Suomalaishiihtäjät eivät ole täysin tyytyväisiä rajusti muuttuneen Tour de Skin ohjelmaan – bonussekunnit ja lyhyet hiihtomatkat herättävät kysymyksiä

Tour de Skin ohjelma on tänä vuonna ollut tasapaksu. Yle Urheilu kysyi kiertueella olevilta suomalaishiihtäjiltä, mitä he muuttaisivat kiertueelta.

Naisten 10 kilometrin vapaan hiihtotavan yhteislähtökisa oli tämän vuoden Tour de Skin avauskilpailu. Kuva: Lehtikuva / Jussi Nukari

Kun Tour de Ski -kiertue aikoinaan perustettiin, oli sen esikuvana pyöräilyn Ranskan ympäriajo. Siitä haluttiin raskas turnee, jossa erilaisilla matkoilla ja erilaisilla hiihtotavoilla löydettäisiin todelliset hiihtokuninkaalliset.

Alkuaikoinaan Tour de Ski olikin todella raskas rypistys. Osa tästä johtui tiiviistä ohjelmasta ja eri maihin matkustamisesta, mutta myös kisaohjelmasta. Miesten kiertueen kilometrimäärät parhaimmillaan pyörivät 100 kilometrin kieppeillä, naisten yli 60 kilometrissä. Matkojen pituudet vaihtelivat sprintistä miesten 35 ja naisten 15 kilometrin kisaan.

Viime vuosina matkat ovat lyhentyneet, paikkakunnat ovat vähentyneet ja tänä vuonna ohjelma onkin huomattavasti erilaisempi kuin mitä se oli Tour de Skin alkuaikoina. Kahden sprinttikisan lisäksi miehet hiihtävät neljä 15 kilometrin kisaa sekä päätösetapilla 10 kilometriä ja naiset viisi 10 kilometrin kisaa. Seitsemästä kisasta neljä on vapaalla, kolme perinteistä, normaalimatkoilla kolme on yhteislähtöä, yksi takaa-ajo ja yksi väliaikakisa.

Siinä pitää olla kova jätkä, että pysyy kovissa peeseissä mukana.

Perttu Hyvärinen

– Kaksi sprinttiä on mielestäni maksimi Tourilla. Itse laittaisin ohjelmaan enemmän väliaikalähtöjä, mutta eiköhän kovin erotu joukosta tälläkin, Kerttu Niskanen pohti ohjelmaa Yle Urheilun haastattelussa ja sanoi, ettei kaivannut aiemmin ohjelmassa ollutta prologia takaisin.

– En laittaisi prologia ohjelmaan, mutta matkoja voisin pidentää!

Perttu Hyvärinen totesi kahden ensimmäisen osakilpailun jälkeen päässeensä kiertueen alkupäässä varsin helpolla, sillä hän karsiutui sprintin erähiihdosta ja pääsi toisena kisapäivänä kisapaikalta pois ensimmäisten joukossa. Hän kaipasi Tourin ohjelmaan ainakin yhtä pidempää matkaa. Sellaista Cortinasta Toblachiin hiihdettävää noin 30 kilometrin matkaa, joka oli ohjelmassa vielä viitisen vuotta sitten.

– Se on sellainen legendaarinen kisa, jota olen päässyt katsomaan vain televisiosta. Olisi mahtavaa päästä hiihtämään sitä kilpaa, Hyvärinen haaveili.

Hyvärinen haluaisi Tourille myös toisen väliaikalähtökisan, vaikka hänen mielestään peesihiihtokin on oma taiteenlajinsa.

– Siinä pitää olla kova jätkä, että pysyy kovissa peeseissä mukana, hän muistutti.

Iivo Niskasen mielestä myös normaalimatkoilla pitäisi jakaa bonussekunteja. Kuva: Lehtikuva / Jussi Nukari

Bonussekunnit herättävät närää

Lari Lehtosen mielestä tämän vuoden Tour-ohjelma ei ole yhtä monipuolinen kuin aikaisemmin, vaan pikemminkin tasapaksu. Normaalimatkojen taitajana Lehtonen ei lämpene myöskään sprintin bonussekunneille, jossa voittajan ajasta hyvitetään peräti 60 sekuntia.

– Siinä on varsinkin distanssihiihtäjällä aikamoinen takominen kiinni, hän sanoi.

Lehtosen kanssa samaa mieltä on myös Iivo Niskanen, joka putosi kokonaiskilpailussa melkoisesti karsiuduttuaan jatkosta Lenzerheiden sprintissä.

– Se on jännä, että sprintissä on 60 sekuntia ja normaalimatkoilta on viety kaikki bonussekunnit pois, Niskanen sanoi.

Hänen mielestään esimerkiksi Toblachin kaltaisessa helpohkossa maastossa peesihyöty on sen verran suuri, että siinä bonussekunneista olisi normaalimatkan hiihtäjille hyötyä. Aikaisemmin normaalimatkoilla jaettiin kolmelle ensimmäiselle bonussekunteja, mutta tänä vuonna ne poistettiin Tourin säännöistä.

Nyt siirrytään hapenottomaastoihn ja hiihdetään myös perinteistä.

Iivo Niskanen

Tilanne saattaa kuitenkin vielä muuttua nyt, kun kiertueella siirrytään Val di Fiemmeen.

– Nyt siirrytään hapenottomaastoihn ja hiihdetään myös perinteistä. Toistaiseksi kisat on hiihdetty sen verran helpoissa maastoissa, että on mielenkiintoista nähdä, muuttuuko tilanne Fiemmessä, Niskanen sanoi ja toivoi Tourin ohjelmaan enemmän väliaikalähtöjä.

Tour de Ski on aina päättynyt Alpe Cermisin nousuun, eikä siitä ole luovuttu tänäkään vuonna. Sen verran etappia on kuitenkin muutettu, että tällä kertaa se on yhteislähtökisa.

Nähtäväksi jää minkälaisia muutoksia nyt jo perinteeksi muodostuneelle Tour de Skille keksitään tulevina kausina, mutta ainakin Suomen joukkueen Tourin ensikertalaisella, Vilma Nissisellä, riittäisi ehdotuksia:

– Vähän “pertsan” väliaikalähtöä ja pertsan kahtakymppiä. Sitten voitaisiin tulla Alpe Cermisiä mieluummin alaspäin, pari hyppyriä matkalla ja pujottelukepit, niin sitten olisin tyytyväinen. Saataisiin vähän haastavuutta lisää, Nissinen naurahti.

Lue myös: