Suora

  • Elävä arkisto esittää

Freestylehiihtäjä Kelly Sildaru, 17, kahmii mestaruuksia aikuisten sarjoissa, ja kohahdutti viimeksi tempulla, jota kukaan nainen ei ole ennen tehnyt

Virolaisurheilija on jo lajinsa maailmanmestari, moninkertainen X-games-voittaja ja tuore nuorten olympiavoittaja. Tämän vuoden X-gamesista hän hakee menestystä kolmessa lajissa.

freestyle (hiihto)
Kelly Sildaru
Stanislav Moshkov

TALLINNA. Ensilumi ei ole vieläkään satanut Tallinnaan. Nõmmen kaupunginosan mäntymetsässä töröttävä pieni laskettelurinne on märkä ja paljas.

Täällä Kelly Sildaru laski ensimmäisen kerran mäkeä suksilla, vain 2-vuotiaana.

– Käyn edelleen tässä rinteessä laskemassa ainakin pari kertaa talvessa. Kun lunta ei ole, lenkkeilen näissä metsissä, nyt 17-vuotias Sildaru kertoo.

Sildaru on asunut koko elämänsä viereisessä Mustamäen lähiössä, aivan tavallisessa kerrostaloasunnossa äitinsä, isänsä ja pikkuveljensä kanssa.

Hän käy lukion toista luokkaa ja näyttääkin aivan tavalliselta lukiolaiselta: pipo, karvahupullinen toppatakki, juoksutrikoot ja lenkkarit. Nilkat ovat paljaat, vaikka rinteessä puhaltaa jäätävä tuuli.

Sildarun elämä on kuitenkin ollut kaikkea muuta kuin tavallista. Hän on freestylehiihdon maailmanmestari ja moninkertainen X-games -voittaja. Viron virallinen matkailusivusto Visit Estonia listaa hänet maailmankuulujen virolaisten top 10-listalle heti säveltäjä Arvo Pärtin perään.

Viron presidentti Kersti Kaljulaid on kutsunut hänet kahdesti itsenäisyyspäivän vastaanotolleen.

– Omasta mielestäni olen ihan tosi tavallinen. Tuntuu aina oudolta, kun minut tunnistetaan kadulla, Sildaru sanoo.

Lapsitähdestä maailmanmestariksi

Ensimmäisestä kerrasta laskettelusuksilla ei mennyt kauan siihen, kun Sildarun freestylehiihtoa intohimoisesti harrastava isä Tõnis Sildaru huomasi tyttärensä erityislahjat.

Kun Kelly Sildaru oli 6-vuotias, isä julkaisi hänestä videon Youtubessa. Videolla pieni Kelly vaaleanpunaisessa kypärässä laskee vauhdilla jyrkästä mäestä hyppyriin ja tekee ilmassa täydellisen tuplapiruetin.

Videon julkaisemisen jälkeen perhe alkoi saada yhteydenottoja sponsoreilta ja Sildarun elämä alkoi täyttyä treeneistä, kisoista ja kisamatkoista. Isä lopetti päivätyönsä ja ryhtyi valmentamaan tytärtään täysipäiväisesti.

Nykyään Tõnis-isä valmentaa myös Kelly Sildarun neljä vuotta nuorempaa pikkuveljeä Henry Sildarua, joka hänkin on lupaava freestylehiihtäjä.

– Henrystä on tulossa huippu. Itse asiassa hän alkaa olla jo minua parempi, Sildaru sanoo vaatimattomaan tyyliinsä.

Kelly Sildaru on nuoresta iästään huolimatta saanut totutella melkoiseen mediamyllytykseen.
AOP

Toistaiseksi Kelly Sildaru tunnetaan maailmalla veljeään paremmin. Kansainvälisen läpimurtonsa hän teki 13-vuotiaana voitettuaan kaikkien aikojen nuorimpana kultaa arvostetussa X-gamesissa Yhdysvalloissa.

Media hehkutti, kuinka nuori virolainen päihitti kisoissa monet aikuiset olympiavoittajat.

Neljä viime vuotta Sildaru on ollut hurjassa voittoputkessa. Hän on kahminut kultamitaleja muun muassa juniorien MM-kisoissa, X-gamesissa ja World Cupissa.

Viime vuonna Sildaru sai hetkeksi koko Viron sekaisin voitettuaan kultamitalin freestylehiihdon aikuisten MM-kisojen halfpipessa eli lumikourussa.

Kultamitalin sinetöi temppu, jota kukaan halfpipessa kilpaillut nainen ei ollut aikaisemmin tehnyt: Sildaru pyöri ilmassa kolme täyttä 360 asteen kierrosta takaperin – yhteensä 1080 astetta.

Jälkeenpäin Sildaru ei osannut sanoa, mikä sai hänet yrittämään Switch 1080 -nimistä temppua kisoissa. Hän ei ollut koskaan aikaisemmin edes kokeillut sitä.

Sildaru vaikuttaa tekevän päätökset intuitiolla ja suhtautuvan uraansa mutkattomasti. Mikä on rennon asenteen salaisuus?

– Tykkään todella paljon siitä, mitä teen. Freestylehiihto on sitä miltä se kuulostaakin, vapaata. On siinä tietyt säännöt, mutta niiden sisällä saan toteuttaa itseäni luovasti, Sildaru sanoo.

Voittoputki näyttää jatkuvan myös uuden vuosikymmenen puolella. Tammikuun puolessavälissä Sildaru osallistui nuorten olympialaisissa slopestyle-osioon ja voitti – tietenkin – kultaa.

Lukio loppuun

Viime vuosina Sildarun aika on kulunut ulkomailla harjoitusleireillä ja kisoissa eikä häntä ole juuri Virossa näkynyt.

Tämä kausi on poikkeus, sillä Sildaru on päättänyt panostaa aiempaa enemmän kouluun. Kun pikkuveli Henry treenasi syksyllä isän kanssa Uudessa-Seelannissa, Kelly pänttäsi kokeisiin Tallinnassa.

– Lukio vaatii ihan eri tavalla panostamista kuin peruskoulu. Viime vuonna tajusin, että jos reissaan maailmalla yhtä paljon kuin aiemmin, en saa suoritettua lukiota loppuun, Sildaru kertoo.

Hän ei ainakaan myönnä, että tilanne harmittaisi. Koulun ohella hän on keskittynyt kuntosalitreeniin.

– Teen joka viikko viisi treeniä. On hyödyllistä saada kehoon lisää voimaa. Lisäksi pysyttelen viikonloppuisinkin aktiivisena.

Kelly Sildaru
Kelly Sildaru freestylen MM-kisoissa 2019.AOP

Kevätkaudella kilpailut kuitenkin lennättävät Sildarua taas ympäri maailmaa.

Nuorten olympialaiset järjestettiin Lausannessa Sveitsissä. Seuraavaksi vuorossa ovat X-games-kilpailut Aspenissa Yhdysvalloissa. Siellä Sildaru kisaa slopestylessa, halfpipessa ja big airissa.

Helmikuussa hän kilpailee slopestylessa ja halfpipessa Yhdysvaltojen Coloradossa järjestettävissä Dew Tour -kisoissa, ja maaliskuussa ohjelmassa ovat juniorien MM-kisat.

Sildarulle etsitään parhaillaan uutta valmentajaa, sillä Tõnis-isällä ei ole enää aikaa valmentaa molempia huippu-urheilijalapsiaan, etenkään nyt, kun Kelly ja Henry kilpailevat ikänsä puolesta eri sarjoissa.

Tõnis Sildaru kertoi taannoin Viron yleisradiolle ERR:lle keskittyvänsä jatkossa 13-vuotiaan Henryn valmentamiseen, sillä tämä on vielä liian nuori treenaamaan yksin kansainvälisen valmentajan kanssa.

Tilanne voi muuttua siinä vaiheessa, kun Henry täyttää 16 vuotta ja pääsee kilpailemaan Kellyn tavoin aikuisten MM-kisoissa.

Suuntana Peking 2022

Vuonna 2018 Kelly Sildaru koki uransa suurimman pettymyksen. Hänen oli tarkoitus osallistua Pyeongchangin talviolympialaisiin, mutta loukkaantuminen harjoitusleirillä esti osallistumisen viime hetkellä.

Sildaru oli ollut kisojen slopestylen suurin ennakkosuosikki, mutta olympialaisten sijaan hän joutuikin polvileikkaukseen.

– Totta kai kisoista pois jääminen tuntui aluksi todella raskaalta, Sildaru sanoo.

– Melko nopeasti aloin nähdä tilanteen positiivisemmin. Tajusin, että kuntoutus sujuu sitä paremmin, mitä korkeampi mielialani on. Ja mitä paremmin kuntoutus sujuu, sitä nopeammin pääsen takaisin lumelle.

Kilpailen niin kauan kuin tuntuu hyvältä. Kun se ei enää tunnu hyvältä, teen jotain muuta.

Kelly Sildaru

Sildarun vahvuutena pidetään hyvää paineensietokykyä kisoissa. Se on helppo uskoa. Virolaiset odottavat Sildarulta valtavasti, mutta Sildaru ei vaikuta stressaavan.

– Kilpailen niin kauan kuin tuntuu hyvältä. Kun se ei enää tunnu hyvältä, teen jotain muuta, hän sanoo.

Mitä se muu voisi olla? Freestylehiihtäjien ammattiura loppuu yleensä vähän yli kolmekymppisenä, joten suurimmalla osalla alan huipuista on mielessä jonkinlainen suunnitelma B.

– Ainakaan mikään kouluaine ei tällä hetkellä innosta hirveästi. Tuskin lähden opiskelemaan ainakaan fysiikkaa tai kemiaa. Todennäköisesti teen tulevaisuudessakin jotain urheiluun liittyvää. Myös markkinointi kiinnostaa, Sildaru kertoo.

Toistaiseksi urheilu on ykkössijalla. Sildarun suurimpana tavoitteena siintävät Pekingin vuoden 2022 talviolympialaiset. Tapansa mukaan hän suhtautuu niihinkin rennosti.

– Yritän tietenkin menestyä mahdollisimman hyvin, mutta tärkein tavoitteeni on nauttia siitä, mitä teen ja pitää hauskaa.

Lue myös:

Rihannan suosima muotisuunnittelija ja Viron nuorin naismiljonääri – tutustu etelänaapurin nouseviin tähtiin

Video: Virolaislahjakkuus taituroi X Gamesin voittoon

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat