Suora

 • "Haluan, että elämäni on kuin täyteläinen single malt-viski": Olympiatoivo Anni Vuohijoki on diplomi-insinööri, lääkäriopiskelija ja yksityisyrittäjä - eikä suostu tekemään kompromisseja
 • Urheilustudio 22.2.
 • Yhdistetyn mäkiosuus, Trondheim
 • Yhdistetyn mäkiosuus, Trondheim
 • Naisten syöksylasku, Crans Montana
 • Naisten syöksylasku, Crans Montana
 • Assembly Winter 2020: CS:GO -turnauksen pudotuspelit
 • Urheilustudio 22.2.
 • Naisten viesti, Anterselva
 • Naisten viesti, Anterselva
 • Mäkihypyn miesten kilpailu, Rasnov
 • Ski Tour, sprintit, Trondheim
 • Ski Tour, sprintit, Trondheim
 • Miesten viesti, Anterselva

Nuoret Leijonat pelaa tänään valtavista asioista – voitolla työrauha, tappiolla minikriisi: "Joku tasapaino pelaamiseen on löydyttävä"

Slovakia-ottelu määrittää Suomen suuntaa nuorten MM-turnauksessa. Yle Urheilun asiantuntija Tuomas Tuokkola nostaa kolme tärkeää pointtia lauantain ottelusta.

Jääkiekon nuorten MM 2020

1

Aatu Räty Ruotsia vastaan
AOP

Slovakia-ottelun panos on valtava

Suomi kohtaa tänään Slovakian nuorten MM-kisoissa klo 16 alkaen. Suora lähetys TV2:ssa ja Yle Areenassa.

Suomi aloitti jääkiekon alle 20-vuotiaiden miesten MM-turnauksen tappiolla Ruotsia vastaan. Jatkoajalla Ruotsin 3–2-voittoon päättynyt ottelu toi Nuorille Leijonille yhden pisteen. Seuraavaksi Suomi kohtaa Slovakian tänään lauantaina.

Slovakia-ottelusta ei tule Suomelle helppo. Slovakia pelaa käytännössä kotiyleisön edessä, kun MM-turnaus on naapurimaa Tšekissä. Trineciin on saapunut paljon Slovakian kannattajia, jotka pitävät varmasti kovaa mekkalaa lauantaina Suomea vastaan. Tunnelma oli katossa jo perjantaina, kun Slovakia voitti Kazakstanin 3–1.

– Tunnelma antaa Slovakialle lisäpotkua taistella voitosta. Suomen kannalta tärkeä asia on, miten joukkue valmistautuu ja pystyy sulkemaan ulkoiset tekijät pois, sanoo Yle Urheilun asiantuntija Tuomas Tuokkola.

Painetilannetta ei helpota se, että Suomi pelaa Slovakiaa vastaan valtavista asioista. Voitto toisi joukkueelle ja valmennusjohdolle työrauhan kehittää peliä lopuissa alkusarjan otteluissa. Tappion jälkeen päällä olisi jo pienimuotoinen kriisi.

Tuokkolan mukaan Suomen joukkueen pitää tällaisella hetkellä keskittyä niihin onnistumisiin, joita tällä joukkueella on ollut.

– Ruotsi-ottelun ensimmäisen kymmenen minuutin ajan Suomen pelaajien läsnäolo, sitoutuminen ja rohkeus olivat hyvällä tasolla. Se oli ehdottomasti paras kymmenminuuttinen, mitä tämä alle 20-vuotiaiden maajoukkue on pelannut. Siihen onnistumiseen olisi hyvä turvata, Tuokkola sanoo.

2

Suomen Mikko Kokkonen ja Justus Annunen Ruotsia vastaan
AOP

Pelaamista pitää kehittää puolivälierää varten

Samalla kun Nuoret Leijonat tarvitsee kipeästi pisteitä, joukkueen pitää pystyä kehittämään myös pelaamistaan. Suomen turnaus kulminoituu ensi viikolla pelattavaan puolivälierään, jonka voittaminen veisi joukkueen mitalipeleihin.

– Puolivälierän voittaminen vaatii hyvän maalivahtipelin, onnistuneen viisikkopuolustuksen ja järkevän hyökkäyspelaamisen. Näistä Suomella toimii tällä hetkellä maalivahtipeli, Tuokkola sanoo.

Suomen maalivahti Justus Annunen torjui Ruotsia vastaan peräti 45 laukausta. Ilman Annusen huippupeliä Suomi olisi todennäköisesti kärsinyt rumemman tappion.

– Jos Suomi antaa vastustajalle saman määrän maalipaikkoja kuin Ruotsia vastaan, otteluiden voittaminen on todella vaikeaa, Tuokkola tiivistää.

Nuorten Leijonien päävalmentaja Raimo Helminen harmitteli Ruotsi-ottelun jälkeen Suomen joukkueen tekemien virheiden määrää.

– Virheet on karsittava pois niin, että joukkueen pelirohkeus ja taito säilyvät mukana. Yksi vaihtoehto on hidastaa pelaamista niin, että mennään enemmän kontrollilähdöillä ja vähemmän suorilla hyökkäyksillä. Toinen vaihtoehto on pelata pelkästään pystysuunnan jääkiekkoa, mikä ei ole ollut suomalaisen jääkiekon vahvuus.

– Joku tasapaino siihen pelaamiseen olisi löydyttävä, Tuokkola sanoo.

3

Rasmus Kupari
Kevin Light / Getty Images

Kuka korvaa Kuparin?

Suomi koki valtavan takaiskun Ruotsia vastaan, kun joukkueen ykkössentteri Rasmus Kupari loukkaantui kolmannessa erässä. Perjantaina illalla kerrottiin, että Kuparin turnaus on polvivamman takia ohi.

Turnaukseen saa nimetä 20 kenttäpelaajaa ja kolme maalivahtia. Nuorten Leijonien kaikki kisapassit on jo leimattu, mikä tarkoittaa, ettei Kuparin tilalle voi enää kutsua korvaajaa Tšekkiin.

Suomen joukkueessa on 12 hyökkääjää ja 8 puolustajaa. Tämän vuoksi on todennäköistä, että joku puolustajista siirtyy hyökkääjäksi ja yksi laitahyökkääjistä siirtyy keskushyökkääjäksi.

Antti Saarela on pelannut Ilveksessä keskushyökkääjänä tällä kaudella, joten hän on looginen vaihtoehto siirtymään keskelle. Olisiko puolustajista sitten taiteilija Anttoni Honka, joka nousee laiturin paikalle, Tuokkola pohtii.

Jääkiekon alle 20-vuotiaiden MM-kisojen otteluohjelman, tulokset, tilastot, tärkeimmät uutiset ja parhaat videot löydät Yle Urheilun MM-kisaoppaasta.

Lue myös:

Valtava takaisku! Kuparin MM-kisat ohi – "Mikään turnaus ei ole niin tärkeä, että kannattaisi riskeerata nuoren pelaajan terveyttä ja tulevaisuutta"

Ruotsin ilmaveivisankarin traaginen menneisyys – menetti läheisen siskonsa vain 12-vuotiaana: "Ajattelen häntä koko ajan"

Nuorten Leijonien tähti Justus Annunen nauratti toimittajia – kertoi rehellisen mielipiteensä Ruotsin ilmaveivimaalista: "Odottelin, että näen tilanteen uusintana"

Annunen liekehti Nuorten Leijonien maalilla, mutta Ruotsi vei pidemmän korren – voittomaali syntyi vain viisi sekuntia ennen jatkoajan loppua

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme