Asiantuntija pitää SM-liigan uutta linjausta tervetulleena, mutta korostaa koko jääkiekkoyhteisön vastuuta: "Vaikka päättäisimme mitä, vauhti on kova ja kontakti kuuluu peliin"

Jääkiekon SM-liiga jakaa jatkossa päähän kohdistuneista taklauksista vähintään viisi ottelua pelikieltoa. Päätös on voimassa jo keskiviikon liigakierroksella.

Patrik Puistola loukkaantui pahannäköisesti Ilvestä vastaan. Kuva: AOP

Jääkiekon SM-liiga linjasi tiistaina, että jatkossa päähän kohdistuneista taklauksista rangaistaan ankarammin. Yle Urheilun asiantuntija Tuomas Tuokkola pitää uudistusta tervetulleena.

– Hyvä, että asiaan on herätty. Se helpottaa kurinpidon linjaa ja tekemistä. Vastuuhan on kaikilla osatekijöillä ja kaikki eivät ole sitä vastuuta pystyneet kantamaan. Nyt Liiga teki toimenpiteensä ja hyvä niin.

Aihe on puhuttanut pitkin kautta, mutta pontta keskustelu sai joulukuun alussa, kun samalla kierroksella loukkaantuivat pahannäköisesti sekä Tapparan Tuukka Mäntylä että Jukureissa lainalla pelannut Patrik Puistola.

Keskiviikon kierrokselta lähtien kurinpitodelegaatio voi määrätä päähän kohdistuneista taklauksista pelikieltoa enimmillään 60 ottelua tai yhdeksän kuukautta. Tätä pidemmät pelikiellot vaativat SM-liigan hallituksen hyväksynnän. Minimirangaistus päähän kohdistuneesta taklauksista on vastedes viisi ottelua pelikieltoa.

Tuokkola ei ota kantaa siihen, onko minimirangaistus liian pieni.

– Tekevälle sattuu. Se on vain hyväksyttävä. Vaikka päättäisimme mitä, vauhti on kova ja kontakti kuuluu peliin. Vahinkoja sattuu ja niitä on sattunut kautta aikojen. Varmasti kukaan ei halua sitä tahallaan. Jokaisen on pystyttävä vastaamaan omasta toiminnasta.

"Vastustajaa ei vahingoiteta"

Julkisuudessa on puhuttu myös taklausten vastaanottamisesta ja pään pitämisestä ylhäällä.

– Ennen vanhaa taklaukset kohdistettiin vartaloon ja alas ja nyt ne meinataan kohdistaa ylöspäin. Samaan aikaan osalla pelaajista itsesuojeluvaisto on huono. Tämä on hyvin monisyinen asia. Jos katsomme vanhoja videoita SM-liigasta 80-luvulta, taklaukset ovat järkyttävän rumia, mutta isoja haavereita ei paljoa tapahtunut, Tuokkola vertaa.

– Yhteiskunta ja sen normit ovat muuttuneet. Peräänkuulutan yksilön kunnioitusta ja elämänkokonaisuuden näkemistä ja havainnoimista.

Tuokkola on valmennusurallaan luotsannut niin KalPaa, Ilvestä kuin KooKootakin. Hänen mukaansa törkytaklauksista puhutaan myös pukukopissa.

– Oma rajani menee siinä, että vastustajaa ei vahingoiteta. On niitä tapahtumia ollut ja niistä on keskusteltu. Minulla ei kuitenkaan ole ollut yhtään pelaajaa, jossa olisi tahallaan vahingoitettu vastustajaa. On tapahtunut kontaktia tai mahdollisesti ylilyöntejä tunteissa.

Uusi linjaus on voimassa jo keskiviikon liigakierroksella. Sitä, vaikuttaako tuore päätös esimerkiksi taklausten vähenemiseen, ei Tuokkola osaa sanoa.

– Ei nykyään taklata kokonaisuudessaan hirveän paljoa. Fyysistä pelaamista on aika vähän. NHL:ssäkin peli on muuttunut paljoa. Vauhti on tullut niin kovaksi, ettei siellä ehditäkään taklaamaan enää niin paljoa.

Lue myös: