1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. jääkiekko

Kisakokemuksia kiikkustuolissa muisteltavaksi –Tyttöleijonat lähtevät kovin tavoittein MM-turnaukseen: "Kaikki uskovat, että se on mahdollista"

Tapaninpäivänä Suomen alle 18-vuotiaiden tyttöjen maajoukkue luistelee Slovakian Bratislavassa MM-kisojen avausotteluun kaksijakoisella kokoonpanolla.

Krista Parkkonen saa vielä kerran edustaa Suomea alle 18-vuotiaiden tyttöjen MM-turnauksessa. Kuva: Tomi Hänninen

Puolet Suomen alle 18-vuotiaiden tyttöjen maajoukkueesta on ensikertalaisia, puolella pelaajista on takanaan jo MM-muistoja. HIFK:n puolustaja Krista Parkkoselle Bratislavan MM-kisat ovat 18-vuotiaissa jo neljännet ja samalla viimeiset.

– Ensimmäistä kertaa ”kasitoistasissa” olin neljä vuotta sitten, toki sitä ennen olin ollut 16-vuotiaiden maajoukkueissa. Lähemmäs kuusi vuotta on siitä, kun ensimmäisen kerran olen vetänyt leijonapaidan päälle. Olen saanut todella paljon hienoja muistoja, ja paljon on tullut kavereita tätä kautta. Aina jääkiekko ei ole se ensimmäinen asia, vaan ne muistot ja kaikki, mitä tähän ympärille tulee, ne ovat tärkeitä juttuja, Parkkonen sanoo.

Hyökkääjistä Nea Tervosen MM-debyytti osui historialliseen Japanin turnaukseen vuosi sitten. Täksi kaudeksi rooli on vahvistunut entisestään Tyttöleijonien joukkueen nuorennuttua.

– Rooli on kasvanut viime vuodesta. Olen saanut enemmän vastuuta ja pääsen pelaamaan ylivoimaakin. Olen siinä maalin edessä, ”isoimpana” maskipelaajana, 159-senttinen Tervonen hymyilee.

IFK-opit apuna

Naisten liigassa Helsingin IFK on nousijajoukkue mutta jo syyskauden perusteella IFK:n kaltaista seuraesiintuloa on tarvittu.

Perinteinen logo ja vahva jääkiekkostatus ovat tuoneet näkyvyyttä paitsi IFK:n naisille myös koko Naisten Liigalle. Ketterän ja SaiPan riveissä kiekko-oppinsa saanut Parkkonen on kokenut IFK-jakson komeana potkuna omalle uralleen.

– Intohimo vain kasvaa, kun muut ihmiset ja media huomioivat, että myös naisten jääkiekko on hieno laji. Se on antanut uudenlaista intohimoa ja lisäbuustin kaikkeen tekemiseen, Parkkonen kertoo.

16-vuotiaalle Tervoselle päättyvä syyskausi on ollut aavistuksen helpompi kuin edellisen liigakauden avaus. Ylöjärven Uplakersien kasvatti jätti tuolloin taakseen niin kotikonnut kuin poikajoukkueen pelit. Nyt Kuortaneella opiskeluarki ja joukkueen päivärytmi sujuvat jo tutusti.

– Arki on muuttunut enemmän urheilijan elämän suuntaan. Alkuun jännitti kovasti mutta Kuortaneella on lähtenyt hyvin kulkemaan, nyt arjessa on hyvä rytmi. Käyn koulua ja treenaan. Iltaisin on sitten vähän vapaa-aikaa, Tervonen kertoo.

Nea Tervosen arki on muuttanut Kuortaneelle muuttamisen jälkeen. Kuva: Tomi Hänninen

Kuortaneen piskuisessa taajamassa vapaa-ajanviettoon on vaihtoehtoja rajallisesti mutta se ei Tervosta haittaa.

– Kämpillä tulee vaan chillailtua, ja välillä pelailen pleikkaria, Tervonen naurahtaa.

Kuortaneen osalta liigapelit jatkuvat tammikuun toisena viikonloppuna, IFK pelaa jo loppiaisena. Kevättä on edessä, toivottavasti pitkälti.

– Toivon, että saisin vain pelata paljon. Tulevaisuuden suunnitelmat eivät ole vielä ihan kirkkaita, mutta eivätköhän ne sieltä vielä tule, Tervonen kertoo.

Tulevasta on varmaa ainakin se, että Naisleijonien pelipaikka on sekä Parkkosen että Tervosen tavoitteena.

Vuosi vuodelta pelipaikoista käydään entistä kovempaa kisaa pelaajamäärän kasvaessa ja pelureiden kehittyessä.

Toisin kuin poikien maajoukkuepolulla, tytöillä ei ole 20-vuotiaiden välietappia ennen A-maajoukkuetta.

– Sitä on ajateltu isona loikkana 18-vuotiaista naisten maajoukkueeseen mutta meillä on ollut myös yhteisiä leirejä tällä kaudella. Sitä kautta olen nähnyt omaa tasoani verrattuna heihin. Ei se järkyttävä ajatus ole, vaikka väliporrasta ei olekaan, ei se ole mahdottomuus. Minulla on intohimoa niin paljon, että teen ihan mitä tahansa kehittyäkseni ja päästäkseni eteenpäin, työmyyrä kun olen, IFK:n Parkkonen vannottaa.

Kiikkustuolissa muisteltavaa

Bratislavassa Suomen joukkue pukee leijonapaidat ylleen puolustaakseen Japanin MM-kisojen tuliaista, pronssista saavutusta.

Sekä Tervonen että Parkkonen suitsuttavat vuoden takaista kokemustaan. He pääsivät kokemaan jotain sellaista, joka oli ollut useammalle MM-yrittäjälle vuosien ajan mahdotonta.

– Se oli hieno reissu ja kuinka se sitten huipentui pronssimitaliin, Tervonen kertoo vuosien yrittämisen jälkeen tullutta palkintoa.

Parkkonen muistelee pronssiturnausta silmät loistaen. Obihiron otteluista on otettava oppia myös tämän vuoden turnauksessa, Parkkonen muistuttaa. Välierässä pitää olla valmiina, jos haaveillaan MM-finaalista.

– Japanissa se Ruotsi-peli oli tasainen, mentiin jatkoajalle ennen kuin voitettiin se, päästiin välieriin ja mitalipeleihin. Sitä ei unohda, varmasti hautaan saakka on mukana se tarina. Se oli tunteiden vuoristorata. Kaikilla oli mitalinkiilto silmissä, kaikki olivat valmiita tekemään ihan mitä tahansa sen eteen. Se helpottaa myös tätä joukkuetta, kaikki uskovat, että se on mahdollista, kun se on kerran tehty, Parkkonen hehkuttaa.

Bratislavassakin kyse on yhteisistä kokemuksista, yhteisestä matkasta. Tervosen puheista välittyy vahva usko, että nyt uuden joukkueen kanssa ja uudella matkalla ollaan hyvässä alussa. Pukukopin kuvassa on vuori, jonka huipulle kiivetään pätkä kerrallaan. Vuoren huippu on yhteinen tavoite. MM-finaaliin yrittämisestä puhuttiin jo kauniiden kesäpäivien aikaan, joukkueen ensimmäisten leiritysten yhteydessä.

Pelaajilla ei ilmekään värähdä, kun iso tavoite otetaan puheeksi.

– Tästäkin joukkueesta löytyy jo persoonia ja hyvää huumoria. Me olemme valmiita, me lähdemme hakemaan paikkaa mitalipeleistä, Tervonen sanoo.

Lue myös:

Alle 18-vuotiaiden Tyttöleijonien joukkue lähes valmis – hyökkäyskokoonpanossa mukana aimo harppauksia ottanut Kärppä-kaksikko