Suora

  • StarCraft 2: talviturnaus
  • Veljekset Oskar ja Robert Kirmes ovat toistensa pahimmat vastustajat olympiapaikan metsästyksessä: "Jos yritämme antaa toisillemme neuvoja, alamme vain riidellä"
  • Urheiluruutu
  • Joukkuefinaalit

Vellu Ketola nosti Mikko Leinosen Suomi-kiekon suuruuksiin – "Pääsimme aina sopuun, kun hän ei koskaan maksanut hirveästi"

Tapparan dynastian väkevä taustahahmo ja seuran toimitusjohtajan työt pian päättävä Mikko Leinonen kuskattiin näyttävästi kiikkustuolissa pois Hakametsän kaukalosta.

Jääkiekon miesten SM-liiga
Mikko Leinonen
Tomi Hänninen

Mikko Leinonen, 64, jättää Tapparan toimitusjohtajan tehtävät virallisesti vuodenvaihteessa ja jää ansaitulle eläkkeelle.

Mikki All-Stars kohtasi Pietarinkadun Oilersin Legends -joukkueen ennen Tapparan ja HPK:n välistä liigakoitosta. Veli-Pekka Ketola puki Leinosen kunniaksi järjestetyn vanhojen kiekkotähtien välisen juhlaottelun sanoiksi.

– Mukava nähdä kavereita 40 tai jopa 50 vuoden takaa. Kaikki tietävät tämän pelin hengen, nyt ei tarvitse olla maalipörssin kärkenä tai välttämättä tehdä yhtään "börsää". Täällä oli kiva henki ja sai kivan hien päälle, mikäs sen mukavampaa.

Leinonen on Suomen jääkiekon kiistattomia suuruuksia "ison Mustan" mielestä.

– Kun kaveri (Mikko Leinonen) oli 15-vuotias, niin hän halusi heti päästä pelaamaan SM-liigaan ja halusi saman tien mitalin. Jääkiekossa on kuitenkin pelaajia, tuhansia sellaisia, joilla ei ole yhtään mitalia. No nyt pelattiin alumnipelissä jäällä kaverin (Leinonen) kanssa, jolla on 25 mitalia palkintokaapissa. Siitä voi antaa jo isoa respectiä.

– Hän on paiskinut 45 vuotta työtä, valitettavasti vain suurimmaksi osaksi Tapparan puolesta. Olisi hän voinut mennä vähän muuallekin hommiin. "Mikki" on tosi ainutlaatuinen ja suuri persoona, kuvasi Vellu Ketola illan juhlakalua.

Mikko Leinonen Tapparan toimitusjohtaja
Miikka Jääskeläinen / AOP

Mitä vinkkejä Ketola antaisi 64-vuotiaalle Leinoselle eläkepäiville.

– Mikille on tullut vuosien varrella noita paunoja vähän liikaa. Voisiko ehkä ottaa ne kumitossut jalkaan ja laittaa kuntoa vähän paremmaksi. Mikki ei tarvitse mitään personal traineriä, kaikki osaaminen löytyy, mutta kaikki on kiinni hänen halustaan. Hän on tätä jääkiekkoa tarpeeksi jo nähnyt ja varmasti löytää jonkun harrastuksen.

Lämärisyötön aatelia

Reijo Ruotsalaisen luistelu herätti edelleen ihastusta Hakametsän yleisön joukossa "pappojen" All Stars -ottelussa.

– Kun on harjoitellut luistelua pikkupojasta lähtien, niin ei kai se kokonaan mihinkään lähde. Selkärangasta se enimmäkseen tulee. Tehot ovat ehkä hävinneet, mutta liuku ja potkut löytyvät vielä.

Reijo Ruotsalainen kuvassa
AOP

Millainen jääkiekkoilija oli Tapparan monivuotinen toimitusjohtaja?

– Leinosen Mikin erikoispiirre pelaajauralla oli se, että hän oli taitava kiekon kanssa ja pystyi maalejakin tekemään, vaikka syöttötaidot olivat se hänen paras osansa. Hän oli johtava pelaaja ja omasi pelisilmän, pelinlukutaidon ja hyvän sijoittumisen.

– Meillä oli yleensä pelijuttuna se, että minä lähdin ylös hakemaan luistelulla sitä vauhtia ja Mikki sitten lämärillä syötti kiekon minulle. Sillä tavalla saimme tehtyä aikanaan aika monta maalia, muisteli "Reksa" Ruotsalainen.

– Mikki auttoi minua, kun menin NHL:ään ja New York Rangersiin. Olin silloin kielitaidoton mutta sain häneltä arvokasta apua ihan kaikessa. Minun oli siksi helpompi astua siellä isompiin valoihin. Perheiden kanssakin oltiin silloin paljon tekemisissä. Sieltä on mukavat, yhteiset muistot.

"Ei se koskaan maksanut hirveästi"

Janne Ojasen mukaan Tappara oli edelläkävijä jääkiekon harjoittelussa jo Rauno Korven ajoista lähtien ja myös sen jälkeen. Mikko Leinonen astui vuonna 1999 seuran toimitusjohtajaksi.

– Mikki oli raha-asoissa ja lainoissa ihan huipputyyppi. Minäkin otin 1980-luvun lopussa ensimmäisen asuntolainan Leinoselta, kun hän oli vielä pankkimiehiä. Hän tiesi kyllä markan ja euron päälle.

Janne Ojanen Nokian Pyry
Tomi Hänninen

Millainen Leinonen oli seurajohtajana "Isokasin" mielestä?

– Meillä oli pitkä ja hyvä historia. Aina pääsimme sopuun helposti asioista, kun ei se koskaan maksanut hirveästi minulle. En minäkään koskaan kiukutellut ja tein sopimukset kiltisti. Kun tein viimeiset kolme sopimusta, niin hän sanoi aina, että tämä on Janne sitten viimeinen sopimus. Kyllä hän oli tiukka vääntäjä sopimusasioissa

– Mikillä oli huikea näkemys myös urheilupuoleen ja pelaaja-asioihin. Olihan hänellä takana hieno pelaajaura. Hän osasi yhdistää erinomaisesti rahapolitiikan ja urheiluasiat. Alumnipelissä hän halusi vielä tänään pistää luistimet jalkaan ja pääsi vielä maalipaikoille. Oli ratkaisupaikat käsissä siinäkin, virnisti Ojanen.

Rakentanut raamit ja joukkueet

Teppo Numminen uskoo, että Mikko Leinonen kerää selkään taputtelijoita isosti Tampereella.

– Olihan hänellä takana upea pelaajaura ja sitten sen jälkeen joukkueenjohtajana ja GM:nä. Näin suurta jääkiekkopersoonaa kunnioitetaan tietysti Tampereella. Siihen aikaan kun Mikki pelasi itse NHL:ssä, ei ollut tällaista mediaa ja internettiä yleensäkään. Toivottavasti ihmiset ottavat selvää, kuinka kova kaveri hän oli pelimiehenäkin (162 NHL-peliä, joissa tehot 31+78=109/+19).

– Mikillä on merkittävä rooli Tapparassa seurajohtajana. Hän on rakentanut raamit ja joukkueet sekä tehnyt oikeita asioita. Esimerkkejä pitää olla aina seuraajille.

– Se, että hän oli Pohjois-Amerikassa ja Ruotsissa pelaajana, auttoi varmasti jatkossa. Niinhän se on, että mitä enemmän tietää, miten maailmalla toimitaan, niin sieltä voi ottaa pieniä asioita mukaansa. Mikki on osannut valita juuri ne oikeat asiat, sillä kaikki ei toimi täällä, vaikka maailmalla toimisivatkin, totesi Numminen.

Lue myös:

Lähes 40 vuotta sitten Mikko Leinonen teki NHL-historiaa, jota edes Wayne Gretzky ei onnistunut rikkomaan – Tapparan toimitusjohtaja hyvästelee liigajäät lauantaina: "Tuleva pelottaa vähän"

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat