Suora

  • Koruja juhliin ja mielenosoituksiin
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu
  • Aviopari katoaa

Hiihtomaailman kuuma puheenaihe on saanut suomalaislääkärin mielestä väärät mittasuhteet – avaa järjestelmää, joka esti tähtien kilpailemisen: "Ihmiset eivät täysin ymmärrä, mistä on kyse"

Norjassa työskennellyt urheilulääketieteen erikoislääkäri Katja Mjösund tietää, mitä norjalaisten terveystarkastus sisältää.

hiihto
Ingvild Flugstad Östberg
Ingvild Flugstad Östberg on kaksinkertainen olympiavoittaja. EPA

Yksi tämän viikon kuumimmista hiihtomaailman puheenaiheista on ollut ruotsalaistähti Frida Karlssonin, 20, vetäytyminen pois kilpaladuilta, koska hän ei läpäissyt liiton vuosittaista terveystarkastusta. Hän ei ole ainoa huippuhiihtäjä, jolla on ollut ongelmia terveyden kanssa tällä kaudella, sillä Norjan Ingvild Flugstad Östberg, 29, joutui vetäytymään kisoista jo ennen kauden alkua.

Molempien hiihtäjien tapauksessa vetäytymisen syyksi ilmoitettiin levon, harjoittelun ja ravinnon epäsuhdan aiheuttama kokonaiskuva. Julkisuuteen ei ole kerrottu selkeää syytä sille, mikä kohta hiihtäjien terveystarkastuksessa johti kisaladuilta vetäytymiseen. Ruotsin hiihtoliiton toimitusjohtaja Ola Strömberg kutsui Karlssonin tilannetta kuitenkin täysin poikkeukselliseksi ja viittasi puutteelliseen ravitsemukseen. Urheilulääketieteen professori Jorunn Sundgot-Borgen arvosteli NRK:lle (siirryt toiseen palveluun) kovin sanoin Norjan hiihtomaajoukkueen johdon toimintaa ja totesi, että kehon koostumukseen kiinnitetään maailman huipulla sairaalloisen paljon huomiota.

Frida Karlsson voitti 19-vuotiaana uransa ensimmäisissä aikuisten MM-kisoissa kolme mitalia, joista kaksi tuli henkilökohtaisilta matkoilta. Kuvassa hän esittelee 30 kilometrin yhteislähdöstä voittamaansa pronssimitalia.
Frida Karlsson voitti 19-vuotiaana uransa ensimmäisissä aikuisten MM-kisoissa kolme mitalia, joista kaksi tuli henkilökohtaisilta matkoilta. Kuvassa hän esittelee 30 kilometrin yhteislähdöstä voittamaansa pronssimitalia.imago sportfotodienst / All Over Press

Liian vähäisen energiansaannin aiheuttamat ongelmat eivät ole kestävyysurheilussa uusia. Liikuntalääketieteen erikoislääkärin Katja Mjösundin mukaan asia on saanut julkisuudessa kuitenkin väärät mittasuhteet. Hän on työskennellyt huippu-urheilun parissa Norjassa. Nyt hän toimii sekä Suomen suunnistus- että ampumahiihtomaajoukkueen lääkärinä.

– Tuntuu siltä, että ihmiset eivät ole täysin ymmärtäneet, mistä on kyse. Nyt kyse on yksittäistapauksesta. Näin on käynyt ennenkin hiihdossa ja myös muissa lajeissa, mutta ne eivät ole ehkä päätyneet medioihin asti. Tätä on esiintynyt aina urheilussa, mutta nykyisin ymmärrämme liian niukan energiasaannin aiheuttamat seuraukset paremmin, Mjösund linjasi Yle Urheilulle.

Hänen mielestään asiaa ei pitäisi kommentoida, koska tiedossa ei ole kaikkia faktoja.

– Me emme tiedä yhtään, minkä terveydellisen syyn takia he eivät saa kilpailla. Kyseessä voi olla korkea verenpaine, unettomuus tai vaikka muita terveysmurheita. Emme edes tiedä, liittyvätkö nämä tapaukset suoranaisesti syömiseen vai onko kyse kenties ylikunnosta, muistutti Suomessa monien lajien maajoukkuelääkärinä toiminut Mjösund.

– Tämän takia ei voi liikaa lähteä spekuloimaan kenenkään painolla, syömisellä tai puhua syömishäiriöstä. Me emme voi täysin tietää, mikä se ongelma on.

Mikä on Norjan terveystodistusjärjestelmä?

Liikuntalääketieteen erikoislääkäri Mjösund avasi Yle Urheilulle, millainen on Norjassa toimiva terveystodistusjärjestelmä, joka on estänyt olympiavoittaja Östbergin kilpailemisen.

– Norja on ollut edelläkävijä urheilijan hyvinvoinnin suhteen monella tasolla. Norjassa on tehty paljon tutkimuksia esimerkiksi urheilijoiden syömishäiriöistä ja ylipäätään energiansaantiin ja siihen liittyviin ongelmiin, Mjösund valotti.

Katja Mjøsund
Katja Mjøsund on urheilulääketieteen erikoislääkäri. Hän on toiminut Suomessa monen lajin maajoukkuelääkärinä.

Norjassa suunnistusliitto, ampumaurheiluliitto, hiihtoliitto ja yleisurheiluliitto ovat sopineet urheilijoiden terveystodistuksesta, jolla varmistetaan, että urheilija on terve ja kilpailukuntoinen.

– Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että jos esimerkiksi hiihdossa haluaa edustaa Norjan maajoukkuetta, on urheilijalla oltava tuore ja hyväksytty terveystodistus. Terveystodistus on vuotuinen tarkistusjärjestelmä, jossa puututaan fyysisiin ja henkisiin terveyden ja hyvinvoinnin asioihin. Järjestelmä on ollut Norjassa käytössä jo useita vuosia.

Jotta urheilija saa terveystodistuksen, on hänen ensin täytettävä lomake, jossa kysellään tietoja esimerkiksi urheilijan terveydestä, mielialasta ja mahdollisista ja sukurasitteista. Tämän jälkeen urheilija käy lääkärin luona terveystarkastuksessa, jossa tutkitaan muun muassa hemoglobiini, verenpaine, sydän ja keuhkot. Tämän jälkeen liitossa käydään urheilijan vastaukset ja lääkärintodistus läpi.

Jos kaikki on hyvin, näyttää liitto vihreää valoa ja arkistoi tiedot.

– Jos tiedoissa on ongelmia, niin sieltä voi tulla keltainen varoituslippu. Jos keltaisia lippuja on liian monta, niin niistä voi tulla punainen kortti. Punainen kortti tarkoittaa sitä, että kilpailija ei pääse kilpailemaan ennen kuin asia on hoidettu kuntoon, Mjösund sanoo.

– On olemassa sellaisia terveyskriteerejä, jotka antavat automaattisen punaisen kortin. Jos urheilija ei saa kilpailulupaa, voi kyseessä olla yksi punainen kortti tai useampi keltainen varoitus.

Jos urheilija ei saa kilpailu- tai lähtölupaa, on liitto Norjassa velvollinen auttamaan urheilijaa kuntoutumaan. Suomessa millään lajiliitolla ei ole vastaavaa järjestelmää käytössä.

Lue myös:

Miksi huippuhiihtäjät eivät läpäisseet terveystarkastusta? Ilmiö kummastuttaa Norjassa ja Ruotsissa – suomalaisasiantuntija on huolissaan nuorista

Liiallinen kuormitus pakottaa Ruotsin hiihtotähden Frida Karlssonin paussille – kilpailutauon pituus on mysteeri

Pakkolevolle joutuneen ruotsalaisen hiihtotähden manageriäiti: "Ammattiurheilu ei ole tervettä"

Ruotsin hiihtoliitto kommentoi nuoren hiihtotähtensä tilannetta: "Ensimmäistä kertaa minun aikanani jouduimme kieltämään urheilijaa kilpailemasta"

Selvitysryhmässä mukana ollut suomalaislääkäri: "Reagoitiin siihen, mitä lääkkeitä on käytetty"

Norja rekrytoi suomalaislääkärin selvittämään hiihtäjiensä lääkkeiden käyttöä

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat