Kommentti: Jääkiekon kauneus on taas täällä – sen erityisyys paistoi nuorten suomalaisten palavista katseista jo lentokentällä

Jääkiekon ylivoimaisesti kiinnostavin, tapahtumarikkain ja kaunein turnaus alkaa tapaninpäivänä. Onneksi tuo kauneus ymmärretään nykyään Suomessakin, kirjoittaa toimittaja Jussi Paasi.

Suomi juhli vuosi sitten MM-kultaa. Kuva: Getty Images

OSTRAVA. Innostus. Kihelmöinti. Huumori. Toiveikkuus. Pirskahteleva ilo. Suuret unelmat.

Kaikki tuo tunki vääjäämättä esiin ilmeistä ja eleistä, vaikka osa joukosta yrittikin peitellä innostustaan ja pitää naamaa peruslukemilla. Turhaan. Kehonkieli paljasti jo viime torstaina Helsinki-Vantaan lentokentällä kaiken.

Oli hersyvää seurata lähietäisyydeltä Nuorten Leijonien valmistautumista Tshekissä pelattaviin MM-kisoihin. Brnon kaupungissa leireilleet nuorukaiset huokuivat joka solullaan sitä, mistä tapaninpäivänä alkavassa turnauksessa on kyse. Kyse ei ole vain yhdestä lätkäturnauksesta muiden joukossa.

Suurin osa tämän joukkueen pelaajista on kulkenut pitkän polun nuorten ikäkausimaajoukkueissa. He ovat pelanneet yhdessä leijonapaidassa lukemattomia kertoja. Ja nyt osalle ryhmästä nämä kisat tarkoittavat tuon polun päätepistettä.

Sen jälkeen hypätään lopullisesti aikuisten liigoihin, miesten sarjoihin. Se on yksi niistä monista seikoista, jotka tekevät jääkiekon alle 20-vuotiaiden MM-turnauksesta ainutlaatuisen tapahtuman.

Jäällä kirmaa joukkueittain ammattilaisuuden kynnyksellä olevia lahjakkuuksia. Joistakin tulee NHL-pelaajia, muutamat ovat jo yltäneet lähestulkoon siihen pisteeseen. Nuorten Leijonien ryhmästä jalostuu niitä suuria sinivalkoisia urheilusankareita, jotka paistattelevat otsikoissa vuosikaudet. Kaikilla välkkyy silmissä tulevaisuus, jossa kaikki on yhä mahdollista. Nyt mennään täysillä kohti suuria haaveita.

Nuoret pelaavat myös omasta tulevaisuudestaan

Pelin yllätyksellisyys on yksi tämän turnauksen kovimmista valteista. Intoa pursuavat nuoret miehet tarjoavat sellaista kiekkoviihdettä, joka ei enää aikuisten tasolla ole usein valitettavasti mahdollista. Mitä tahansa voi tapahtua jokaisessa ottelussa. Sitten, kun pelataan sarjapisteistä ja minimoidaan riskejä, lajista katoaa jotain sellaista, jota näillä nuorilla on vielä lupa tavoitella.

Nuorten Leijonien ykköstähti Rasmus Kupari osasi artikuloida erinomaisesti oman lähtökohtansa kohta alkavaan turnaukseen. Kupari kertoi Ylen haastattelussa, että hän haluaa ”tyhjentää päänsä” ja ”unohtaa kaiken” ennen hyppäämistä kaukaloon, jotta voi vain nauttia pelaamisesta ja pitää hyvien kaverien kanssa hauskaa. Kukapa meistä ei haluaisi tavoitella tuota samaa tilaa!

Ja sitä Nuorten Leijonien joukkue on toden totta Tshekissä tehnyt, pitänyt hauskaa. Huumori kukkii tässä ryhmässä ihailtavalla tavalla. Kupari, joka on ehtinyt voittaa MM-kultaa sekä alle 18-vuotiaiden että alle 20-vuotiaiden maajoukkueessa, tiesi mistä puhui, kun hän alleviivasi ryhmän yhteen hitsautumisen olevan kaiken ydin. Ainakaan siitä tämän maajoukkueen menestys ei näyttäisi olevan kiinni.

Vaikka suomalainen jääkiekkoyleisö on viime vuodet tottunut pelkkään kultasateeseen, kannattaa pitää mielessä, että nuoret pelaavat nyt myös omasta tulevaisuudestaan. MM-turnausta kannattaakin katsoa kotisohvalla niin, että ottaa välillä sinivalkoiset lasit pois silmiltä. Silloin näkee, kuinka yksilöt kukoistavat ja saavat tavoitella omalla, alussa olevalla urallaan sitä seuraavaa isoa askelta. Se, jos mikä, on äärimmäisen kaunista katsottavaa.

Jääkiekon ylivoimaisesti kiinnostavin, tapahtumarikkain ja kaunein turnaus on taas täällä. Onneksi Suomessakin on – viimeistään vuoden 2016 kotikisojen jälkeen – ymmärretty laajemmin nuorten MM-kisojen erityinen taika.

Lue myös: