Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu
  • Kirvesmurhaaja

Lähes 40 vuotta sitten Mikko Leinonen teki NHL-historiaa, jota edes Wayne Gretzky ei onnistunut rikkomaan – Tapparan toimitusjohtaja hyvästelee liigajäät lauantaina: "Tuleva pelottaa vähän"

Lauantain liigakierroksella valokeilassa on Tapparan 64-vuotias Mikko Leinonen. Leinonen tervehtii Hakametsän yleisöä vielä kerran toimitusjohtajana, sitten on aika kalajuttujen.

Jääkiekon miesten SM-liiga
Mikko Leinonen Tapparan toimitusjohtaja
Mikko Leinonen on puurtanut pitkän päivätyön Tapparassa. Pian on eläkkeen aika.Miikka Jääskeläinen / AOP

TAMPERE. Kerran jääkiekkoilija, aina jääkiekkoilija. Toimitusjohtaja Mikko Leinosen silmiin syttyy veijarimainen pilke, kun hän kiskoo ylleen Tapparan pelipaitaa. Jostain kumman syystä nykyajan pelipaidat ovat hankalia venyttää päälle, mutta sopiihan nuttu lopulta puvuntakin ja paitapuseron päälle.

Mannekiinihommat ovat tällä kertaa erittäin mieluisia, sillä Leinonen pääsee vielä viimeisen toimistopäivänsä ratoksi kurkistamaan Tampereen keskustaan rakenteilla olevan uuden jäähallin, Kansi Areenan, rakennustyömaalle.

Rakennuspiirroksista on mitattu uuden kaukalon keskiympyrä. Aloitukseen kumartuu naapuriseuran kollega, Ilveksen toimitusjohtaja Risto Jalo. Hallin toimitusjohtaja Marko Hurme pudottaa kiekon vanerialustalle, tasapuolisesti kaksi kertaa, jotta molemmat toimitusjohtajat saavat omat muistoesineensä.

Ilveksen toimitusjohtaja Risto Jalo ja Tapparan Mikko Leinonen kohtasivat perjantaina, kun uuden jäähallin keskiympyrässä pudotettiin historiallinen aloituskiekko. Tuomarin raitapaidassa kiekkoja pudotteli Tampereen Kannen Areenan toimitusjohtaja Marko Hurme.
Ilveksen toimitusjohtaja Risto Jalo ja Tapparan Mikko Leinonen kohtasivat perjantaina, kun uuden jäähallin keskiympyrässä pudotettiin historiallinen aloituskiekko. Tuomarin raitapaidassa kiekkoja pudotteli Tampereen Kannen Areenan toimitusjohtaja Marko Hurme.Sari Sirkkiä-Jarva/Yle

Leinonen piilottaa kiekon housuntaskuunsa tyytyväisenä myhäillen. Eläkkeelle voi siirtyä huojentuneena, sillä miehen elämäntyö näkyy ja kuuluu suomalaisessa jääkiekossa.

– Se oli ikimuistoinen hetki. Näki konkreettisesti, missä ovat jää, aitiotaso ja katsomot. Se antoi syvyyttä siihen, mitä tässä on piirroksissa pyöritelty kymmenen viime vuotta. Kyllä tässä historian havinaa on, Leinonen kuvaa.

Humanististen tieteiden ikuinen opiskelija

Leinosen tuorein ja viimeisin pesti Tapparassa alkoi uuden vuosituhannen kynnyksellä. Kansantaloustieteen opiskelija, humanististen tieteiden ylioppilas Leinonen oli ymmärtänyt, että jääkiekosta voisi tehdä myös toisenlaisen uran. Pankkimaailman kopit, sypit ja meritat oli nähty ja toisaalta kasvattiseura huusi pelastajaansa.

Tapparan nykytilannetta katsoessa voi olla vaikea muistaa, että milleniumille tultaessa ryvettiin niskaa myöten miljoonaveloissa.

– Ilman omistajien panostusta tämä tarina ei olisi jatkunut silloin vuonna 1999, kun Tappara yhtiöitettiin. Velka oli varmaan 15 miljoonan markan luokkaa 1990-luvulla, mutta siitäkin toivuttiin. Tällä hetkellä liiketoiminta on vakaa, se on ollut hyvää viime vuodet. Ei kannata niitä vanhoja muistella, Leinonen toivoo.

Velkataakkaa ja toimitusjohtajan työmäärää Leinonen kiertää kohteliaasti eläköitymishaastattelussaan. Ne markat on maksettu moneen kertaan, mitäpä vanhoja vatvomaan.

Mieluummin mies myhäilee takaisinmaksun talkoista saatuja oppeja. Aina voi varautua tulevaan paremmin.

Ja ne opit Tapparassa on otettu tosissaan. Leinonen ei tunnetusti tee samoja virheitä monta kertaa.

– Koko ajan minulla itselläni on ollut ajatus, että toiminnan pitää olla kannattavaa. Meillä pitää olla ammattilaisjoukkue sekä hallilla että toimistolla. Se meillä on onnistuttu rakentamaan, Leinonen sanoo.

Joukkue on suurin

Leinonen tunnettiin takavuosien Tapparassa miehenä, jolla oli sormensa pelissä joka asiassa. Joskus se oli helpoin tie huolehtia, että linja säilyy.

Mutta niin vain on pahin pihtiotekin hellittänyt. Tämän vuosikymmenen loppua kohti tultaessa jopa niin, että toimistolla on välillä ihmetelty paikalla piipahtavaa Leinosta.

Jos siis yöunet vienyt velanmaksu opetti, myös organisaatio on opettanut. Leinonen on oppinut, että pitää osata luopua, delegoida ja ennen kaikkea luottaa, että joku toinen voi olla itseä ammattilaisempi.

Nykyisin Leinonen korostaa korostamistaan, kuinka ammattilaisten avulla voidaan rakentaa uskottava liigaorganisaatio. Tapparasta on tullut kateellisten puheiden kohde, mutta edelleenkään kateudella ei katteita kasvateta.

– Mieluummin pitää tehostaa omia toimenpiteitään kuin syyttää toisia. Että toiset tekevät väärin tai erilaisia asioita. Kyllä talous pitää olla kunnossa kaikelle kehittämiselle. Ja ammattilaiset asialle. Valmennus, joukkue, pitää olla ammattipelaajat, jotka oikeasti haluavat eteenpäin.

– Ja pitää olla toimiva hallitus. Voin sanoa näin, koska Tapparassa se on ollut hyvä ja toivon, että muutkin seurat löytäisivät oikean hallituksen toimivan johdon taakse, väistyvä kiekkojohtaja listaa testamentillisia terveisiään liigajoukkueille.

Torjubel Finnland Mikko Leinonen, Markku Kiimalainen, Lasse Litmä, Esa Peltonen ja Timo Susi
Mikko Leinonen (vas.) edusti Suomea monissa arvokisoissa.Imago Sportfotodienst / AOP

Kovaäänisestä sovittelevaksi

Jääkiekkoliigan nykynousu alkoi 1990-luvun puolivälissä, kun jääkiekkohuuma ryöpsähti ensimmäisen maailmanmestaruuden jälkeen. Suomi-kiekon legendat Leinosista Keinosiin ja Ketoloista Nummisiin saivat nuoret manttelinperijät, jotka valloittivat ensin liigan ja sittemmin NHL:n.

Olihan Mikko Leinonenkin oman maailmanvalloituksensa tehnyt.

Vuonna 1982 pudotuspelisarjassa Philadelphia Flyersia vastaan New York Rangersin suomalaishyökkääjä Leinonen rikkoi yhden pudotuspeliottelun syöttöennätyksen. Hän jakoi peräti kuusi maaliin johtanutta syöttöä yhdessä ottelussa. Viisi vuotta myöhemmin Wayne Gretzky nousi rinnalle, mutta ei ohitse.

NHL-yhteys näkyy edelleen, ehkä lauantain juhlallisuuksissakin. Ennen kaikkea NHL-yhteys näkyy Leinosen tavassa ajatella jääkiekkoa viihdebisneksenä, joka onnistuessaan voi olla myös taloudellisesti toimiva.

Mutta se taas vaatii jotain muuta kuin vanhoja pelimiehiä. Leinonen suorastaan hörähtää nauramaan, kun hän muistelee vanhojen pelimiesten tapaa yrittää tehdä liigabisnestä.

– Ei nyt vääntää ole tarvinnut, mutta silloin, kun on pelkästään pelaaja-toimitusjohtajia, tunteet ovat pinnassa. Mutta päätöksiä on pystytty tekemään, urheilupuolella jopa erittäin hyviä, Mikko Leinonen sanoo.

Tappara-legenda ei suostu kaikkitietäväksi eikä edes profeetaksi, vaikka hänellä on vahva näkemys Liigan tulevaisuudesta. Talous, talous, talous. Pyhä kolmiyhteys on yksinkertainen.

– Ei täällä tunteella voi johtaa, pitää olla järki kädessä. Nyt kymmenkunta joukkuetta teki jo taloudellisesti hyvän tuloksen. Ne, jotka keskittyvät oikeisiin asioihin, pelaavat Liigassa todennäköisesti kymmenen vuoden kuluttua, Leinonen muotoilee.

Liigan sulkemisen aikoihin Leinonen oli yksi kovaäänisimmistä sulkemisen puolestapuhujista. Nyt konkari on jo sanoissaan sovittelevampi, sillä senkin mies on oppinut. Ehkä ei parane koskaan sanoa ei koskaan.

– Minä olen ollut suljetun liigan kannattaja, mutta enhän minäkään sitä hautaan asti kannata, jos Liiga nähdään tarpeelliseksi avata, Leinonen virnistää, mutta jatkaa samaan hengenvetoon:

– Tervetuloa vaan! Liiga on tälläkin hetkellä auki, mutta portaat ovat kyllä aika kovat nousta, että pääsee huipulle. Riskit alapäässä ovat aika isoja, jos Liiga aukaistaan.

Mikko Leinonen
Mikko Leinonen sai juhlia Tapparan Suomen mestaruutta keväällä 2016.Tomi Hänninen

Mikin muoviset luistimet

Lauantaina ennen liigakierroksen Tappara–HPK-ottelua Mikko Leinonen on mukana nimeään kantavassa All stars -joukkueessa, joka kohtaa Hakametsän kaukalossa Pietarinkadun Oilersin legendat.

Koolle on kutsuttu paljon ystäviä, Suomi-kiekon suuria sydämiä. Ihan pari pientä muuttujaa on vielä ratkaisematta. Leinonen on laittanut nimensä joukkueensa sairaslistalle, sillä selkä on vähän vihoitellut. Sen tuikkimisen ehkä vielä kestää, mutta vanhat palvelijat, muoviluistimet, voivat tehdä oman yllätyksensä.

– En ole tainnut laittaa niitä jalkaan neljään, viiteen vuoteen, Leinonen laskeskelee.

Leinonen on läsnä lauantaina, luistimilla tai ilman. Eikä hän kyllä Hakametsääkään hylkää ihan hetkeen.

– Kausikortti taitaa olla voimassa vielä tämän kauden loppuun, hän naurahtaa.

Toimitusjohtaja väistyy operatiivisesta toiminnasta, mutta aikoo vastata puhelimeensa. Etenkin, jos soittaja on seuraaja Mika Aro. Ja kyllä hän vastaa, vaikka joku muukin kyselisi.

Tapparan kansainvälistymishanke on ollut Leinosen lempilapsi, eikä CHL ole vieläkään niin valmis, että sen lapsen kasvattamisen voisi jättää huoletta. Kunhan vain lapsi pärjäisi maailmalla, niinhän jokainen vanhempi lapsilleen toivoo.

– Kansainvälistyminen on ollut meillä vuodesta 2008 asti yksi fokus. Toivon, että Tappara säilyttää aseman neljän, kuuden joukossa runkosarjassa ja että meillä on mahdollisuus voittaa niin Euroopassa kuin Liigassa jotain. Mutta en ole parhaita ennustajia, koska sehän on päättäjistä kiinni, mitä tapahtuu, Leinonen sanoo.

Pari viikkoa eläköitymiskekkereiden jälkeen ja uuden vuoden koittaessa Teiskon mies aikoo vetää henkeä. Mutta mitä sitten tapahtuu, kun kevät kirkastuu? Sitä ei ole kukaan vielä varmaksi selvittänyt. Kalastusta, perjantaiaamun bisnestennistä, ehkä joitain projekteja?

– En tiedä, ei ole mitään sellaista suunnitelmaa, mitä alkaisin noudattaa. Tuleva pelottaa vähän. Kotiasiat pitää pystyä pitämään hallinnassa, ja kaikki muut, kyllä se vähän pelottaa, Leinonen myöntää.

Niin veijarimainen Leinonen kuin viiksiensä takana myhäileekin, ei mies jää historiaan helpoimpana liigapomona, kiekkopäällikkönä tai neuvottelukumppanina.

– Kova oli kyllä viimeinenkin vääntö, kuittaa Tampereen uuden jäähallin rakennusyhtiön, SRV:n hankekehitysjohtaja Kari Mäkelä konkarin neuvotteluotetta.

Vuosikausia odotetun Tampereen uuden jäähallin rakenne hahmottuu jo niin, että katsoja pystyy kuvittelemaan aitiot, kaukalon kaaret ja katsomojen nousun. Jälleen Leinosen silmissä välkähtää innostus. Uusi halli on totta Tapparallekin parin vuoden kuluttua.

– Tämähän on niin kuin olisi isossa maailmassa! Kai sitten saan sen koodin, millä nuo ovet aukeavat? Leinonen varmistelee rakennustyömaan porteilla.

Lue myös:

Tampereen kiekkoseuroilla menee hyvin: "Ei tarvitse joka päivä miettiä, mistä palkkarahat saadaan kasaan"

SM-liigan pitkäaikaisin toimitusjohtaja jää eläkkeelle: Tapparalle uusi toimitusjohtaja

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat