Suora

  • DreamHack Open Fall 2020
  • Urheiluruutu
  • Elävä arkisto esittää

Ruotsin ilmaveivisankarin traaginen menneisyys – menetti läheisen siskonsa vain 12-vuotiaana: "Ajattelen häntä koko ajan"

Nils Höglander on ponnistanut vaikeiden vaiheiden kautta Ruotsin sankariksi.

Jääkiekon nuorten MM 2020
Justus Annunen, Nils Höglander
Nils Höglander palkittiin Ruotsin parhaana pelaajana. Suomen parhaana palkittiin maalivahti Justus Annunen.SJL

Suomen alle 20-vuotiaiden miesten jääkiekkomaajoukkue avasi MM-turnauksensa 2–3-jatkoaikatappiolla Ruotsille. Ottelua ei kuitenkaan muisteta Alexander Holtzin viisi sekuntia ennen jatkoajan loppua syntyneestä voittomaalista, vaan Ruotsin 1–1-tasoitusosumasta.

Nils Höglander iski nimittäin näyttävän tasoitusosuman ilmaveivillä – eikä edes ensimmäistä kertaa tällä kaudella. Aiemmin ruotsalaishyökkääjä onnistui tempussa lokakuussa maan pääsarjassa SHL:ssä Djurgårdenia vastaan.

Höglanderin tie kiekkoammattilaiseksi on kuitenkin ollut kivinen – tähden taustalla kummittelee nimittäin lapsuuden tragedia.

Peter Forsberg idolina

Höglander on kotoisin pienestä Bockträskin kylästä Pohjois-Lapista. Wikipediassa kylää kuvataan kahdella virkkeellä, joissa toisessa niistä mainitaan vasta 19-vuotiaan hyökkääjän ponnistavan kylästä. Kylä kuuluu osana Sorselen kuntaan, jossa siinäkin asukkaita on reilut 2 500.

Vapaa-aikansa Höglander vietti mieluiten jääkiekkoa pelaten.

– Suurin osa ajasta kului pelaillen, sisällä tai järven jäällä, kunhan se oli jäätynyt, Höglander kuvaili Aftonbladetille. (siirryt toiseen palveluun)

Höglanderin kiekonkäsittelytaidot ja peliäly ovat keränneet kiitosta myös maan pääsarjassa. 19-vuotiasta Rögle-hyökkääjää on kuvailtu yhdeksi sarjan lupaavimmista pelaajista. Myös rapakon takana ruotsalaistaiturin taidot on pantu merkille: Vancouver Canucks varasi Höglanderin viime kesänä toisella kierroksella.

Nils Höglander
Vancouver Canucks varasi Höglanderin kesällä NHL:n toisella varauskierroksella numerolla 40. Getty images

– Olen opetellut erilaisia ratkaisuja. Harjoittelu ei ollut niinkään vakavaa, halusin vain kokeilla erilaisia hauskoja juttuja. Niin sitä oppii, Höglander selittää.

– Olen aina ollut sellainen, kokeillut erilaisia juttuja. Joskus ne onnistuvat, joskus eivät. Nuorempana laskettelin paljon ja myös rinteessä kokeilin erilaisia temppuja, hyppyjä ja takapelinvoltteja. Sama kiekossa: teen asioita, mitä kukaan muu ei ole tehnyt.

Idolikseen Höglander mainitsee ruotsalaislegenda Peter Forsbergin.

– Hän oli hyvä kaikessa.

Vastoinkäymiset vahvistivat

Aina Höglander ei ole lukeutunut ikäluokkansa lahjakkaimpiin junioreihin – pelipaikkaa yhdessä Skellefteå AIK:ssa, yhdessä Pohjois-Ruotsin suurimmista seuroista, ei nuorelle hyökkääjälle löytynyt.

– Olin yksinkertaisesti liian huono. En välittänyt siitä kauheasti, ei se ole sen kummempaa.

Vauhtia Höglander haki lähistöllä harjoittelevasta Clemensnäs Hockeysta.

Tämä ei kuitenkaan jäänyt Höglanderin ainoaksi vastoinkäymiseksi. Höglanderin piti aloittaa opintonsa Timrån maineikkaassa urheilukiossa, josta ovat valmistuneet Henrik Zettenbergin ja Elias Petterssonin kaltaiset tähdet.

Höglander jätti Timrån taakseen vain kauden jälkeen.

– En viihtynyt siellä. Oli parempi muuttaa pois.

Sittemmin Höglander jatkoi AIK:hon, jonka toiseksi korkeimmalla sarjatasolla pelaavassa edustusjoukkueessakin hän pääsi pelaamaan kaudella 2016–2017. Kaudeksi 2018–2019 matka jatkui Tukholmasta vieläkin etelämmäksi skånelaisseura Rögleen.

Nils Höglander
Nils Höglander on iskenyt 19 SHL-ottelussa tehot 6+3=9. AOP

Viime kaudella Höglander putosi alle 20-vuotiaiden MM-joukkueesta viime hetkillä.

– Sain viestin päivää ennen jouluaattoa, kun olimme jo Kanadassa. Matkustin takaisin Rögleen ja tein parhaani siellä. Se meni hyvin.

Sisko menehtyi vain 13-vuotiaana

Suurimman vastoinkäymisensä Höglander kohtasi kuitenkin seitsemän vuotta sitten, kun vuoden vanhempi isosisko Tilda menehtyi yllättäen.

– Olen tottunut elämään näin, mutta ajattelen häntä yhä koko ajan. Vietimme koko lapsuutemme yhdessä.

Höglander sanoo vaikeiden vaiheiden kasvattaneen häntä ihmisenä.

– Kun on joutunut käymään haastavia vaiheita elämässä, sitä tulee vahvemmaksi ihmiseksi.

Lue myös:

Nuorten Leijonien tähti Justus Annunen nauratti toimittajia – kertoi rehellisen mielipiteensä Ruotsin ilmaveivimaalista: "Odottelin, että näen tilanteen uusintana"

Ilmaveivispesialisti iski nyt maajoukkueessa! Höglander tasoitti pelin Nuoria Leijonia vastaan mielettömällä osumalla

Kommentti: Hejsan, jag heter Justus! Nuorten Leijonien maalivahti esitteli itsensä tyylillä – mutta oli lopulta mahdottoman tehtävän edessä

Katso hurja tilanne, jossa Suomen ykkössentteri Kupari loukkaantui – Helminen ei osannut vielä kommentoida, jatkuuko hyökkääjän turnaus

Lähteet: Aftonbladet

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat