterselva
  • Ski Tour, sprintit, Åre
  • Urheiluruutu

Suomalaisgolffari ymmärsi vasta yliopistossa, että lapsuuden unelma voi sittenkin toteutua – "Pääsen pelaamaan pelaajien kanssa, joita olen katsonut televisiosta"

Golffari Matilda Castren lähtee kiertämään maailman ykköskiertuetta Yhdysvaltain LPGA:ta. Hän ylsi sinne historian toisena suomalaisena.

golf
Matilda Castren
San Diegossa asuva golfaaja Matilda Castren vieraili Suomessa ja Malmin golfhallissa.Mikko Ahmajärvi / Yle

Suomalaisgolffari Matilda Castren ylsi marraskuussa hurjaan temppuun. Hän pelasi itsensä mukaan naisten arvostetuimmalle golfkiertueelle maailmassa. Castrenia ennen Yhdysvaltain LPGA Tourilla on pelannut suomalaisista vakituisesti ainoastaan Minea Blomqvist-Kakko.

24-vuotias Castren onnistui pitkässä ja rankassa karsintaturnauksessa, jossa pelattiin peräti kahdeksan kierrosta.

– Oli helpotus, että turnauksessa oli kahdeksan kierrosta, niin pystyi korjaamaan virheitä. Mutta se on pitkä aika keskittyä. Tunteita oli monenlaisia ja väsymystä niin henkisesti kuin fyysisestikin, muistelee Castren karsintaturnausta Suomen vierailullaan reilu kuukausi suuren rypistyksen jälkeen.

Paikkansa suomalaispelaaja varmisti yhdeksän reikää ennen karsintaturnauksen viimeisen kierroksen päättymistä. Viimeisille rei’ille Castren takoi vielä kaksi birdietä.

– Lyönti parani loppua kohden ja tuli olo, että en tule tekemään isompia virheitä. En tiedä, mistä se itseluottamus loppuun tuli. Ei olisi paremmin voinut mennä.

"Golf ehkä valitsi minut"

Castren syntyi New Yorkissa, mutta hänen vanhempansa ovat suomalaisia. Suomessa varttuneella Castrenilla on Suomen ja Yhdysvaltojen kaksoiskansalaisuus.

Hänen perheensä on urheilullinen ja golfin lisäksi hän harrasti nuorena monipuolisesti eri lajeja. Golf valikoitui päälajiksi erityisesti lajin sosiaalisuuden vuoksi, ja koska siinä saa nauttia ulkoilmasta ja luonnosta.

– Golf ehkä valitsi minut. Olen tosi kilpailuhenkinen ja nautin kilpailemisesta sekä voittamisesta. Kun pärjäsin kilpailuissa, se vei mukanaan, Castren pohtii.

Kilpailuissa menestyminen jatkui ja into kasvoi. Lahjakas golffarinuori huomattiin maailmalla ja Castrenille alkoi sadella stipenditarjouksia yhdysvaltalaisyliopistoista.

Castren päätti lähteä Atlantin toiselle puolelle kokeilemaan, minne siivet kantavat. Opinahjoksi valikoitui Florida State University Tallahasseessa.

– Pienestä pitäen sanoin vanhemmille, että minusta tulee maailman paras golffari. Se ei ehkä ollut realistista silloin, mutta tykkäsin pelata ja halusin olla paras. Sitten yliopistoaikana ymmärsin, että tästä voi tulla oikeasti jotain.

Urheilu oli iso osa Castrenin yliopisto-opiskelua Yhdysvalloissa. Noin puolet ajasta käytettiin opiskeluun ja puolet urheiluun. Yliopistossa Castrenin motivaatio golfia ja kilpailemista kohtaan kasvoi entisestään. Opiskeluaikaansa Castren kuvailee "elämänsä parhaaksi neljäksi vuodeksi".

– Sekä opiskelu että urheilu otettiin tosissaan ja joukkueemme oli hyvin kilpailuhenkinen. Kaikki halusivat pärjätä ja treenata todella kovaa. Se paransi kaikkien pelaamista, kun näki, että toiset harjoittelevat hyvin ja menestyvät.

Matilda Castren pelaa golfia Portugalissa 7-vuotiaana
Matilda Castren pelaa golfia Portugalissa vuonna 2002.Matilda Castrenin kotialbumi

Ammattilaiseksi siirtyminen oli iso loikka

Opiskeluaikanaan Castren päätti, että aikoo valmistumisensa jälkeen jäädä Yhdysvaltoihin ja pelata golfia ammatikseen.

Niin hän myös teki. Vuonna 2017 suomalaispelaaja siirtyi ammattilaiseksi ja lähti kiertämään Yhdysvaltain kakkoskiertuetta Symetra Touria.

Hyppy uuteen oli kova koulu. Yliopistossa Castren oli tottunut siihen, että kaikki käytännön asiat hoidettiin hänen puolestaan. Symetralla hänen täytyi hoitaa kaikki itse.

– Yhtäkkiä olin aivan yksin Yhdysvalloissa, valmentaja ja perhe olivat Suomessa. Varsinkin ensimmäinen vuosi oli aikamoista oppimista ja välillä oli aikamoisia vaikeuksia. Niistä on kuitenkin opittu ja ne ovat myös kasvattaneet.

Symetra-kiertueella kentät ovat huomattavasti yliopistosarjan kenttiä haastavampia. Se toi oman mausteensa uuteen elämänvaiheeseen.

– Symetra-kiertue on osa LPGA-kiertuetta, joten ne yrittävät olla todella samanlaisia. Taso ei tietenkään ole yhtä kova, mutta Symetra on valmistava koulu.

Avauslyönti on Castrenin valttikortti

Castrenin vahvuus on ollut aina varma ja hyvä lyönti. Se on tullut hänelle helposti ja luonnostaan.

Kaudella 2018 se oli kuitenkin hukassa ja peli takkusi pahemman kerran. Castrenia valmentava miesten salibandymaajoukkueenkin kolmeen MM-kultaan johdattanut Petteri Nykky sanoo, ettei olisi silloin uskonut Castrenin pääsevän tähän pisteeseen.

Enää Nykky ei ole yllättynyt ja pääsy maailman ykköskiertueelle on jo sulatettu.

– Puolitoista vuotta sitten kesällä mietin, että mitä tästä oikein tulee. Mutta tämä vuosi osoitti, että valtava kasvu on tapahtunut. Matilda sai takaisin entisen vahvuutensa, Nykky toteaa.

Castren uskoo itse, että lyönnin kehittyminen ja varmuus ovat vaikuttaneet hänen pelaamiseensa kokonaisuutena.

– Lyönnin kehittyminen on ollut avaintekijä siinä, että olen saanut itseluottamusta ja oikean mielentilan. Siten olen tehnyt nyt hyviä, alhaisempia tuloksia, Castren pohtii.

Matilda Castren valmistui Florida State Universitystä
Matilda Castren valmistui Florida State Universitystä.Matilda Castrenin kotialbumi

Muutto San Diegoon

Marraskuisen LPGA-karsintaturnauksen jälkeen uudet tuulet ovat puhaltaneet vauhdilla. Castren muutti yliopistokaupungistaan San Diegoon Kaliforniaan.

Toistaiseksi muutto on vaikuttanut Castrenin mukaan hyvältä valinnalta.

– San Diegossa on hyvät puitteet, hyvä lentokenttä ja golfkenttiä riittää. Sanotaan, että siellä on Yhdysvaltain paras sää ympäri vuoden, Castren kertoo.

Muutto helpottaa myös Castrenin henkilökohtaista elämää, kun hän pääsee nyt asumaan yhdessä poikaystävänsä kanssa. Se tekee arjesta helpompaa.

– Olimme vuoden kaukosuhteessa. Onneksi se päättyi nyt ja pääsemme asumaan kimpassa.

Yksi LPGA-kisa maksaa pelaajalle noin 3 000 dollaria

Castren arvio pelaavansa Yhdysvaltain kiertueella ensi kaudella 15–20 kilpailussa. Lopullinen määrä riippuu alkukauden kisoissa onnistumisesta.

– Ensimmäisissä kisoissa on mahdollisuus nousta rankingissa, mikä vaikuttaa kategoriaan. Silloin on mahdollisuus päästä niiden ohi, jotka eivät pärjää alkukaudella, Castren kertoo.

Kiertueille lähteminen on myös taloudellisesti merkittävä investointi. Castren on laskenut, että jokaista kilpailua varten täytyy taskussa olla noin 3 000 dollaria.

Summaan vaikuttavat ratkaisevasti lentojen hinnat ja majoitusvaihtoehdot. Kiertueilla on usein mahdollista majoittua host-perheissä. Tätä mahdollisuutta Castren hyödyntää mahdollisimman usein.

LPGA-kiertueella pelaajilla on oltava omat caddiet. Caddien viikon kulut ovat Castrenin mukaan 1 000–1 500 dollaria viikossa.

Rahahuolet ovat kuitenkin helposti kuitattu, jos kiertueella menestyy. LPGA-kiertueella jaetaan kaudella 2020 palkintorahoja yhteensä 75,1 miljoonaa dollaria, eli noin 1–5 miljoonaa dollaria per kisa.

– Niinhän se menee, että kun laittaa vähän omaa, niin voi joko tulla tosi hyvin takaisin tai sitten ei välttämättä ollenkaan. Mutta kyllä se palkitsee, jos pärjää hyvin.

Matilda Castren
Matilda Castren on asuu ja harjoittelee Yhdysvalloissa.Matilda Castrenin kotialbumi

"Ei tästä paljon ylemmäs voi päästä"

On paljon asioita, joita Castren LPGA-kiertueelta odottaa. Hän mainitsee muun muassa hienot kentät ja olosuhteet sekä uusien kaupunkien ja paikkojen näkemisen.

– Olen myös kuullut, että LPGA-kiertueella on paremmat ruuat kuin Symetralla, Castren naurahtaa.

Kauden tavoitteena on vakiinnuttaa paikka maailman ykkösgolffareiden kiertueella.

– Kaikki on mahdollista. On kyse siitä, osaammeko laittaa itsemme peliin sellaisena kuin olemme, sanoo valmentaja Nykky.

Yhdysvaltain ykköskiertueella vastassa ovat myös täysin uudet, maailman parhaat kilpakumppanit.

– Onhan se huippujuttu, että pääsen pelaamaan pelaajien kanssa, joita olen katsonut televisiosta ja pienestä asti ihaillut. Olen tosi ylpeä, että olen tähän pisteeseen päässyt. Ei tästä paljon ylemmäs voi päästä, Castren toteaa.

LPGA-kiertue alkaa tällä viikolla Floridassa. Castren aloittaa kiertueen näillä näkymin helmikuun alussa Australiassa.

Päivitetty kello 10.45. Täsmennetty ingressiä ja lisätty juttuun tieto, että Matilda Castren aloittaa kiertueensa näillä näkymin helmikuussa.

Lue myös:

Hurja temppu golfissa – Matilda Castren on kautta aikain toinen naisten Yhdysvaltain kiertueelle yltänyt suomalaispelaaja

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat