Kurittomuus ja itsekkyys toistuva ongelma Nuorten Leijonien pelaamisessa – asiantuntijalta yllättävä näkökulma aiheeseen

Tiistain Sveitsi-ottelu valmistaa paremmin MM-puolivälierään kuin viikonlopun Kazakstan- ja Slovakia-ottelut, sanoo Yle Urheilun asiantuntija Tuomas Tuokkola.

Jääkiekon nuorten MM 2020
Lassi Thomson
Suomen joukkue on ottanut MM-turnauksessa liikaa jäähyjä.Petr Sznapka / Lehtikuva

Suomi kohtaa Sveitsin tänään jääkiekon alle 20-vuotiaiden MM-turnauksen alkusarjassa. Suora lähetys TV2:ssa ja Areenassa klo 19.50 alkaen.

TRINEC. Vuosikymmenen viimeistä jääkiekko-ottelua viedään! Suomen alle 20-vuotiaiden miesten maajoukkue kohtaa uudenvuodenaattona Sveitsin nuorten MM-turnauksessa. Alkusarja päättyy Suomen ja Sveitsin kamppailuun.

Panoksena on Trinecissä pelattavan A-lohkon kakkossija, olettaen, että Ruotsi voittaa päiväpelissä Slovakian. Sijoittumalla toiseksi Suomi välttäisi todennäköisesti Yhdysvaltojen ja Kanadan kohtaamisen torstain puolivälierässä. Vastaan voi tulla kuitenkin esimerkiksi Venäjä, Tshekki tai Saksa, joten puolivälierävastustaja on joka tapauksessa kova.

B-lohkossa pelit ovat menneet niin hyvin ristiin, että esimerkiksi Venäjällä on tiistaina pakkovoiton paikka Saksaa vastaan, jos se haluaa välttää joutumisen karsintaan.

Suomen lohkossa asetelma on selkeämpi. Ruotsi, Suomi, Sveitsi ja Slovakia ovat varmistaneet jo puolivälieräpaikkansa.

Vastustajan taso nousee Sveitsiä vastaan

Nuoret Leijonat on pelannut tuloksellisesti kelvollisen alkusarjan. Ruotsia vastaan kärsitty jatkoaikatappio toi tilille yhden pisteen. Viikonloppuna Suomi otti suurilukuiset murskavoitot Slovakiasta ja Kazakstanista. Kolmen ottelun jälkeen kasassa on siis seitsemän pistettä.

Alkusarjan päätösottelussa vastaan tulee kuusi pistettä turnauksessa kerännyt Sveitsi. Yle Urheilun asiantuntijan Tuomas Tuokkolan mukaan Sveitsiä vastaan vastustajan taso nousee pari pykälää viikonlopun Kazakstan- ja Slovakia-otteluista.

– Olin eilen katsomassa Sveitsin ja Slovakian ottelua. Siinä ymmärsi Sveitsin hyvyyden ja Slovakian heikkouden. Slovakialla ei ollut siinä pelissä mitään mahdollisuutta, sanoo jääkiekkovalmentaja Tuokkola.

Sveitsi voitti Slovakian 7–2. Sveitsin tehopelaajia ottelussa olivat Valentin Nussbaumer (1+3), Gilian Kohler (2+1) ja Matthew Verboon (1+2), joiden muodostaman tehoketjun kanssa Suomikin saa olla varuillaan.

– Sveitsi on yksilötaidoltaan ihan eri kategorian joukkue kuin Slovakia tai Kazakstan. Suomen joukkueelle tekee hyvää, että vastustajan taso nousee. Suomi ei saa Sveitsiä vastaan anteeksi virheitä, joita turnauksessa on tullut liikaa.

Kurittomuus ja itsekkyys vaivaa

Pelillisesti Nuorten Leijonien alkusarja ei ole ollut mikään napakymppi. Ruotsia vastaan ottelu venyi jatkoajalle lähinnä Justus Annusen loistavien torjuntojen ansiosta. Slovakia ja Kazakstan olivat yksinkertaisesti niin heikkoja vastustajia, että Suomi on saanut kurittoman pelaamisensa anteeksi.

– Kurittomuus on näkynyt hyökkäyspelaamisen valinnoissa ja siinä, miten isolla riskillä Suomi hyökkää. Suomen hyökkääminen on upporikasta ja rutiköyhää, joka on johtanut kiekonmenetyksiin ja sitä kautta maalipaikkojen antamiseen vastustajalle, Tuokkola sanoo.

Suomen joukkueen pelaajista on ollut havaittavissa myös tietynlaista itsekkyyttä.

– Toinen missä kurittomuus on näkynyt, on vaihtojen pituus. Vaihdot ovat venyneet pitkiksi. Pelaajat ovat ajatelleet, että jos vielä tästä pääsen hyökkäämään, niin teen pisteitä. Se on huono lähtökohta silloin, kun pelataan tosipelejä.

Nuoret Leijonat Kazakstan-pelissä 29.12.2019.
Suomen joukkue on tehnyt paljon maaleja, mutta pelannut samalla kurittomasti. AOP

Tuokkolan mielestä Suomen kurittomuus on tosin vähentynyt turnauksen aikana.

– Ruotsi-ottelussa vastustajalle annettiin maalipaikkoja äärettömän paljon. Slovakia sai ensimmäisessä erässä 3–4 ylivoimahyökkäystä Suomen riskihyökkäämisen ja huonon puolustusvalmiuden takia. Sen jälkeen niitä ei Slovakia-ottelussa tullut, Tuokkola sanoo.

– Kazakstan-ottelun ensimmäiseen erään Suomi lähti huonosti. On hieno asia, että joukkue pystyi hoitamaan sen pelin kunniakkaasti pois.

Joka tapauksessa Suomi on päässyt alkusarjassa helpolla. Kurittomuus, itsekkäät pitkät vaihdot ja lukuisat virheet eivät ole haitanneet Slovakiaa ja Kazakstania vastaan. Valmistavatko tällaiset pelit Suomea puolivälierään, jossa vastustajan taso nousee merkittävästi?

Asiantuntija Tuokkolalta tulee yllättävä näkökulma aiheeseen.

– Tämä on erikoinen joukkue. Näillä pojilla on hauskaa. Miten se hauskuus näkyy, kun tulee kova peli? Muuttavatko nämä pojat silloin pelaamistaan, että okei jätkät, nyt meidän on tehtävä nämä ja nämä valinnat. Se kuulostaa aika riskialttiilta, mutta tämä joukkue vaikuttaa kurittomuudestaan huolimatta aika sitoutuneelta, Tuokkola pohtii.

– Minun ikäisteni sukupolvi meni vakavasti pelistä toiseen, mutta nämä osaavat pitää hauskaa. Tässä voi olla ero sukupolvien välillä.

Suomen pitää sopeutua tuomarilinjaan

Alkusarjassa MM-turnauksen tuomarilinja on puhuttanut. Rangaistuksia on jaettu paljon, ja osa kisoja seuraavista kiekkovaikuttajista on pitänyt tuomarilinjaa jopa naurettavan tiukkana.

Esimerkiksi Suomen ja Kazakstanin välisessä ottelussa jaettiin 14 kaksiminuuttista, joista osa tuli melko heppoisesti.

– Tuomarilinja on ollut äärettömän tiukka. En tiedä millä ohjeistuksella ollaan lähdetty. Linja on ollut tasapuolinen, mutta jäähyjä on tullut ihan älyttömän helpolla, Tuomas Tuokkola sanoo.

Suomen joukkueen pitää pystyä sopeutumaan tiukkaan tuomarilinjaan, koska puolivälierissä Nuorilla Leijonilla ei ole varaa istua kolmasosaa pelistä jäähyllä, kuten Kazakstania vastaan kävi.

– Luulisin, että siitä on puhuttu Suomen joukkueessa. Jos tämä on turnauksen linja, totta kai siihen on opittava. Vanha totuus on se, että luistele enemmän kuin vastustaja, niin ei tarvitse rikkoa niin paljon.

Jääkiekon alle 20-vuotiaiden MM-turnauksen otteluohjelman, tulokset, parhaat videot ja tärkeimmät uutiset löydät Yle Urheilun MM-kisaoppaasta.

Lue myös:

Uudenvuodenaatto huipentuu Nuorten Leijonien kamppailuun Sveitsiä vastaan – veikkaa avausmaalin tekijää ja voit voittaa Leijonien pelipaidan

Kommentti: 51 kilometrin päässä Nuorten Leijonien pelipaikasta tapahtuu jotain, jota Suomi ei saa unohtaa

MM-kisakaupungissa itäblokin arkkitehtuuri kukoistaa ja jättimäinen tehdas löyhkää – yksi paikka on myös Nuorten Leijonien pelastus

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat