Suora

  • Digitaalisen rallicrossin MM-sarja 2020: 9. osakilpailu, Sonoma
  • Urheiluruutu
  • Monza, päiväkooste

Tällaisia ovat MM-kisoissa hurmanneet Rädyn ihmeveljekset – äiti ja isä kertovat herkullisia tarinoita lapsuusvuosilta: "Vaimo sanoi, että älä ota pojille niitä tennismailoja mukaan"

Tuomo ja Päivi Räty kertovat, miten heidän lapsistaan tuli huippulahjakkaita jääkiekkoilijoita.

Jääkiekon nuorten MM 2020
Nuoret Leijonat slämäri: Aku ja Aatu Räty
Nuoret Leijonat slämäri: Aku ja Aatu Räty

Suomi kohtaa tänään sunnuntaina Kazakstanin jääkiekon alle 20-vuotiaiden MM-turnauksen alkusarjassa klo 16 alkaen. Suora lähetys TV2:ssa ja Areenassa.

TRINEC. Se oli ilotulitusta. Lähes joka kerta, kun Slovakia-ottelussa tapahtui hyökkäyspäässä jotain kiinnostavaa, jäällä oli Aku tai Aatu Räty. Useimmiten kaukalossa olivat molemmat veljekset yhdessä ketjukaverinsa Sampo Rannan kanssa.

Suomen alle 20-vuotiaiden miesten jääkiekkomaajoukkue sai lauantai-iltana uuden superketjun, kun Räty, Räty ja Ranta dominoivat Slovakiaa vastaan. Nuoret Leijonat voitti MM-turnauksen alkusarjan ottelussa Slovakian 8–1. Ottelun jälkeen RRR-ketju sai antaa pitkään haastatteluita suomalaisten lisäksi myös kansainväliselle medialle.

Suurimmassa valokeilassa olivat Rädyn ihmeveljekset, jotka tekivät kaukalossa mitä tahtoivat.

– Aku ja Aatu ovat molemmat todella taitavia pelaajia. He tykkäävät syötellä ja molemmat osaavat tehdä maalejakin. Heidän kanssaan on hieno pelata, ketjukaveri Ranta kehui.

Oulun Kärpissä pelaavilla veljeksillä on ikäeroa vain vuosi ja neljä kuukautta. Aku, 18, on Arizona Coyotesin viidennen kierroksen NHL-varaus. Aatua, 17, pidetään vielä isoveljeä lahjakkaampana pelaajana. Hänet saatetaan varata ensimmäisten pelaajien joukossa kesän 2021 NHL-varaustilaisuudessa.

Yle Urheilu tapasi Slovakia-ottelun jälkeen Nuorten Leijonien uusien tähtipelaajien vanhemmat Trinecissä. Tuomo ja Päivi Räty kertovat, minkälaisia ihmeveljekset oikeasti ovat.

Aatu ja Aku Räty
Aatu (vas.) ja Aku Räty ovat varastaneet huomion nuorten MM-turnauksessa.Tomi Hänninen

Kilpailuhenkisyys johti välillä riitelyyn

Päivi Räty muistaa erään pihapelin erittäin hyvin. Sillä kertaa kyse oli tosin pesäpallosta eikä jääkiekosta.

– Aatu oli ehkä viisivuotias ja me pelasimme pesäpalloa naapurin lapsien kanssa. Aatulla meni hermot koko ajan. Jälkikäteen tajusin, että Aatu näki pelin niin hyvin, että sitä otti päähän, kun osa pelasi niin päättömästi, Päivi Räty kertoo.

Palloilulahjakkuutta pojilla on ollut pienestä pitäen, mutta vielä pikkupoikina he eivät dominoineet kaukalossa.

Rädyn veljekset kasvoivat urheilullisessa perheessä. Äiti Päivi Räty on pelannut jääkiekkoa, ringetteä ja salibandya. Isä Tuomo Räty on pelannut jääkiekkoa SM-liigatasolla ja valmentanut pelaajauransa jälkeen 20 vuotta muun muassa Kärppien junioreissa eri rooleissa. Urheileminen ja erilaiset pallopelit olivat tärkeä osa Rädyn veljesten lapsuutta.

Ei liene siis ihme, että Aku ja Aatu eksyivät jääkiekon pariin jo päiväkoti-ikäisinä.

– Samalla kadulla asui paljon poikia, jotka pelasivat usein pihapelejä. Aatu oli aluksi maalivahti, kun hän oli nuorin niistä pojista ja vähän huonompi luistelija. Myöhemmin hän vaihtoi kenttäpelaajaksi, Tuomo Räty muistelee.

Aku Räty Slovakia-ottelu
Aku Räty teki Slovakiaa vastaan kaksi maalia.AOP

Rädyn veljekset pelasivat myös jalkapalloa, mutta jossain vaiheessa jääkiekko vei voiton. Vielä pikkupoikina veljeksistä ei ensimmäisenä ajatellut, että tässä luistelee kaksi mahdollista tulevaa NHL-pelaajaa.

– He olivat ihan tavallisia pelaajia. Samassa ikäluokassa oli silloin alussa paljon parempia pelaajia mukana, Tuomo Räty sanoo.

Rädyn perheen urheilukulttuuri kuitenkin auttoi poikia kehittymään. Veljekset halusivat harjoitella ja liikkua, minkä myötä he kehittyivät juniorivuosien aikana joukkueidensa kärkipelaajiksi.

Kehityksessä oli osansa myös veljesten välisellä kilpailulla, joka näkyi muutenkin kuin kiekkokaukalossa.

– Muistan joitain lomareissuja, kun vaimo sanoi, että älä ota pojille niitä tennismailoja mukaan, kun kentältä tullaan kuitenkin itkun kanssa pois. Vaimo sanoi, että kai te ymmärrätte, että kun te menette kentälle, niin toinen voittaa ja toinen häviää. Pojat vastasivat, että ei tule mitään riitaa, Tuomo Räty muistelee.

– Sitten kun peli päättyi, tuli hirveä riita ja toinen ajoi toista takaa, Tuomo Räty nauraa.

Artisti ja raataja

Kärppien junioriputken läpikäyneet Rädyn veljekset ovat tällä kaudella murtautuneet oululaisjoukkueen miesten liigamiehistöön. Keskushyökkääjä Aatu on pelannut 12 ottelua, joissa hän on tehnyt neljä (2+2) tehopistettä. Laitahyökkääjä Akun saldo 19 ottelussa on viisi (2+3) pistettä.

Nuorten Leijonien MM-joukkueessa veljekset ovat pelanneet nimellisesti nelosketjussa, mutta käytännössä he ovat muodostaneet Sampo Rannan kanssa Suomen toimivimman ketjukoostumuksen.

Minkälaisia pelaajia Rädyn veljekset ovat pitkän uran jääkiekkovalmentajana tehneen isän mielestä?

– Aku on kova tekemään töitä. Hän on tasainen raataja, tunnollinen ja luotettava pelaaja. Aku on sellainen kahden suunnan höylä, jolla on myös hyökkäyspeliin taitoja ja annettavaa, Tuomo Räty sanoo.

– Aatu on enemmän artisti, jonka pelin taso vaihtelee ottelusta toiseen ja myös otteluiden sisällä. Aatun taitopuolen työkalupakki on korkeatasoinen. Parhaimmillaan hän pystyy tekemään hienoja yksilösuorituksia.

Tässä vaiheessa Päivi Räty puuttuu keskusteluun.

– Keksin heitä kuvaavat luonnehdinnat jo silloin, kun he olivat ihan pieniä. Aatu on artisti ja Aku on raataja, Päivi Räty sanoo.

– Ne termit tulivat jopa enemmän sieltä jalkapallokentältä. Aatu tykkäsi kesyttää palloa ja kikkailla. Aku oli sellainen topparin pelipaikan luuta, Tuomo Räty jatkaa.

Aatu Räty juhli Slovakiaa vastaan
Aatu Räty juhli Slovakiaa vastaan.AOP

Vanhemmat haluavat, että lapset käyvät koulun loppuun

Artisti ja raataja kuvaavat veljeksiä nimenomaan jääkiekkoilijoina, mutta jollain tavalla myös ihmisinä. Vanhempien kuvauksen mukaan Aku Räty on tunnollinen suorittaja ja Aatu Räty intohimoisempi priorisoija.

– Aku hoitaa koulun tosi hyvin. Aatu keskittyy enemmän siihen, mistä hän tykkää. Jääkiekossa Aatu ei jätä kiveä kääntämättä, mutta muuten hän valikoi, mitä kiviä kääntää, Tuomo Räty muotoilee.

Molemmat veljekset käyvät Oulussa Kastellin urheilulukiota. Aku käy jo abivuotta, kun Aatu on lukion toisella luokalla. Vanhemmat korostavat, että koulutus on perheessä tärkeä arvo.

Vaikka Rädyistä tulee todennäköisesti jääkiekkoammattilaisia, koulu on hoidettava. Vanhemmat sanovat, että lukion käyminen tuo pojille sivistystä ja avaa uramahdollisuuksia kiekkouran päättymisen jälkeen.

Tällä hetkellä näyttää, että kiekkouran jälkeistä aikaa ei tarvitse hetkeen miettiä. Jos kehitys jatkuu nykyvauhdilla, molemmat veljekset pääsevät hyvin todennäköisesti pelaamaan NHL:ssä.

Vanhemmat eivät kuitenkaan vielä haaveile poikien tienaamista NHL-miljoonista.

– Heillä on mahdollisuudet yrittää saada jääkiekosta ammatti ja ura. Toivotaan, että tulevaisuus on valoisa, mutta jalkojen pitää pysyä maassa. Huipulle on vielä pitkä matka, Tuomo Räty sanoo.

– Olen nähnyt 20 valmentajavuoden aikana paljon lahjakkaita pelaajia. Ei voi kuvitella, että huipulle pääseminen on helppoa. Nautinto tulee siitä, miten haastavaa ja vaikeaa tämä on. Siitä pitää tykätä, että panee itsensä peliin.

Jääkiekon alle 20-vuotiaiden MM-turnauksen otteluohjelman, tulokset, tilastot, tärkeimmät uutiset ja parhaat videot löydät Ylen MM-kisaoppaasta.

Lue myös:

Kommentti: Tässä on Nuorten Leijonien uusi superketju! Suomi sai silti paljon anteeksi, koska vastustaja oli surkea

Rädyn veljesten tähdittämä nelosketju huippuiskussa – Nuoret Leijonat murskasi heikon Slovakian MM-kisoissa

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat