Suora

  • Urheiluruutu

Yleisurheilupomo suositteli jo pari vuotta sitten, että SUEK testaisi nuoren venäläisurheilijan: "Muuten he eivät saa neutraalin urheilijan statusta"

Kansainvälinen yleisurheiluliitto WA on julistanut, että ellei Venäjä saa antidopingtoimintaansa kuntoon, voi seurauksena olla maan erottaminen kokonaan yleisurheilutoiminnasta.

doping
Doha MM-kisat 2019
Venäläisyleisurheilijat saivat osallistua Dohan MM-kisoihin neutraalin lipun alla.Imago Sportfotodienst / AOP

Venäjän valtionjohtoisesta dopingmanipulaatiosta räpsähtänyt kilpailupanna kiusaa erityisesti maan nuoria urheilijoita. He eivät saa osallistumisoikeutta kansainvälisiin kisoihin, elleivät todista puhtauttaan. Toisaalta he eivät pääse dopingtestauksen piiriin muun muassa liian matalan urheilullisen tason tai asuinmaan takia.

Yksi tällaisista urheilijoista on Suomeen vuonna 2017 saapunut 20-vuotias venäläiskeihäänheittäjä Ilja Tuzov, joka on saanut kilpailla viimeisimmän kansainvälisen kisansa vuonna 2015. Hän heitti tuolloin nuorten olympiafestivaaleilla keihäskultaa.

Jyväskylässä opiskeleva ja Kenttäurheilijoita edustava Tuzov otettiin viimein tänä syksynä Suomen urheilun eettisen keskuksen SUEKin testauspooliin, koska Venäjän testauspooliin häntä ei kelpuutettu. Päätös on poikkeuksellinen.

Kansainvälisen yleisurheiluliitto World Athleticsin (ent. Iaaf) hallituksen jäsen Antti Pihlakoski suositteli jo vuosia sitten venäläisnuoren ottamista SUEKin testauspooliin.

– En voi sanoa, että päätös on ohjeistukseni mukainen, mutta mielipiteeni mukaisesti tässä on edetty. Olen muistaakseni pari vuotta sitten hänen ja SUEKin kanssa ollut jonkin kerran yhteydessä. Toivon, että näin se etenisi enkä ole muuttanut mielipidettäni, Pihlakoski kertoo puhelimitse Yle Urheilulle.

Ilja Tuzovista
Ilja Tuzov on päässyt SUEKin testauksen piiriin ja saa ehkä pian hakea kansainvälistä kilpailuoikeutta.Simo Pitkänen / Yle

Pihlakosken käsityksen mukaan mitään estettä Tuzovin testaukselle ei ole aiemminkaan ollut. Hänen näkemyksensä mukaan SUEK saa itse päättää, keitä testaa.

Tuzov onkin testattu kuluvan syksyn aikana kahdesti ja näytteet ovat olleet puhtaita. Jos kolmaskin testi on puhdas, saa Tuzov hakea kansainvälisen yleisurheiluliiton kilpailulupaa ensi vuodelle.

Venäjältä odotetaan kehitystä

Tuzoville tulevaisuus näyttää hyvältä, mutta Pihlakoski myöntää, että tilanne on ollut haastava ja sellaisena jatkuu.

– Olen neuvonut, että mielellään testejä tehdään, koska muuten urheilijat eivät saa neutraalin urheilijan statusta. Nythän tilanne on sillä lailla hankala, että Venäjän tilanne ei ole kehittynyt suotuisasti. Mekään emme tiedä tarkkaan, mitä Venäjän kanssa teemme.

Pihlakosken mukaan Venäjän antidopingtoimisto Rusada ei ole ollut halukas ottamaan testauspooliinsa maan ulkopuolella asuvia kansalaisiaan. Pihlakoski ymmärtää sen osaltaan, sillä testausmatkat voisivat olla kohtuuttomia venäläistestaajille.

Väliinputoajia ovatkin ne venäläisnuoret, jotka ovat vasta murtautumassa kansainväliselle tasolle. Suomessa Tuzovin kanssa vastaavassa tilanteessa olevia ei Pihlakosken tietojen mukaan ole, mutta muualla heitä on sitäkin enemmän.

– Rusadan operatiiviseen johtoon on viime aikoina luotettu ja Rusada on ottanut testauspooliin väkeä Venäjältä ihan kohtuullisesti. Tosin, eihän se pooli ole mitenkään jättimäisen suuri, mutta ei sieltä kuitenkaan puutu sellaisia urheilijoita, jotka voisivat arvokisoissa menestyä tai olla finaali- tai välieräurheilijoita, Pihlakoski toteaa.

Antti Pihlakoski
Antti Pihlakoski uskoo, että Wada ottaa neutraalien urheilijoiden seulonnassa käyttöön WA:n kaltaiset menetelmät.AOP

Pihlakoski on puhtaiden urheilijoiden neutraalin kilpailuoikeuden kannalla. Hän kuitenkin myöntää, että ellei Venäjän antidopingtoiminta kehity, voidaan joutua turvautumaan vieläkin järeämpiin otteisiin.

– Kansainvälinen yleisurheiluliitto WA sanonut, että jos tilanne ei kehity parempaan suuntaan, niin Venäjä erotetaan yleisurheilutoiminnasta kokonaan. En kuitenkaan pidä sitä todennäköisenä. Mutta surkeaahan se on, että kun Pyeongchangin panna poistettiin, niin näyttää taas, että kulttuuri ei kehity oikeaan suuntaan.

Neutraalien urheilijoiden käsittely on auki

Maailman antidopingtoimisto Wada asetti Venäjän viime viikolla kilpailukieltoon. Wada ei kuitenkaan ole luonut kriteerejä, miten se käsittelee neutraaleja urheilijoita.

– Ei ole vielä tiedossa, miten neutraaleja urheilijoita aletaan seuloa. Oletan, että se noudattaa hyvin pitkälle WA:n kuviota. Ja siinä WA:n kuviossa Venäjän yleisurheiluliitto ilmoitti sinne nuoria. Eli venäläisiä nuoria on ollut arvokisoissa ja pärjännytkin ihan kohtuullisesti, Pihlakoski kertoo.

Kun urheilijoiden osallistumisoikeutta mahdollisesti joudutaan esimerkiksi Tokion olympialaisten osalta puimaan, uskoo Pihlakoski, että WA siirtää päätösvastuun lajiliitoille.

– Sitten näemme, mitkä lajiliitot ovat ottaneet antidopingtoiminnan ohjelmaan toisissaan ja mitkä eivät. Se näkyy niin, että on lajeja, joissa kaikki lajin urheilijat ovat tervetulleita Tokioon. Se pitää lukea niin, että näissä lajeissa ei itse asiassa ole dopingvalvontaa ollut.

Pihlakosken mukaan valvontaan pitäisi suunnata resursseja, jotta neutraaleja urheilijoita saataisin poimittua kilpailuihin.

– Toisaalta lajiliitoille tullaan varmaan kertomaan, keitä on syytä epäillä. Ilmeistä on, että laji kuin laji, valtionjohtoisessa dopingohjelmassa ovat olleet monet parhaista urheilijoista. Ja tietysti niiden urheilijoiden esiintyminen Tokiossa ei kuulosta kovin hyvältä, Pihlakoski päättää.

Lue myös:

Dopingskandaalista kärsinyt venäläinen keihäänheittäjä yrittää pelastaa suomalaisten avulla urheilu-uransa – vuosia piinannut kilpailutauko voi päättyä ensi kesänä

Yle Urheilun asiantuntija osoittaa Venäjän huippu-urheilupannan suurimman ongelman: "On ihan vuorenvarmaa, että siitä kärsivät täysin puhtaat urheilijat"

Miksi jalkapallon EM-kisat pysyvät Venäjällä? Miten käy Sotshin formulaosakilpailulle? Tässä Wadan syyt neljän vuoden rangaistukselle ja odotettavat seuraukset

Wada pudotti jättiuutisen – Venäjä suljetaan kansainvälisestä huippu-urheilusta neljäksi vuodeksi

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat