Suora

  • Kalevan kisat
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Kolme ihmistä päättää, astuuko venäläisurheilijoiden kilpailukielto voimaan – SUEKin lakiasiainjohtaja: "Kyllä siinä saattavat jo Tokion olympialaiset tulla vastaan"

Venäjän antidopingtoimisto Rusada ei hyväksy maalle asetettua kilpailukieltoa, vaan aikoo valittaa. Prosessi voi kestää jopa Tokion olympialaisiin asti.

urheilu
Rusadan päämaja Moskovassa joulukuussa 2019.
Rusadan päämaja Moskovassa joulukuussa 2019.Misha Friedman / Getty Images

Venäjän antidopingtoimisto Rusada päätti torstaina, että se valittaa urheilun kansainväliseen vetoomustuomioistuimeen CASiin maailman antidopingtoimisto Wadan kilpailukieltopäätöksestä. Wada päätti viime viikon maanantaina, että se sulkee Venäjän ulos MM- ja olympiatasoisesta urheilusta neljäksi vuodeksi dopingmanipulaatioiden takia.

Suomen urheilun eettisen keskuksen SUEKin lakiasiainjohtaja Petteri Lindblom ei usko, että Rusadan valitus menee läpi.

– Kun olen katsonut tämän päätöksen perusteluita, niin uskon, että päätös pysyy CASissa. Se perustuu täysin sääntöihin ja rangaistus on kohtuullinen. Mutta ilman muuta, kaikki on mahdollista, Lindblom kertoo puhelimitse Yle Urheilulle.

Myös tuomion lieventäminen on Lindblomin mukaan mahdollista.

– Eihän tällaisista sääntöihin perustuvista tulkinnoista pysty ikinä sanomaan, menevätkö ne läpi sellaisenaan vai lievenevätkö. Osa päätöksen seurauksista koskee urheilijaa, osa kansallista olympiakomiteaa ja osa Venäjän urheiluministeriötä. Siellä on monta kohtaa, jota voi spekuloida ja vaikka poistaa rangaistus, Lindblom jatkaa.

Valitus yllätti

Lindblom yllättyi, että Rusada ylipäätään päätti valittaa. Jos Rusada ei olisi valittanut, valituksen olisi voinut tehdä esimerkiksi maan olympiakomitea. Lindblomin ymmärryksen mukaan sille ei nyt ole tarvetta.

– Ajattelin, että se ei valittaisi, kun olen lukenut Rusadan johtaja Yuriy Ganuksen kommentteja. Hän on niissä pitänyt valittamista CASiin turhana, Lindblom kertoo.

Valitusprosessi etenee Lindblomin mukaan niin, että Rusadalla on nyt 30. joulukuuta asti aikaa ilmoittaa tyytymättömyydestään Wadalle, joka sitten vie asian CASiin riita-asiana. CASissa valitusta käsittelee kolmihenkinen välimiesoikeus.

– Molemmat osapuolet valitsevat sadoista CASin listalla olevista välimiehistä kumpikin yhden ja CAS vielä erikseen nimeää puheenjohtajan. Tämä kolmihenkinen konklaavi sitten käsittelee asiaa. Se on normaali välimiesmenettely, Lindblom selventää.

Lindblomin arvioiden mukaan valitusta puoltavan tai sen hylkäävän päätöksen ei tarvitse olla yksimielinen. Sen sijaan hän on vakuuttunut, että valitusprosessi kestää kuukausia, jopa Tokion olympialaisiin asti.

– Voisin kuvitella, että kyllä tuossa muutama kuukausi menee, vaikka siellä nopeasti toimitaankin. Kyllä tässä on sellainen aineisto välimiehillä läpi käytävänä, että ei tätä varmaan ennen kesää ole päätetty. Kyllä siinä saattavat jo Tokion olympialaiset tulla vastaan.

Lindblom muistuttaa, että nelivuotinen kilpailukielto ei astu voimaan ennen kuin asia on ratkaistu.

– Että sinällään ei voi pelata aikaa, koska aina se neljä vuotta jossain vaiheessa alkaa, jos päätös hyväksytään, hän kertoo.

"Venäjän valtio on sitoutunut rangaistuksiin"

Venäjän presidentti Vladimir Putin julisti aiemmin torstaipäivällä perinteisessä vuoden lopussa järjestettävässä mediatilaisuudessaan, että ei ymmärrä Wadan päätöstä. Hänen mukaansa rangaistuksen pitäisi olla yksilöllinen eikä koskea koko maata. Lindblom ei ota kantaa Putinin puheisiin, mutta muistuttaa, että monet eri osapuolet ovat sitoutuneet antidopingsäännöstöön ja sitä koskeviin rangaistuksiin.

– Venäjän valtiokin on sitoutunut antidopingsäännöstöihin sekä hyväksynyt ne Unescon kansainvälisellä sopimuksella ja Euroopan neuvoston sopimuksella. Tärkeintä on, että rangaistusjärjestelmä on olemassa näissä säännöstöissä ja että on hyväksytty kaikilla, että nämä ovat oikeita seuraamuksia, Lindblom sanoo.

– Ja nämähän eivät koske kaikkia Venäjän urheilijoita, se on liioiteltua. Ainoastaan niitä, joita on syytä epäillä, että ovat olleet siinä manipulointiaineistossa. Heidän pitää pystyä näyttämään, että he eivät kuitenkaan ole osallistuneet dopingin käyttöön, Lindblom selventää.

Lue myös:

Putin syytti jälleen Wadan päätöstä poliittisesti latautuneeksi: "Se ei ole pelkästään epäreilu, vaan myös järjetön" – Venäjän antidopingtoimisto valittaa kilpailukiellosta

Venäjän hiihtovalmentaja suomii Wadan päätöstä sulkea maa arvokisoista – "Urheilijat eivät voi olla vastuussa siitä, mitä joku toinen ihminen on tehnyt"

Yle Urheilun asiantuntija osoittaa Venäjän huippu-urheilupannan suurimman ongelman: "On ihan vuorenvarmaa, että siitä kärsivät täysin puhtaat urheilijat"

Miksi jalkapallon EM-kisat pysyvät Venäjällä? Miten käy Sotshin formulaosakilpailulle? Tässä Wadan syyt neljän vuoden rangaistukselle ja odotettavat seuraukset

Wada pudotti jättiuutisen – Venäjä suljetaan kansainvälisestä huippu-urheilusta neljäksi vuodeksi

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat