Miksi ampuminen on niin vaikeaa?

Kaisa Mäkäräisen useat ohilaukaukset ihmetyttävät joka kausi. Selvitimme, mitä kaikkea monimutkaisessa ammuntasuorituksessa tapahtuu.

Tarkoituksena on osua vessapaperirullan kokoiseen tauluun 50 metrin päässä. Makuuammunassa on osuttava vessapaperirullan keskelle. Pystystä riitää osuma "pelkkään" rullaan.

Liian kauan ei kuitenkaan kannata tähdätä. Kahdeksan sekunnin jälkeen silmät eivät enää jaksa, vaan tähtäyskuva sumenee.

Vaikeuastetta lisää vielä toki se, että huippuampumahiihtäjällä voi hiihtäessä sykkiä sydän kolme kertaa sekunnissa. Muutama hengitys syvään ennen ampumista rauhoittaa, mutta sykekään ei voi laskea liikaa.

Tärkeintä on löytää nopeasti oikea hengitysrytmi laukausten välissä. Mäkäräinen käyttää harvinaisempaa taktiikkaa ja lopettaa hengityksen sisäänhenkäisyyn. Sitten tehdään viimeinen tähtäys.

Aseen liike vähentyy, kun ei hengitä. Mutta montaa sekuntia ei kuitenkaan pysty olemaan hengittämättä. Tähtääminen ja liipaisu pitää tapahtua silloin aika nopeasti.

Eikä ammunnasta tule mitään ilman kunnon asentoakaan.

Pitäisi tulla kerralla alas matolle oikein. Pyritään siihen, että kyynärpäitä ei tarvitsisi liikuttaa.

Kova tai poukkoileva tuuli vaikeuttaa myös usein ampumista. Lääkkeeksi siirretään tähtäintä napsuilla aseen keskeltä. Tässä kaksi napsua siirtää osumia taululla noin puolella senttimetrillä.

Pystypaikalla kova tuuli vaikuttaa eniten asentoon. Jos tuuli painaa edestä, meinaa kaatua taakse. Jos tuulee takaa, voi kaatua varpailleen. Kaikki tämä tietysti fyysisesti rasittavassa tilanteessa.

Voitte kuvitella, että ei ole hirveän helppoa osua vessapaperin kokoiseen rinkiin jalat vapisten kovalla tuulella.

Itseluottamusta pitää myös olla. Liika jännitys voi pilata kaiken, vaikka muuten pienet yksityiskohdatkin olisi otettu huomioon.

Tv-kuvan perusteella on vaikeaa nähdä jännitystä, mutta joskus jalkoihin voi aiheuttaa vapinaa myös jännitys.

Joka tapauksessa etenkin Mäkäräiselle ammunnan onnistuminen on tärkeää. Muut ovat ottaneet hiihtovauhdissa 36-vuotiasta suomalaistähteä kiinni, joten vain hyvillä ammunnoilla Mäkäräinen menestyy.

Tekijät

Teksti

Roope Visuri

Kuvat

Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto, AOP/imagosport, Tomi Hänninen

Julkaistu 21.12.2019