Liigapomo myöntää, että uusi rangaistuslinjaus nuijittiin läpi kuulematta kiekkoilijoita – pettyi pelaajien reaktioihin: "Arvot pitäisi laittaa järjestykseen"

Jääkiekon SM-liigassa otettiin keskiviikkona käyttöön aiempaa kovemmat rangaistukset päähän kohdistuneista taklauksista. Liigan puheenjohtaja hämmästyi pelaajien reaktioista.

Näistä hetkistä halutaan SM-liigassa eroon. Kuva: Jari Pekkarinen/AOP

SM-liigassa astui keskiviikkona voimaan uusi kurinpidollinen linjaus, jonka mukaan päähän kohdistuneista taklauksista jaetaan vähintään viiden ottelun pelikielto. Kierroksella peli pysyi siistinä, eikä päähän kohdistuneita taklauksia nähty.

SM-liigan hallituksen tekemä päätös aiheutti kuitenkin paljon keskustelua Yle Urheilun pelaajahaastatteluissa otteluiden päätyttyä.

Monet pelaajat kokivat, että linjaus on askel oikeaan suuntaan, mutta kritisoivat hallitusta siitä, ettei pelaajilta kysytty asiaan mielipidettä.

Liigan puheenjohtaja Heikki Hiltunen myöntää Yle Urheilulle, että päätös nuijittiin läpi ilman, että pelaajien mielipidettä tässä yhteydessä kysyttiin. Hän kuitenkin muistuttaa, että liigan hallitus on jatkuvassa yhteydessä Pelaajayhdistyksen kanssa, joka on jääkiekkoilijoiden etujärjestö Suomessa. Hallitus kokoustaa yhdistyksen kanssa kuukausittain. Näissä tapaamisissa päähän kohdistuneista taklauksista on keskusteltu.

– Teimme päätöksen Liiga-hallituksessa. Informoimme päätöksen jälkeen Pelaajayhdistystä ja aloitimme keskustelut lopullisen päätöksen muotoilusta. Tässä kyseisessä hetkessä emme kuulleet pelaajia, mutta tämä asia on ollut tapetilla aika pitkään.

Nopeaan päätöksentekoon vaikutti oleellisesti se, ettei päähän kohdistuneiden taklausten määrä ole vähentynyt niin nopeasti kuin hallituksessa on toivottu, vaikka SM-liigan rangaistuksia on jo aiemmin tiukennettu.

– Halusimme antaa selkeän signaalin, koska me kannamme vastuun tässä asiassa. Puhumme isoista asioista, ihmisten terveydestä. Asennemuutos pitää saada aikaan, Hiltunen sanoo.

Pelaajien reaktiot pettymys

Tutun säännön mukaan pelaajat menettävät pelikiellon ajalta palkkansa. Huoli ansionmenetyksistä nousi useissa pelaajien kommenteissa esille. Osa pelaajista koki, ettei uskalla taklata välttämättä enää ollenkaan, jotta ei riskeeraa oman palkkansa saamista.

Tähän asenteeseen Hiltunen on pettynyt.

– Olen vähän huolestunut siitä, että siellä nostetaan esille menetetyt ansiot. Tärkeintä olisi miettiä turvallisuutta ja kunnioittaa vastustajaa.

Heikki Hiltunen pettyi pelaajien reaktoihin, jotka liittyivät uuteen linjaukseen. Kuva: AOP

Hiltunen muistuttaa, ettei linjauksella ole tarkoitus kieltää taklauksia. Hallituksessa halutaan, että jääkiekko säilyy fyysisenä pelinä, jossa voidaan taklata, mutta se on tehtävä puhtaasti. Toisaalta päätöksellä halutaan herättää pelaajat ajattelemaan kaukalossa sitä, ettei taklaus ole ainoa mahdollisuus saada kiekko vastustajalta pois.

– Jos taklataan oikein, voi taklata kovasti, mutta ei pitäisi hakea sellaisia taklauksia, joissa kokeneena pelaajana jo tiedetään, että taklattavalla pelaajalla voi olla riski loukkaantua.

Kiekkokierroksella muun muassa Lukko-puolustaja Ilkka Heikkinen pohti, onko uusi linjaus pelille hyvä asia, vaikka rankemmat pelikiellot ovat hyvä idea.

– Pistää miettimään, viitsinkö vetää ketään puun takaa, jos joku tulee pää alhaalla. Meneekö peli sitten siihen, että siellä luistellaan vielä enemmän pää alhaalla? Silloin ketään ei viitsi taklata ja se on sääli, koska taklaaminen on yksi iso osa peliä.

Hiltunen kyseenalaistaa puolestaan sen, kuuluvatko yllättäen tulevat kovat taklaukset kaukaloon.

– Jos taklataan pimeästä kulmasta, vastustajan kunnioitus on kaukana. Siinä on riski, että voi oikeasti vahingoittua, kun vastustaja ei huomaa taklaajaa. Vahingoittunut pelaaja voi menettää elämänsä tai olla loppuelämänsä vammautuneena. Arvot pitäisi laittaa järjestykseen.

Viimeaikainen keskustelu vauhditti päätöstä

Alun perin hallituksen kokouksessa oli agendana käydä läpi SM-liigan alkukauden loukkaantumisten ja rangaistusten tilanne. Liigassa pidetään vammarekisteriä, jota hallituksen kokouksissa tarkistellaan muutaman kerran vuodessa. Lisäksi Liigan johto on viikoittain keskenään yhteydessä, jos kierroksilla tapahtuu reagointia vaativia asioita.

Patrik Puistola loukkaantui joulukuun alussa päähän kohdistuneen taklauksen takia. Kuva: AOP

Hiltunen myöntää, että päätöksen läpiviemistä vauhditti viime aikojen keskustelu ja joulukuussa tapahtuneet vakavat päähän kohdistuneet taklaukset.

– Totta kai ne vaikuttivat siihen, että keskustelu johti nopeampiin päätöksiin, emmekä jääneet niin sanotusti tuleen makaamaan.

Hallituksen päätöksestä pelaajilla ei ole käytännössä mahdollisuutta valittaa.

– Kurinpito on hallituksen vastuulla. Keskustelua voidaan käydä ja miettiä keinoja, mutta jokaisen pitää ensin pohtia sitä, miten lajista tehdään turvallisempi ja pidetään laji niin hyvänä ja viihdyttävänä kuin se tällä hetkellä on.

Pelaajia halutaan mukaan vireillä olevaan työryhmään, jossa sääntöuudistuksia pohditaan.

– Ryhmän tarkoitus on pitkällä tähtäimellä vaikuttaa kansainvälisen liiton sääntöihin ja löytää keinoja pelin turvallisuuteen vaikuttamiseen sääntöjen kautta. Silti pidettäisiin fyysisyys, joka on tärkeä osa peliä, Hiltunen kertoo.

Kovennettuihin rangaistuksiin vaikutti myös huoli siitä, että harrastajat kaikkoavat jääkiekosta, jos vakavaan ongelmaan ei puututa.

– Jos emme tee oikeita asioita, on olemassa riski, että laji menettää suosiotaan nuorten ja lasten parissa. Vanhemmat eivät välttämättä halua lapsiaan sellaiseen lajiin, jossa on riskinä lasten loukkaantuminen ja vammautuminen. Tämäkin pitää huomioida.

Lue myös: