Hyppää sisältöön

Tässä tulevat syyskauden kuumat ja kylmät suomalaispelaajat NHL:ssä – Carolinan tehokaksikko keulilla

Yle Urheilun NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä listasi joulun alla syyskauden suomalaiset topit ja flopit.

Teuvo Teräväinen ja Sebastian Aho ovat olleet syksyllä erinomaisessa lyönnissä. Kuva: Getty Images

KUUMAT

Sebastian Aho, Carolina Hurricanes

Sebastian Aho aloitti kauden tehojen osalta nihkeästi, mikä tietenkin nostettiin esiin, vaikka ei tämän muussa pelaamisessa ollut juuri huomauttamisen aihetta. Marraskuusta alkaen ruuti on ollut kuitenkin kuivaa ja oululaispelaaja on iskenyt 24 edelliseen otteluun käsittämättömät kahdeksantoista osumaa. Aho on tehnyt NHL:ssä eniten maaleja marraskuun ensimmäisen päivän jälkeen.

Ja onhan tässä pelaajassa niin paljon muutakin. Ahon kyky sijoittua kaukalossa oikein, voittaa kamppailuita ja tehdä kiekolla jatkuvasti oikeita valintoja, jaksaa edelleen hämmentää. Poikkeuksellisen älykäs pelaaja, joka tekee kuin huomaamatta kaikista ympärillään parempia.

Ja mitä tehoihin tulee, niin parhaiten Ahon nykyvireen ymmärtää, kun katsoo pelaajia tämän ympärillä. Jo 21 osumaa iskeneellä suomalaissentterillä on yksi maali vähemmän kuin Aleksander Ovetshkinilla ja yhtä monta osumaa kuin Edmontonin supertähdillä Connor McDavidilla ja Leon Draisaitlilla. Aho on jouluna vauhdissa peräti 47 osumaan.

Teuvo Teräväinen, Carolina Hurricanes

Teräväinen on kehittynyt vuosi vuodelta ja mikä tärkeintä, alati kokonaisvaltaisempaan suuntaan. Jos vielä muutama vuosi takaperin joku epäili, onko lahjakkaasta Teräväisestä NHL:n kovimpaan kärkeen, nyt siitä ei ole kahta kysymystä. Jokereista maailmalle ponnistanut laituri löytyy NHL:n syöttöpörssistä sijalta kahdeksan ja pistepörssistä sijalta yhdeksäntoista.

Jos katsotaan ykkössyöttöjä, Teräväisen sijoitus on mykistävä kolmas. Vain Leon Draisaitl (27) ja Connor McDavid (24) ovat kirjanneet tililleen syyskaudella Teräväistä (23) enemmän ykkössyöttöjä.

Kaiken tämän ohella Teräväisestä on kasvanut erinomaisen luotettava ja fiksu kahden suunnan sahaajaa, joka lukee peliä hyvin ja tekee pelivälineen kanssa – ja myös ilman sitä – jatkuvasti oikeita ja voittavia ratkaisuja. Luottamuksesta Teräväistä kohtaan kertoo paljon myös tämän iso rooli alivoimapelissä.

Aho ja Teräväinen ovat muuten kasanneet kahteen pekkaan jo seitsemän alivoimapistettä. Kaikkien muiden suomalaispelaajien yhteenlaskettu saldo on yhdeksän.

Paljon enempää ei Teräväiseltä olisi voinut syyskaudella pyytää.

Miro Heiskanen, Dallas Stars

Heiskasen olisi voinut yhtä hyvin nostaa vaikka koko listan keulille. Vasta 20-vuotias Heiskanen on toiminut tälläkin kaudella Dallasin kaiken pelaamisen käynnistävänä voimana kertakaikkisen upealla tavalla. Heiskasen silmiä hivelevä luistelutekniikka ja nopeus ovat luoneet pohjan kaikelle tekemiselle tälläkin kaudella.

Vuoden vanhempana ja kokeneempana Heiskanen on jatkuvasti valmiimpi ja, jos mahdollista, aiempaakin itsevarmempi ja halukkaampi viemään Starsin kiekollisen pelaamisen soihtua. Eikä Heiskasen pelissä ilman kiekkoakaan juuri huomauttamista ole. Fantastinen liike ja terävä pelipää auttavat poikkeuslahjakuutta myös puolustuspäässä.

Joukkueensa ykköspuolustajaksi vuodessa noussut Heiskanen urakoi isoja minuutteja ja on kirjannut 38 ottelussa tililleen komeat 22 (7+15) tehopistettä, ja mikä huomionarvoista, pisteistä kahdeksantoista on syntynyt tasaviisikoin. Stars-puolustaja on tasaviisikoin pelattaessa kymmenen tehokkaimman NHL-puolustajan joukossa.

Miro Heiskasen luistelu ihastuttaa NHL:ssä. Kuva: Getty Images

Aleksander Barkov, Florida Panthers

Edelleen kokonaisuutena paras suomalaisjääkiekkoilija. Kun puhutaan Barkovin otteista kaukalossa, virheitä on käytännössä lähes mahdoton löytää. Luutii molempiin suuntiin uskomattomalla tasolla illasta toiseen, eikä varasta puolustuksesta koskaan askeltakaan hyökkäykseen.

Hoitaa ylivoimat, tappaa alivoimat, repii aloituksia yli 53 prosentin tehoilla ja on kirjannut kaiken tämän ohella tililleen 36 ottelussa 40 (11+29) tehopistettä. Barkovin 29 syöttöpistettä riittää NHL:n syöttöpörssissä sijalle seitsemän, pistepörssistä keskushyökkääjä löytyy sijalta kaksitoista.

Yli pisteen ottelukeskiarvo on erinomainen suoritus etenkin, kun huomioon otetaan, että tamperelainen pelaa yli kaksi minuuttia vähemmän ottelua kohden kuin vuosi sitten.

Patrik Laine, Winnipeg Jets

Pelannut kokonaisuutena erittäin vahvan syksyn. Nuorella pelaajalla suoritustaso heittelee edelleen toisinaan, mutta Laine on pyrkinyt pelaamaan syyskaudella kokonaisvaltaisemmin kuin aiemmin ja on onnistunut siinä hyvin. Ymmärtää ja hyväksyy aiempaa paremmin pienten ja tylsien asioiden merkityksen pelissä ja keskittyy niihin nyt paremmin.

Laine ei ole räjäyttänyt syyskaudella pankkia maalien osalta, mutta on sen sijaan osoittanut, että repertoaarista löytyy paljon muutakin kuin tulinen laukaus. On vauhdissa komeasti peräti 82 tehopisteeseen ja ennen muuta 21 (13+21) syöttöpisteen ansiosta. Laine on väläytellyt syöttötaitojaan useaan otteeseen.

Laine on ollut nimenomaan viidellä viittä vastaan parempi kuin koskaan aiemmin NHL:ssä. Todisteena tästä toimii muun muassa 26 tasaviisikoin syntynyttä tehopistettä – lukema on koko NHL:n 15. paras. Vuosi sitten Laine teki koko kaudella 27 pistettä tasaviisikoin. Tapparan mies ei siis onnistu ainoastaan ylivoimalla.

Jos sitä ei joku ole vielä tajunnut, niin mennyt syksy on ollut ensimmäinen näyttö siitä, että Patrik Laine on pelaajana paljon muutakin kuin tulinen laukaus. Puhumme modernista, isokokoisesta, fyysisestä ja erittäin taitavasta voimahyökkääjästä, jonka potentiaali on valtava.

Joel Armia, Montreal Canadiens

Joel Armia on kenties se kiehtovin suomalaistarina juuri nyt. Ässäkasvatti on kulkenut pitkän ja kivisen tien kasvaakseen luotettavaksi pelaajaksi NHL-maailmassa. Ensin Armia opetteli kokonaisvaltaisen pelaamisen salat unohtaen haaveet suurista maalimääristä – tätä kautta aukesi ovi isoon maailmaan.

Nyt alkaa vihdoin tulla myös tulosta.

Armia on syyskauden ehdoton suomalaiskomeetta, jonka tekeminen pelin kaikilla osa-alueilla hivelee silmää. Joel Armia on erinomaisesti liikkuva isokokoinen härkä, jota on tällä hetkellä ajoittain lähes mahdotonta pysäyttää. Fysiikan, liikkeen ja taidon osalta kokonaispaketti alkaa olla huimalla tasolla.

Kun vielä itseluottamus on alkanut onnistumisten myötä nousta uusille tasoille, käsillä on pitkään odotettu läpimurto tulosyksikön rooliin. Kaksitoista maalia jouluun mennessä on kolmetoista osumaa menneellä kaudella tehneeltä laiturilta hieno suoritus. Jos tahti pysyy yllä, haarukassa jopa kolmenkymmenen maalin sesonki. Kohtalaisia lukemia 2,6 miljoonan pelaajalta.

Joel Armia on vääntänyt NHL-kaukalossa syksyn aikana menestyksekkäästi. Kuva: Getty Images

Joonas Donskoi, Colorado Avalanche

Armian ohella syksyn mielenkiintoisin suomalaistarina. Ei saanut koskaan kunnolla hanoja auki San Josessa, mutta Coloradossa ketsuppipullon korkki lensi taivaalle heti kättelyssä. Työteliäs energiapelaaja nousi esiin etenkin Mikko Rantasen sekä Gabriel Landeskogin loukkaantumisen aikaan pelattuaan ykkösketjussa.

Donskoi, joka teki menneellä kaudella 80 ottelussa neljätoista osumaa, on tehnyt tällä kaudella 36 ottelussa kolmetoista. Myös viime kaudella syntyneet omat ennätyspisteet (37) kirjataan todennäköisesti tällä kaudella uusiin lukemiin, sillä raahelainen on tällä haavaa vauhdissa peräti 63 pisteeseen.

Ollut fantastinen lisä Coloradon joukkueeseen.

Mikko Rantanen, Colorado Avalanche

Oli pitkään sivussa marraskuulla, mutta on kaukaloon palattuaan näyttänyt merkityksensä omalle joukkueelleen. Puhumme yhdestä maailman parhaista moderneista voimahyökkääjistä. Rantanen on uskomattoman vahva luistelija, kamppailija ja kiekonsuojaaja, mikä tekee tätä vastaan pelaamisesta äärimmäisen vaikeaa.

Tekee töitä, ajaa maalille ja on illasta toiseen aina ytimessä. Tätä taustaa vasten ei ole suurikaan ihme, että myös tulosta tulee. Kenties mykistävin esitys nähtiin, kun turkulainen palasi kuuden viikon tauolta askiin marraskuun lopulla. Paluuottelussa Chicagoa vastaan tilille kirjattiin tehot 1+3. Rantanen on tehnyt sittemmin 11 ottelussa 12 (5+7) pistettä.

Pelaa tälläkin kaudella selkeästi yli pisteen keskiarvolla.

Joonas Korpisalo, Columbus Blue Jackets

Korpisalon syksyyn mahtuu paljon. Nälkäinen ja temperamenttinen helsinkiläisveskari laittoi alkukaudesta muutaman mailan päreiksi vaikeilla hetkillä, mutta on sittemmin löytänyt ainakin ulkoisesti oikeanlaisen zeniläisyyden tekemiseensä. Korpisalon pelaaminen on juuri nyt rauhallisempaa ja itsevarmempaa kuin koskaan aiemmin NHL:ssä.

On noussut kuudentoista voittonsa myötä veskarin voittotilastossa peräti neljänneksi. Suoritus on heikentyneen Columbuksen takana suorastaan loistava, jos kohta joukkuekin on antanut maalivahdilleen mahdollisuuden onnistua. Korpisalon voi silti hyvällä syyllä todeta olleen joukkueensa ehdotonta parhaimmistoa jo pitkään.

Itse asiassa Korpisalon nousu voittotilaston keulille, on yksi NHL-syksyn kovimpia veskaripaukkuja. Ison läpimurron kynnyksellä.

KYLMÄT

Mikael Granlund, Nashville Predators

Granlund on syyskauden ehdoton suomalaispettymys. Vaikka peli on kulkenut ajoittain ihan mukavastikin, tehot ovat pysyneet piilossa. On selvää, että kaksitoista (4+8) pistettä 29 ottelusta on sekä pelaajalle että seuralle valtava pettymys. Etenkin, kun alla on myös äärimmäisen vaikea kevät Nashvillessa.

Granlund hankittiin Nashvilleen menneenä keväänä nimenomaan tuomaan eloa nihkeään ylivoimapeliin, mutta tälläkin osastolla Granlundin kuti on jäänyt piippuun. Tällä kaudella suomalaisen tilillä on vain yksi piste ylivoimalla – toisaalta ei Granlundia ole juurikaan peluutettu parhaiden kanssa.

Oma rooli ja paikka edelleen isosti haussa Nashvillessa. Kaiken päälle pelaaja pelaa ilmeisesti jonkin vamman kanssa, sillä laituri on ollut viimeisen kuukauden aikana kahteen eri otteeseen sivussa peleistä loukkaantumisen vuoksi. Tulevaisuus jossakin muualla kuin Nashvillessa.

Mikael Granlundin virne on hyytynyt peliesitysten mukana. Kuva: Getty Images

Pekka Rinne, Nashville

Kyyti on ollut lokakuun lopulta katsoen kylmää. Rinne on pelannut lokakuun viimeisen päivän jälkeen kaksitoista ottelua. Seitsemän kertaa taakse meni vähintään neljä osumaa, kolmesti vähintään viisi. Vain kahdesti Rinne päästi taakseen yhden maalin tai vähemmän. Kuusi kertaa torjuntaprosentti jäi alle 85:n ja niin edelleen.

On selvää, ettei Rinne ole ollut viime viikkoina parhaimmillaan, mutta samaan hengenvetoon on sanottava, ettei Nashvillen takana olisi marraskuussa onnistunut kukaan. Predatorsin pelitapa on ollut jo vuosikaudet erittäin rohkea ja silloin, kun joukkue alkaa lipsua tärkeistä asioista, peli näyttää erittäin rumalta ja tätä oli marraskuussa tarjolla.

Nashville on antanut paljon laadukkaita maalipaikkoja, ylivoimahyökkäyksiä, läpiajoja ynnä muuta. Rinteen ja Juuse Saroksen tilastot eivät ole sattumalta rumat viimeisen kuukauden ajalta. Mutta silti tiukoilla hetkillä myös maalivahdeilta olisi pitänyt voida odottaa parempaa.

Kunhan joukkue ryhdistäytyy, Rinteestä tulee taas yhtäkkiä parempi maalivahti.

Jesperi Kotkaniemi, Montreal

Kotkaniemi on juuri nyt sairastuvalla, mutta kokonaisuutena syksy oli porilaiselle vaikea. Peli ei kulkenut, itseluottamus sakkasi, turhautuminen puski pintaan ja pelistä tuli pakottamista. Pelaamassaan 22 ottelussa Kotkaniemi sai aikaiseksi vain viisi (3+2) tehopistettä.

Eikä ässäkasvatti ole pelaaja, joka toisi tällä haavaa peliin paljon muuta kuin kiekollista osaamista. Ja jos tulosta ei synny, sopii kysyä, mitä Kotkaniemi tuo pöytään? On edelleen kokonaisvaltaisen pelaamisen osalta vahvasti prosessissa, mikä herättää väkisinkin kysymyksen siitä, onko NHL Kotkaniemelle juuri nyt oikea paikka kehittyä?

Etenkin jos nuori suomalainen joutuu loukkaantumisen vuoksi aiempaakin pidemmälle takamatkalle.

Lue myös:

.
.