1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. jääkiekko

Tyttöleijonat ovat ensi kertaa joulun poissa kotoa – MM-kisamatkalle on varattu kaikki tarpeellinen joulupukista pipareihin ja koristeisiin

Suomen alle 18-vuotiaiden tyttöjen MM-joukkueen pelaajat ovat iältään 14–17-vuotiaita. MM-turnaus alkaa tapaninpäivänä.

Joukkueenjohtaja Virpi Aralinna ja psyykkinen valmentaja Marjo Mäyrä pakkasivat Tyttöleijonien kisapakkeihin suomalaisen joulun tunnelmaa. Kuva: Sari Sirkkiä-Jarva/Yle

Jouluun liittyy paljon tunteita ja tapoja, ja ennen kaikkea kyse on perheiden juhlasta. Tyttöleijonista moni viettää joulua ensimmäistä kertaa poissa kotoa.

Tunnemyrskyä voi olla luvassa, mutta se on ollut yksi osa joukkueen MM-valmistautumista. Alle 18-vuotiaiden tyttöjen MM-kisoja on pelattu vuodesta 2008, ja aiemmin kisat on järjestetty aina tammikuun puolella. Kun lopullinen varmistus tämän vuoden kisojen aikataulusta tuli, Suomen joukkueessa ei jääty ihmettelemään.

– Saimme tietää toukokuussa, että olemme joulun poissa kotoa. Siitä saakka on asiaa käyty läpi. Pyrimme järjestämään Bratislavassa mahdollisimman kotoisen joulun niissä puitteissa, mitä meillä siellä on, päävalmentaja Mira Kuisma kertoo.

Pelaajille ajankohdassa on ollut sulattelemista alkujärkytyksen jälkeen vähemmän kuin perinteisessä aattoillan kinkkuähkyssä.

– Ensimmäiseksi tuli sellainen fiilis, että ääk, nyt ei ollakaan kotona syömässä kinkkua perheen kanssa, Kärppien hyökkääjä Tilli Keränen myöntää.

– Mutta tavoite voittaa sen. Isot tsemppaavat meitä nuorempia, eikä ole ollut yksinäinen olo, Keränen kiittää joukkuekavereitaan.

Jos se on pelaajille ensimmäinen kerta olla poissa kotoa, se on sitä myös päävalmentajalle. Mutta nyt joulua vietetään tämän perheen kanssa.

Mira Kuisma, päävalmentaja

Tilanne on uusi myös joukkueen aikuisille. Lapsiperheissä pienet joulupukin odottajat jäävät kotimaisemiin, aaton elämyksiä vaihdetaan kuvaviestien ja videopuheluiden välityksellä. Poikkeuksellinen turnausajankohta herkistää kokeneenkin kiekkokiertolaisen.

– Jos se on pelaajille ensimmäinen kerta olla poissa kotoa, se on sitä myös päävalmentajalle. Mutta nyt joulua vietetään tämän perheen kanssa, Mira Kuisma sanoo.

– Maajoukkue on toinen perheeni, se, jonka kanssa nyt saan joulua viettää. Ikimuistoinen tästä varmasti tulee, erilainen, mutta mukava, puolustaja Krista Parkkonen luottaa.

Tyttöleijonien joulunvietosta jää tunnejälki. Tunteiden skaala vaihtelee ilosta jännitykseen, odotukseen, jopa haikeuteen. Vanhimmille runkopelaajille MM-joulu on taitekohta siksi, että edessä ovat viimeiset juniorivuosien arvokisat.

– Vähän on haikeaa. Minulle nämä ovat neljännet MM-kisat nuorissa ja samalla viimeiset. Haluan antaa kaikkeni, että saisi mahdollisimman hyvät kisat, se olisi kyllä tosi mahtavaa, kapteeni Nelli Laitinen kertoo.

Konttikaupalla joulua

Vierumäen viimeistelyleirillä maajoukkueen varustelaatikoihin pakattiin paljon perinteistä jääkiekkotavaraa, mutta tilaa oli varattu myös joululle.

Ja millaiselle joululle? Välkkyvälle, rapisevalle, maistuvalle joululle. Tutulle suomalaiselle joululle.

Joukkueenjohtaja Virpi Aralinna on häärinyt psyykkisen valmentajan päätonttuapuna joulunaluskiireissä. Ihan kaikkea mukaan otettavaa Leijona-kopilta ei paljasteta, pitäähän aattoon saada vähän yllätyksiä ja jännitystä. Koristeiden värimaailma sen sijaan ei yllätä. Kun reissussa ollaan sinivalkoisella sydämellä, sinivalkoista löytyy myös koristelaatikosta.

Kimalluksen määrässä ei pihistellä, eikä kahvihetken piparkakkujen.

Hätäapu omasta takaa. Marjo Mäyrä luottaa, että joukkueen valmentajista löytyy tarpeen tullen myös joulupukin taitoja. Arttu Sissalalla on partaa omasta takaa. Kuva: Sari Sirkkiä-Jarva/Yle

Bratislavan joukkuehotellissa ruokalistalla on arvatenkin paljon pastaa ja hokihommiin sopivia sulavia hiilihydraatteja. Jouluna joukkue ottaa kuitenkin ohjat omiin käsiinsä, ihan slovakialaisella listalla ei aattona mennä.

– Riisipuuron ainekset, nekin meillä on mukana, psyykkinen valmentaja Marjo Mäyrä esittelee supisuomalaista riisipussia.

Ruokatarvikkeet ja koristeet, kaikki tarvittava on pakattu.

Mutta sitten on vielä yksi jännityksen aihe. Löytääköhän joulupukki Tyttöleijonat Bratislavasta?

– Saa nähdä sitten, Tilli Keränen naurahtaa.

Joukkueenjohto ei ole jäänyt arvailemaan Joulupukinkaan kanssa. Sekä maalivahtivalmentaja Jukka Kontsasta että valmentaja Arttu Sissalaa on katseltu vähän sillä silmällä, että hätätapauksessa punanutun kantaja värvätään omista riveistä.

”Houhouhou – ja hyvää joulua, toivottavat Tyttöleijonien tonttujoukot. Ps. Rakas joulupukki. Yhden paketin voisit säästää MM-kisojen ratkaisuhetkille.”

Lue myös:

Kisakokemuksia kiikkustuolissa muisteltavaksi –Tyttöleijonat lähtevät kovin tavoittein MM-turnaukseen: "Kaikki uskovat, että se on mahdollista"

Tyttöleijonat haluaa kirkastaa MM-pronssinsa – 15-vuotias Kärppä-kaksikko raivasi tiensä U18-maajoukkueeseen

Kuppi kahvia osoittautui mainioksi tavaksi lisätä vuorovaikutusta – Yle tapaa yleisöä jatkossakin