Suora

  • Lumilautailun ja freestylen MM: Parikumpareet
  • Parikumpareet

Kommentti: SM-liiga havahtui jääkiekon isoimpaan ongelmaan, mutta yksi puuttuva numero himmentää tärkeän viestin

SM-liigan reagoiminen lajin vakavimpaan uhkatekijään on positiivinen signaali, mutta päähän voi valitettavasti jatkossakin taklata ilman tuntuvia rangaistuksia, kirjoittaa toimittaja Jussi Paasi.

urheilu
Jukurien Patrik Puistolaa hoidettiin jään pinnassa tiistaina, kun hän loukkaantui Ilveksen Panu Miehon taklauksen seurauksena.
Jukurit-hyökkääjä Patrik Puistolaa hoidettiin, kun hän loukkaantui Ilveksen Panu Miehon taklauksen seurauksena.Hannu Luostarinen / AOP

Päähän kohdistuneet taklaukset ja niiden karmeat seuraukset. Siinä jääkiekon ylivoimaisesti suurin ongelma. Aiheesta on viime aikoina kohistu, puhuttu ja kirjoitettu. Ongelmaan on myös tarjottu ratkaisumalleja.

Jääkiekon SM-liiga näyttää vihdoin avanneen molemmat silmänsä lajin vakavimman uhkatekijän edessä. SM-liigan hallitus linjasi tiistaina julkaistussa tiedotteessa, että päähän kohdistuneesta taklauksesta seuraa jatkossa vähintään viiden ottelun pelikielto.

Suunta on oikea. Siitä kiitos kotimaan pääsarjan päättäjille. Samaan hengenvetoon on silti todettava, että linjaus tehtiin aivan liian myöhään. Se olisi pitänyt tehdä jo vuosia sitten. Pääosumat ovat olleet otsikoissa vuosikausien ajan. Ja kaiken lisäksi uudessa linjauksessa on yksi numero liian vähän.

Jääkiekon SM-liiga on kertonut aiemminkin, kuinka päähän kohdistuneet taklaukset ovat sarjan kurinpidon erityishuomion kohteena. Valitettavasti tuo ”erityishuomio” oli käytännössä pelkkää sanahelinää, kun sanktiot pääosumista olivat usein kahden, kolmen tai neljän pelin luokkaa. Eli kaukana tuntuvista seuraamuksista.

Nyt jääkiekon vaarallisimmasta mahdollisesta teosta napsahtaa siis vähintään viiden ottelun pelikielto. Hetkinen. Vain viiden! Viiden pelin rangaistus sopii kyllä hyvin vaikkapa siihen, kun joku taklaa polvella vastustajaa. Mutta ihmisen pää on toinen juttu.

Polvivamma voi pahimmillaan päättää jääkiekkoilijan uran. Päävamma taas voi päättää jääkiekkoilijan koko elämän.

Olen monta kertaa kirjoittanut ja puhunut julkisesti siitä, että päähän kohdistuneiden taklausten rangaistusasteikko on ollut SM-liigassa aivan liian heppoinen. Olen edelleen samaa mieltä. Asteikon pitäisi alkaa kymmenestä ylöspäin. Vähintään kymmenestä.

Tuoreimman linjauksen isoin ongelma on siinä, että tästä eteenpäin päähän taklaamisesta saattaa yhä selvitä kevyellä rangaistuksella, vain viiden ottelun pelikiellolla. Jos sanktio olisi automaattisesti kaksinumeroinen, se antaisi paljon selvemmän viestin siitä, mitä jäällä ei koskaan saa tehdä. Viiden pelin panna on aivan liian vähän. Se vesittää SM-liigan lähettämän tärkeän viestin. Päähän kohdistuneesta taklauksesta ei yksinkertaisesti pitäisi voida selvitä niin vähällä.

Ongelma on tietysti monisyinen ja vaikea, eikä sitä ratkaista pelkillä rangaistuksilla. Jääkiekon evoluutio kun porskuttaa koko ajan nopeampien luisteluvauhtien suuntaan, ja jokainen ymmärtää mitä kiihtyvä vauhti tarkoittaa taklauksissa ja törmäyksissä.

Sääntömuutoksia on varmasti luvassa lähitulevaisuudessa. Mutta vaikka jääkiekossa kiellettäisiin taklaaminen kokonaan, ei lajista tulisi täysin turvallista. Tahattomia kontakteja ei voi jäältä poistaa. Ja kaukalossa valitettavasti viilettää tulevaisuudessakin joitakin sellaisia pelaajia, joiden vuoksi jokaisella sarjalla on oltava toimiva kurinpitoelin. Ja kurinpidolla taas on oltava riittävän järeät ja uskottavat keinot ongelmatapauksien rankaisemisessa.

Lue myös:

SM-liiga jakaa jatkossa pidempiä pelikieltoja päähän kohdistuvista taklauksista – sanktiot vaihtelevat viidestä ottelusta koko kauteen

Urheiluhullut: Mitä jääkiekon suurimmalle ongelmalle pitäisi tehdä?

Kommentti: Verta, kohuja ja kummallisia ehdotuksia – jääkiekon vakavin ongelma nousi taas esiin, mutta yksi asia unohtui

Millainen on taklattavan vastuu Liigassa? Erotuomarijohtajan mukaan sääntö on yksiselitteinen: "Taklaaja vastaa taklauksestaan"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat