1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Englannin Valioliiga

Kiistelty VAR vei viisi maalia ja varasti huomion Valioliigan kierroksella – entinen Huuhkajien luotsi murahti: "Olen yhä tarpeeksi typerä"

Jalkapallon Englannin Valioliigan videotarkastukset kuohuttivat viikonloppuna saarivaltakunnassa.

Martin Atkinson kuuntelee, mitä videotuomarilla on sanottavana. Kuva: Getty Images

Pallo on maalissa, mutta täyttä varmuutta täysosumasta ei vielä ole. Ensin pitää vartoa, välähtääkö stadionin näytölle kolmen kirjaimen sarja: VAR.

Videotuomarijärjestelmä VAR on ollut jalkapallon Englannin Valioliigan kauden kuumin puheenaihe. Viikonlopun kierroksella kiistelty systeemi varasti huomion täysin.

Viikonlopun kymmenessä ottelussa hylättiin videotarkastelun jälkeen paitsioina viisi maalia: kaikki niin niukalla marginaalilla, että ihmissilmän lisäksi tarvittiin avuksi tietokoneella tehtyjä apuviivoja.

Videojärjestelmän armottomuuden sai lauantaina tuta muun muassa Teemu Pukki, jonka olkapää oli paitsion puolella ottelussa Tottenhamia vastaan. TV-kuvasta tilannetta oli lähes mahdotonta erottaa.

Häijy VAR-tuomio ryösti Teemu Pukilta kauden 10. osuman Norwichin ja Tottenhamin välisessä Valioliigaottelussa. (Kuvalähde: Viasat)

Englannissa jalkapalloväen kuppi meni VAR:n suhteen nurin viimeistään nyt. Kannattajat katsomossa ovat laulaneet järjestelmää vastustavia lauluja läpi syksyn, ja kritiikkiä on tullut yhä enemmän myös pelaajien ja valmentajien suista.

– Voitte kysyä sadalta ihmiseltä, ja he kaikki sanovat, ettei Teemun maali ollut paitsio. Haluaisin tietää, onko viiva piirretty juuri syöttöhetkellä, Norwichin päävalmentaja Daniel Farke puhisi Tottenham-ottelun jälkeen Norwich Evening Newsin (siirryt toiseen palveluun) mukaan.

Crystal Palacen päävalmentaja Roy Hodgson antoi palaa sen jälkeen, kun joukkueen johtomaali Southamptonin vieraana hylättiin videotarkistuksen jälkeen. Ottelu päättyi lopulta 1–1.

– Olen yhä tarpeeksi typerä juhliakseni juuri tekemäämme maalia. En voinut edes kuvitella, että se olisi ollut paitsio. Minun täytyy laittaa silmälasit päähäni ja katsoa tilanne sata kertaa televisiosta, jotta näen sen varmasti oikein, Huuhkajia aikanaan luotsannut Hodgson sanaili Sky Sportsille (siirryt toiseen palveluun).

Tuttu näky tämän kauden Valioliigasta: maali on hylätty paitsiona videotarkastuksen jälkeen. Kuva: Getty Images

"Yhtä isoa sotkua"

Valioliigan kärkikaksikko Liverpool ja Manchester City hyötyivät sunnuntai-iltana molemmat VAR-tuomioista. Liverpoolin 1–0-maalia Wolverhamptonia vastaan tarkasteltiin videolta käsivirheen varalta, mutta hyväksyttiin lopulta. Wolvesin tasoitusmaali puolestaan hylättiin niukkana paitsiona.

– En halua puhua VAR:sta enää. En pidä siitä, että päätöksiä tekevät tuomarit, jotka ovat kilometrien päässä. He eivät tunne ottelua samalla tavalla kuin paikan päällä olijat, Wolvesin päävalmentaja Nuno Espirito Santo sanoi The Guardianille (siirryt toiseen palveluun).

VAR nousi päärooliin myös Manchesterissa. Sheffield Unitedin kannattajat juhlivat vieraskatsomossa yllätysjohtoa vain hetken, sillä millimetrit olivat kotijoukkueen puolella ja Lys Moussetin osuma hylättiin. City karkasi lopulta 2–0-voittoon.

– Paitsiosta ei ole ratkaisevaa todistetta, on vain sumeita viivoja ja kuvakulmia. Tuomioiden tekemiseksi on oltava selvempi tapa, Sheffield Unitedin päävalmentaja Chris Wilder murisi.

Manchester Cityn luotsi Pep Guardiola oli kollegansa puolella, vaikka VAR-tuomio oli tällä kertaa Cityn kannalta suotuisa.

– Jokainen viikonloppu on yhtä isoa sotkua. Toivottavasti VAR toimii ensi kaudella paremmin.

Lue myös:

Liverpool jatkoi voittokulkuaan Valioliigassa, Artetan kotidebyytti kääntyi tappioksi Chelsealle

Häijy VAR-tuomio ryösti Teemu Pukilta kauden 10. osuman – Futislegenda älähti ratkaisusta: "Taas järjetöntä hölynpölyä"