Suora

 • "Haluan, että elämäni on kuin täyteläinen single malt-viski": Olympiatoivo Anni Vuohijoki on diplomi-insinööri, lääkäriopiskelija ja yksityisyrittäjä - eikä suostu tekemään kompromisseja
 • Urheilustudio 22.2.
 • Yhdistetyn mäkiosuus, Trondheim
 • Yhdistetyn mäkiosuus, Trondheim
 • Naisten syöksylasku, Crans Montana
 • Naisten syöksylasku, Crans Montana
 • Assembly Winter 2020: CS:GO -turnauksen pudotuspelit
 • Urheilustudio 22.2.
 • Naisten viesti, Anterselva
 • Naisten viesti, Anterselva
 • Mäkihypyn miesten kilpailu, Rasnov
 • Ski Tour, sprintit, Trondheim
 • Ski Tour, sprintit, Trondheim

Näin Nuoret Leijonat voi pysäyttää Ruotsin käsittämättömän voittokulun – Juniorkronorna on voittanut peräti 48 alkusarjaottelua putkeen!

Yle Urheilun asiantuntija Tuomas Tuokkola kertoo, mitä Ruotsin voittaminen vaatii.

Jääkiekon nuorten MM 2020
Juniorkronorna 2017
Ruotsi on juhlinut pitkään nuorten MM-turnauksen alkusarjoissa. Kuva vuoden 2017 kisoista.AOP

Suora lähetys Ruotsin ja Suomen välisestä ottelusta alkaa TV2:ssa ja Areenassa kello 19.45.

TRINEC. Suomi kohtaa jääkiekon alle 20-vuotiaiden MM-turnauksen avausottelussa Ruotsin tänään torstaina Trinecissä Tšekissä.

Suomi saa vastaansa kovan joukkueen, joka on ollut pitkään voittamaton nuorten MM-turnauksen alkulohkovaiheessa. Ruotsi on voittanut käsittämättömät 48 alkusarjaottelua peräkkäin.

Yle Urheilun asiantuntija Tuomas Tuokkola nostaa harjoitusotteluiden perusteella Nuorten Leijonien pelaamisesta kolme yksityiskohtaa, joissa pitää parantaa Ruotsia vastaan.

Kuparin ja Maccellin löydettävä yhteinen sävel

Jos joukkueiden pelaajamateriaaleja vertaa toisiinsa, Ruotsi on avausottelun selvä suosikki. Maalivahtiosastolla Nuorilla Leijonilla on pieni etu Justus Annusen ansiosta, mutta muilla pelaajiston osa-alueilla Ruotsi on parempi.

Juniorkronornan puolustuksessa on viisi NHL:n ykköskierroksen varausta (Tobias Björnfot, Philip Broberg, Nils Lundkvist, Rasmus Sandin ja Victor Söderström), kun Suomella ykkösvarauksia on kaksi. Myös Suomen hyökkäys kalpenee Ruotsin vastaavalle.

Pärjätäkseen Ruotsia vastaan Suomi tarvitseekin saumatonta yhteispeliä hyökkäysketjuilta. Harjoituspeleissä Saksaa ja Kanadaa vastaan pelillisesti pärjäsi parhaiten Sampo Rannan sekä Aku ja Aatu Rädyn muodostama nelosketju. Kanada-ottelussa parasta tulosta teki Patrik Puistolan, Kristian Tanuksen ja Joonas Odenin kakkosketju.

Ruotsi-ottelussa parempaa peliä odotetaan ykkösketjulta, jonka muodostavat Matias Maccelli, Rasmus Kupari ja Lenni Killinen.

– Kupari ja Maccelli eivät löytäneet vielä harjoituspeleissä tarvittavaa yhteistä säveltä, sanoo Yle Urheilun asiantuntija, jääkiekkovalmentaja Tuomas Tuokkola.

Matias Maccelli Kanadaa vastaanq
Matias Maccelli on yksi Suomen hyökkäyksen tärkeimmistä pelaajista nuorten MM-kisoissa.AOP

Hyökkäyspelin rakenne saatava kuntoon

Ruotsia vastaan on mielenkiintoista nähdä, miten Nuorten Leijonien valmennus Raimo Helmisen johdolla reagoi kahden harjoitusottelun pelilliseen antiin. Suomi pelasi Saksaa ja Kanadaa vastaan ajoittain hyvin, mutta pelistä puuttui toisteisuus.

Tämä näkyi esimerkiksi hyökkäyspelissä siinä, että Suomen viisikko ei osannut reagoida, milloin kannattaa hyökätä nopeasti ja milloin kannattaa lähteä hitaasti hyökkäykseen omasta päästä.

– Kaikista tärkeintä olisi, että Suomen viisikko olisi samassa rytmissä, kun hyökätään. Se heittelehti näissä harjoituspeleissä, Tuokkola sanoo.

Kanadaa vastaan Suomi lähti välillä hyökkäämään väkisin pystysuuntaan, vaikka puolustaja olisi voinut levittää peliä syöttämällä toiselle puolustajalle. Suomi kuitenkin menetti kiekkokontrollin lyömällä kiekkoa päätyyn tai kuljettamalla liikaa kiekkoa.

Puolustuspelaamisesta löysyys pois

Suomi hävisi kenraaliharjoituksen Kanadaa vastaan 2–4, jos ottelun jälkeen reilun pelin hengessä pelattua jatkoaikaa ei lasketa. Kanada-ottelussa Suomen suurimmat ongelmat olivat puolustuspelaamisessa.

Etenkin oman alueen puolustuspelaamisessa Suomi oli ongelmissa. On vaikea sanoa, johtuiko se Kanadan hyvyydestä vai Nuorten Leijonien huonosta pelivalmiudesta.

– Suomen pitää parantaa mies vastaa mies -pelaamista omalla puolustusalueella. Kanadaa vastaan kaksi maalia tuli niin, että Suomi pelasi löysästi kamppailutilanteet oman puolustusalueen keskustassa, Tuokkola sanoo.

Tuokkola painottaa, että Suomen pitää muutenkin pelata kiekottomana puolustustilanteet paremmin loppuun asti. Kanadaa vastaan nähtiin välillä vain puolittaista tekemistä.

– Otetaan esimerkiksi paineistaminen ylhäällä. Kun sinne mennään, pitää mennä loppuun asti. Ei niin, että yksi antaa painetta ja toinen tulee vähän viiveellä, jolloin vastustaja pääsee siitä syöttämällä ohi.

Yhteenvetona voisi sanoa, että Suomen pitää parantaa viisikkotason yhteispeliä, jotta Ruotsi voi kaatua. Muuten Juniorkronornan uskomaton voittosarja saa jatkoa.

Jääkiekon alle 20-vuotiaiden MM-turnauksen otteluohjelman, tulokset, tilastot, parhaat videot ja tuoreimmat uutiset löydät Ylen kisaoppaasta.

Lue myös:

Nuoret Leijonat puolustaa maailmanmestaruutta, mutta ovatko odotukset kultahuuman jälkeen liian kovat? Suomen joukkueen suurimpiin vahvuuksiin liittyy kysymyksiä

NHL:n seuraava ykkösvaraus ja SM-liigassa tyrmäävästi pelannut tšekkivahti – näiden pelaajien odotetaan loistavan jääkiekon nuorten MM-kisoissa

Kommentti: Nuorten MM-turnauksella voi olla isot seuraukset Raimo Helmiselle – esimerkki viime vuodelta paljastaa epämukavan tilanteen

Otteluohjelmassa piilee Nuorille Leijonille sudenkuoppa – tällaiset vastustajat Suomi kohtaa nuorten MM-turnauksen alkusarjassa

Kommentti: Jääkiekon kauneus on taas täällä – sen erityisyys paistoi nuorten suomalaisten palavista katseista jo lentokentällä

Kaikki Nuorten Leijonien kisapassit on leimattu – "Yhdessä alusta asti"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat