Suora

  • Urheiluruutu

Kommentti: "Vuokratyövoiman" arvo on romahtanut NHL:ssä – edes supertähdillä ei voi enää rahastaa

New Jerseyllä oli Taylor Hallin kanssa huonot kortit, kirjoittaa Yle Urheilun NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä.

NHL
Taylor Hall
Arizona nappasi Taylor Hallin New Jerseyltä.Getty Images

VANCOUVER. Huhtikuun kolmas päivä keväällä 2013.

Kaikki muistavat NHL-historian todennäköisesti karmeimman siirtotakarajakaupan. Washington halusi vahvistaa rivejään työsulkukauden keväthuipennuksen alla. Se halusi Nashvillesta riveihinsä 31-vuotiaan tšekkipelaajan, Martin Eratin. Erat oli tehnyt musiikkikaupungissa 36 ottelussa tuolla kaudella neljä osumaa.

Saadakseen Eratin Capitals oli valmis luopumaan seuran parhaasta nuoresta pelaajasta, Filip Forsbergista.

Loppu onkin historiaa.

Erat pelasi lopulta 62 ottelua Washingtonissa, ennen kuin katosi yhden Arizona-kauden jälkeen NHL-kartalta. Eratin kanssa Nashvillesta niin ikään tullut Michael Latta pelasi hieman toista sataa ottelua, ennen kuin putosi NHL-rattailta ja lähti AHL:n kautta valloittamaan kaukaloita Euroopassa.

Forsberg sen sijaan kasvoi Broadwaylla supertähdeksi, joka on pelannut tällä päivämäärällä keltaisessa paidassa 422 ottelua tehoin 157+172=329.

No, Washington sai Stanley Cupinsa myöhemmin, joten loppu hyvin kaikki hyvin.

Tämän päivän NHL:ssä vain yksi tie huipulle

Seurat ovat oppineet läksynsä. Yhä harvemman NHL-seuran GM on valmis luopumaan parhaista nuorista pelaajistaan tavoitellakseen menestystä lyhyellä aikavälillä. NHL:n merkittävästi nuorentuneessa palkkakattomaailmassa halvat tulokassopimukset ovat kovemmassa arvossa kuin koskaan aiemmin.

Huipulle on tämän päivän NHL:ssä vain yksi tie: laadukas pelaajatarkkailutyö.

Vain laadukkaalla pelaajatarkkailutyöllä ja hyvällä varaamisella voi rakentaa jotakin pysyvää. Seurat ovat toki hyvin erilaisissa tilanteissa näiden asioiden suhteen. Esimerkiksi Minnesotalla ei ole käytännössä ketään tulossa, kun taas Coloradolla nuoria pelaajia riittää tällä hetkellä enemmän kuin omiin tarpeisiin.

Nuoret huomisen tähdet ovat kuitenkin arvossaan.

Etenkin, kun puhutaan vapaista agenteista eli niin sanotusta vuokratyövoimasta, nuorien pelaajien kanssa ollaan erityisen tarkkana. Sellaista, mitä Jarmo Kekäläinen teki menneenä keväänä, näkee harvoin. Columbus-GM ei saanut ykkösvahti Sergei Bobrovskin eikä tähtihyökkääjä Artemi Panarinin nimeä jatkosopimuspaperiin, joten Kekäläinen iski maaliskuussa kaiken peliin.

Matt Duchene, Ryan Dzingel, Adam McQuaid sekä Keith Kinkaid liittyivät joukkueen mukaan siirtotakarajan kynnyksellä – ja se maksoi. Kekäläinen luopui yhdestä ykköskierroksen varausvuorosta, kahdesta kakkokierroksen vuorosta sekä yhdestä niin sanotusta rosteripelaajasta, Anthony Duclairista.

Mutta parhaista nuoristaan Kekäläinenkään ei ollut valmis luopumaan. Liam Foudy, Alexandre Texier, Emil Bemström, Elvis Merzlikins ja Vladislav Gavrikov – etunenässä – ovat edelleen osa sinitakkien tulevaisuutta.

Sergei Bobrovski
Columbus menetti viime kesänä maalivahtinsa Sergei Bobrovskin Floridaan.Getty Images

Tapaus Taylor Hall

Tämä oli pelin henki myös Arizonan ja New Jerseyn tapauksessa tällä viikolla.

Moni hämmästeli, miten halvalla Arizona lopulta nappasi Taylor Hallin. New Jerseyyn matkasi kolme korkeintaan keskitason nuorta pelaajaa sekä ykkös- ja kolmoskierroksen varavuorot. Tosiasia kuitenkin oli, ettei parempia tarjouksia ollut tarjolla, ei nyt eikä todennäköisesti myöhemmin.

Vaikka Hall on huippuyksilö, vuoden takainen liigan MVP, joukkueet eivät ole valmiita luopumaan huomisesta muutaman kuukauden vuokratyövoiman vuoksi. Oli alusta asti selvää, ettei Arizona tulisi luopumaan kaupassa Barrett Haytonista, Victor Söderströmistä tai Jan Jenikistä, tärkeimmistä huomisen lupauksistaan.

Toki Devils-GM Ray Shero toivoi, että kisasta olisi tullut muiden seurojen välinen koiratappelu, mikä olisi nostanut hintoja. Mutta ei, valtit eivät olleet Sheron käsissä. Hallin sopimus kun päättyy keväällä. Muut seurat tiesivät pakkoraon, jossa New Jersey Hallin kanssa oli, joten käsillä oli niin sanotusti ostajan markkinat.

Eri asia olisi, jos Hallilla olisi ollut sopimuksessaan vuosia, tai hän olisi ollut lähtökohtaisesti halukas jatkamaan Arizonassa.

Tämä muuttaisi dynamiikan kokonaan. Esimerkiksi San Jose on tehnyt tältä osin erinomaista työtä. Se maksoi kovan hinnan Evander Kanesta (Buffalolle) ja Erik Karlssonista (Ottawalle), mutta sai molemmat pelaajat välittömästi sitoutumaan seuraan moneksi vuodeksi. Sharks-GM Doug Wilson kuuluu ammattikuntansa parhaimmistoon, tämä on siitä yksi osoitus.

Samoin toimi Vegasin GM George McPhee Max Paciorettyn kanssa. Montreal sai Nick Suzukissa hyvän nuoren pelaajan, toisen kierroksen varausvuoron sekä rutinoituneen veteraanipelaajan Tomas Tatarissa, mutta Vegas sai jo kauppapäivänä Paciorettyn nimen neljävuotiseen jatkosopimukseen.

Tällaisesta luksuksesta ei Arizona pääse nauttimaan, sillä Hall tulee kesällä mittauttamaan arvonsa vapailla markkinoilla.

Niinpä se sai vieläpä puhuttua New Jerseyn pitämään puolet Hallin palkasta palkkavihkossaan loppuvuoden ajan. Kuuden miljoonan sijaan Hall rasittaa Coyotesin palkkakattoa ainoastaan kolmella miljoonalla. Tämä kertoo paljon siitä, kenen tahtiin tätä valssia mentiin: New Jerseyn oli pakko saada pelaajasta edes jotakin, joten Arizona lateli ehdot.

Tehty kauppa on Arizonan nuorelta urheilupuolen pomolta, John Chaykalta, loistoveto. Joukkue vahvistui selkeästi, mutta se ei joutunut luopumaan juuri mistään. Jos ja kun Arizona menee pudotuspeleihin, ensimmäisen kierroksen varausvuorokin löytyy vasta kierroksen loppupäästä. Jos se voittaa yhdenkin kierroksen pudotuspeleissä, vuoro löytyy kymmenen viimeisen joukosta.

Pikavoittoja ei ole

New Jerseyn kohtaloksi jää toivoa, että se löytää varausvuoroilla itselleen jotakin järkevää. Tai että joku nuorista pelaajista ylittää odotukset. Zdeno Charan mitoissa liikkuva 19-vuotias Kevin Bahl on mielenkiintoinen puolustajalupaus. Voi olla, että Kanadan paidassa nuorten MM-jäillä nähtävästä Bahlista kehittyy hiljalleen uuden sukupolven Chara.

Ei kannata kuitenkaan yllättyä, jos tästä tulee uuden sukupolven Hugh Jessiman. Lähes kaksimetrinen puolustajajärkäle varattiin vuonna 2003 New York Rangersiin ensimmäisellä kierroksella. NHL:ssä Jessiman pelasi lopulta vain kaksi ottelua.

Viime kädessä pelaajien hankkiminen kesken kauden vuokratyövoimahengessä on johtanut suureen ja kauniiseen lopputulemaan vain äärimmäisen harvoin – etenkään palkkakattovuosina. Mestarijoukkueiden rungot ovat olleet lähes poikkeuksetta kasassa pitkään.

Pieniä täydentäviä palasia on löydetty useinkin, mutta isoilla ja kalliilla paukuilla on harvoin päästy puusta pitkään.

Pikavoittoja ei ole olemassa ja yhä useampi GM operoi sen mukaan. Ja siksi edes Taylor Hallin kaltaisilla pelaajilla ei enää pääse rahastamaan. Ei ainakaan ostavan seuran tulevaisuuden kustannuksella.

Lue myös:

Kommentti: Ongelmien jälkeen Patrik Laine epäili, ettei Winnipegin kaudesta ole menestyssaagaksi – Jetsin rikkinäinen pukukoppi korjaantui, kun kapteeni paljasti heikkoutensa

NHL:ssä jättikauppa – New Jersey Devils kauppasi ykköstähtensä

Los Angeles Kingsin ja Ilja Kovaltshukin tiet eroavat

Mihin voi enää luottaa, jos Patrik Laine hakee syöttöä läpiajossa? ”Osaan muutakin kuin laittaa pisteeltä kenkälaatikkoon”

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat