Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

EY:n selvitys: Suurseurat hallitsevat runkosarjan kärkipaikkoja, koska raha tuo menestystä – Liiga-piste maksaa seuroille keskimäärin noin 85 000 euroa

Konsulttiyhtiön selvityksen mukaan liikevaihdon suuruus ja isommat resurssit auttavat seuroja menestymään ja vaikuttavat sijoitukseen runkosarjassa.

Jääkiekon miesten SM-liiga
Kärpät
Oulun Kärpät vastasi suurelta osin seurojen yhteenlasketusta liikevoitosta. AOP/Jaakko Stenroos

Yksi piste jääkiekon SM-liigassa maksaa seuroille keskimäärin 85 000 euroa, selviää kansainvälisen konsulttiyhtiö Ernst & Youngin tuoreesta raportista.

Halvimmillaankin sarjapiste irtosi reilulla 57 600 eurolla, ja sen nappasi Jukurit. Henkilöstökuluihin suhteutettuna halvimmalla pääsi Pelicans, joka maksoi yhdestä pisteestä 34 777 euroa.

Tuoreessa selvityksessä tarkasteltiin 15 SM-liigaseuran tilinpäätöksiä kausilta 2017–2018 ja 2018–2019. Yhteenlaskettuna seurojen liikevaihto kasvoi yhdeksän prosenttia ja liiketulos oli 2,1 miljoonaa euroa plussan puolella. Vielä kaudella 2017–2018 tappiota teki yhdeksän seuraa, mutta vuotta myöhemmin tappiollisia seuroja oli vain neljä. Seurojen yhteenlasketusta kahden miljoonan euron liikevoitosta vastasi suurelta osin Oulun Kärpät. Oululaiseuran liikevoitto oli viime kaudella yksistään 1,6 miljoonaa euroa.

Myös itse Liigalla pyyhkii hyvin, sillä Jääkiekon SM-Liiga Oy:n liikevaihto kasvoi viime kaudesta 27,4 miljoonaan euroon.

Selvityksen mukaan liigayhtiöiden kulut ovat nousseet. Kaikkien 15 seuran kulut kasvoivat toissavuodesta 6,2 miljoonaa euroa. Yhteensä kuluja kertyi 115,7 miljoonaa euroa. Suurin kuluerä seuroilla on henkilöstö, joka vie kokonaiskuluista yli puolet. Eniten henkilökunnalleen maksaa Oulun Kärpät, jonka henkilöstökulut olivat lähes kolminkertaiset mikkeliläisseura Jukureihin verrattuna. Euromäärällisesti seurojen kulut ovat 2,3 ja 6 miljoonan euron välillä.

Seurojen pelaajabudjetit nousivat kuluvalle kaudelle miljoonan edelliskaudesta. Nyt seurojen yhteenlasketut pelaajabudjetit ovat 33 miljoonaa.

Rahaseurat menestyvät sarjassa

Konsulttiyhtiön selvityksen mukaan liikevaihdon suuruus ja isommat resurssit auttavat seuroja menestymään ja vaikuttavat sijoitukseen runkosarjassa.

Kaikista seuroista kolme erottuu joukosta. Oulun Kärppien, HIFK ja Tapparan taustayhtiöt kattavat kolmanneksen liigan kaikkien joukkueiden kokonaisliikevaihdosta.

Runkosarjan kahtena viime kautena voittaneen Kärppien liikevaihto oli viime kaudella 18,6 miljoonaa euroa ja se oli yksistään 17 prosenttia koko sarjan liikevaihdosta. Kärpät juhli toissakaudella SM-kultaa ja viime kaudella hopeaa. Tappara vei viime kaudella pronssia päihitettyään pronssiottelussa HIFK:n 3–2.

Rahavirraltaan pienempien seurojen joukkeiden on hankalampaa taistella kärkisijoituksista, sillä selvityksen mukaan liikevaihtoa ja runkosarjasijoitusta verratessa merkittäviä yli- tai alisuoriutujia ei juurikaan ollut.

Yleisömäärät lievässä laskussa

Kotiotteluiden yleisömäärät laskivat viime kaudella 1–2 prosenttia. Keskimäärin SM-liigan otteluita seurasi paikan päällä 4 321 silmäparia. Seurat ovat parantaneet taloustilannettaan myös muita tulonlähteitä kasvattamalla. Lipputulot ovat vasta kolmanneksi suurin tulonlähde.

Seurat saavat suurimmat tulonsa sponsoreilta. Viime kaudella sponsorituloja budjetoitiin yhtensä noin 56 miljoonaa euroa. Toiseksi suurimmat tulot seuroille kertyy muista tuloista, joita ovat esimerkiksi kasvattaja- ja muut pelaajakorvaukset.

– Kaikenlainen oheistoiminta, kuten otteluiden ulkopuoliset tapahtumat, kasvattavat merkitystään. Osalla seuroista on myös selkeästi muuta liiketoimintaa, kuten esimerkiksi hallin ravintolatoimintaa tai jopa henkilöstönvuokrausta, Johanna Grönroos EY:ltä kommentoi.

Lue myös:

JYPin viime kauden tulos oli kassassa parempi kuin kentällä

Pelicans-konsernin taloustulos reilusti voitolle

Bluesin A-junioreissa on vakava talouskriisi – seuralla on reilu viikko aikaa löytää rahoitus tai toiminta lakkaa: "Se romuttaa koko espoolaisen jääkiekkoputken"

Porin Ässät teki voitollisen tuloksen – takana urheilullinen mahalaskukausi

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat