Suora

  • FIFA 21: Nordic Invitational
  • Heikki Nivan on valittava: Snookerammattilainen tai voimisteluvalmentaja
  • Urheiluruutu

Britannian hallitus lupasi puuttua Englannin jalkapallokenttien rasismiongelmaan – Gary Neville vaatii pelaajia poistumaan pukusuojaan

Tottenhamin ja Chelsean välinen ottelu keskeytettiin sunnuntaina rasistisen huutelun vuoksi.

Englannin Valioliiga
Tottenham Chelsea
Son Heung-min sai punaisen kortin potkaistuaan Chelsean Antonio Rüdigeriä. Rüdiger sai sittemmin osakseen apinahuutoja Spurs-faneilta. Getty images

Jalkapallon Valioliigan viikonlopun puhutuimpia tapahtumia oli Chelsean ja Tottenhamin välinen paikalliskamppailu, joka keskeytettiin toviksi rasistisen huutelun takia. Tottenhamin kannattajien joukosta kantautui Chelsea-puolustaja Antonio Rüdigerille kohdistettuja apinahuutoja sen jälkeen, kun saksalaispuolustaja oli osallisena Tottenham-tähti Son Heung-minin ulosajoon.

Pelaajat ja valmentajat tuomitsivat kannattajien käytöksen ankarasti välittömästi ottelun jälkeen. Myös Sky Sportsin jalkapalloasiantuntija, ManU-legenda Gary Neville otti voimakkaasti aiheeseen kantaa pitkässä puheenvuorossaan.

– Meillä on rasismiongelma Valioliigassa. Nyt liiga piidottelee Englannin jalkapalloliiton takana ja työntää kurinpitoasioita heidän kontolleen, Neville aloitti. (siirryt toiseen palveluun)

– Meillä oli muutama viikko sitten tässä maassa vaalit, joissa molemmat pääpuolueet ja niiden johtajat syyllistyivät rasistiseen käytökseen ja hyväksyvät sen. Jos rasismi on hyväksyttyä maan johdossa, emme puhu mistään mikrotason ongelmasta, Neville jatkoi.

Son Heung-min
Son Heung-min ei sulattanut ulosajoaan.Getty images

Neville paljasti myös katuvansa pelivuosiensa tapahtumia.

– En kävellyt kentältä, kun Ashley Cole joutui 15 vuotta sitten kuuntelemaan huutelua. Ihmiset voivat ajatella, että helppo minun on istua norsunluutornissani ja käskeä pelaajien kävellä kentältä, mutta häpeän todella, etten tehnyt sitä itse silloin. Olisin nykyään ylpeä pelaajista, jos he tekisivät niin ja ottaisivat ohjat omiin käsiinsä, Neville latasi.

– Ehkä meidän täytyy kannustaa pelaajia jättämään kenttä ja pysäyttämään peli aina, kun rasismia esiintyy. Se on ainoa tapa, minkä näen tähän auttavan.

Hallitus lupasi ryhtyä toimiin

Englannin pelaajayhdistys PFA vaati Britannian hallitusta toimimaan välittömästi.

– Olemme tyrmistyneitä, että jälleen kerran Valioliigaottelussa on katsomosta kuulunut solvauksia. Jalkapallopelaajat ovat joutuneet häpeämättömän rasismin kohteeksi, mutta he eivät ole yksin. PFA seisoo jokaisen rasismia kohtaavan pelaajan vierellä. Jatkamme taistelua heidän hyväkseen, kunnes ongelma on kitketty ikiajoiksi, PFA:n ulostulossa sanottiin. (siirryt toiseen palveluun)

Tällä kaudella rasistisen huutelun kohteeksi on Valioliigassa joutunut Rüdigerin lisäksi muun muassa Manchester Unitedin Paul Pogba.

Samalla yhdistys vaati viranomaisia ja kaikkia jalkapallon kanssa tekemissä olevia työskentelemään yhdessä rasismin kitkemiseksi.

Britannian hallitus vastasikin pian PFA:n pyyntöön ja julkaisi asiasta oman ulostulonsa.

– Minkäänlaisella rasismilla ei ole sijaa jalkapallossa eikä missään muuallakaan. Meidän täytyy kitkeä tämä inhottava käytös. Jalkapalloviranomaisilla on selvästi paljon tehtävää asian kitkemiseksi ja aiomme työskennellä heidän kanssaan yhdessä saadaksemme asialle pisteen, hallituksen tiedotteessa sanottiin.

Antonio Rüdiger
Antonio Rüdiger lämmitteli rasismin kitkemiseen keskittyvän Kick it out -järjestön paidassa maaliskuussa. Getty images

Hallituksen mukaan Englannin jalkapalloliitto, Valioliiga ja Englannin alemmat sarjat ovat tehneet jo paljon asian eteen.

– Odotamme heidän jatkavan tätä työtä ja pitävän asiaa erittäin korkealla tärkeysjärjestyksessä. Lisäksi odotamme heidän konsultoivan niin pelaajia kuin kannattajaryhmiä.

Suur-Lontoon poliisitoimi työskentelee yhdessä Tottenhamin kanssa paikantaakseen syylliset. Lontoolaisseura on luvannut ryhtyä "kovimpiin mahdollisiin toimiin".

"Koska tämä loppuu?"

Apinahuutojen kohteeksi joutunut Rüdiger peräänkuulutti syyllisten etsimistä.

– Toivon todella, että huutelijat saadaan kiinni. Tottenhamin stadionin kaltaisella modernilla areenalla on kymmeniä kameroita, joten kyseisten henkilöiden löytämisen täytyy olla mahdollista, Rüdiger jyrisi (siirryt toiseen palveluun) Sky Sportsin haastattelussa.

Saksalaispuolustaja paljasti saaneensa Tottenham-kannattajilta paljon positiivista palautetta.

– En halua tuomita Tottenhamia seurana, kun kyse on vain muutamasta idiootista. Olen saanut sosiaalisen median kautta paljon kannustavia viestejä myös Spurs-faneilta. On todella noloa, että rasismia on vielä vuonna 2019. Koska tämä loppuu? Rüdiger sanoi.

Myös Spurs-puolustaja Jan Vertonghen asettui Rüdigerin tueksi.

– En ymmärrä miten ihmiset voivat vieläkin tai ylipäätään ovat koskaan voineet ajatella tällä tavalla. En tiedä, onko tilanne pahentumassa, belgialaispuolustaja pohti BBC:lle. (siirryt toiseen palveluun)

– Jos joku heidän pelaajistaan on joutunut pilkan kohteeksi, pyydän Spursin nimissä anteeksi. Nämä idiootit ovat vain pieni vähemmistö. Me emme ole samaa sakkia, Vertonghen päätti.

Lue myös:

Tottenham-luotsi José Mourinho ei sulattanut tähtipelaajansa punaista korttia – kuittasi sarkastisesti: "Rüdigerin kylkiluut murtuivat varmasti"

Willian auttoi Chelsean voittoon tapahtumarikkaassa Lontoon paikallistaistossa – VAR antoi Chelsealle pilkun ja ajoi Sonin ulos, rasistiset huudot keskeyttivät pelin

Lähteet: BBC, Sky Sports

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat