Suora

  • Elävä arkisto esittää

MM-puolivälierässä Nuoret Leijonat kokee jotain, mikä vaatii isoa ryhtiliikettä – asiantuntija haluaa nähdä johtavilta pelaajilta parempaa: "Ykkösketju on kansakunnan kaapin päällä"

Suomi kohtaa tänään jääkiekon alle 20-vuotiaiden MM-kisojen puolivälierässä Yhdysvallat. Yle Urheilun asiantuntija Tuomas Tuokkola kertoo, mitä ottelun voittaminen vaatii.

Jääkiekon nuorten MM 2020
Antti Saarela
Suomen ykkössentteri Antti Saarela on yhä ilman tehopisteitä MM-turnauksessa.AOP

Suomen ja USA:n MM-puolivälierä alkaa tänään kello 18.30. Suora lähetys TV2:ssa ja Areenassa.

TRINEC. Sveitsi-tappiosta ei näkynyt jälkeäkään, kun Nuoret Leijonat tuli jäälle keskiviikkona Trinecissä. Uuden vuosikymmenen ensimmäiset harjoitukset sujuivat hymy huulilla.

Osa joukkueesta kävi jäällä, osa joukkueesta jumppasi Trinecin jäähallin käytävillä. Molemmista harjoitusryhmistä kuului tasaisin väliajoin naurua.

Suomen joukkue tarvitsee tuota samaa rentoutta, kun se kohtaa jääkiekon alle 20-vuotiaiden MM-puolivälierässä USA:n.

– Joukkue huokuu hyvää fiilistä, eikä se ole teennäistä, kun joukkuetta on viikon ajan seurannut läheltä. Ilmapiiri ei ole negatiivinen tai huolestunut. Se on hyvä asia. Päättäväisyyttä ja terävyyttä tarvitaan lisää puolivälierään, mutta mukana on oltava myös taiteellisuutta, sanoo Yle Urheilun asiantuntija Tuomas Tuokkola.

Uusi vaatimustaso

Suomen saldo alkusarjassa oli kaksi voittoa, yksi jatkoaikatappio ja yksi varsinaisen peliajan tappio.

Kazakstania ja Slovakiaa vastaan Suomen joukkuetta ei edes testattu kunnolla. Sveitsi-ottelussa nähtiin, että tietyt pelilliset ongelmat eivät ole kadonneet Nuorten Leijonien pelistä mihinkään.

Jääkiekkovalmentaja Tuokkolan mukaan Suomen pelaamisesta uupuu riittävän nopea reagointi puolustus- ja hyökkäyspelaamiseen.

– Ne tilanteet pitää painaa koko viisikon voimin, eikä niin, että kaksi pelaajaa osallistuu siihen. Eikä varsinkaan niin, että odotetaan maalivahti Justus Annusen hoitavan kaiken.

Justus Annunen
Justus Annuselle sattui Sveitsiä vastaan vaikeampi päivä.Petr Sznapka / Lehtikuva

MM-puolivälierässä pelin vaatimustaso nousee vähintään samalle tasolle kuin mitä se oli alkusarjan ensimmäisessä ottelussa Ruotsia vastaan. Silloin Annunen pelasti ottelusta Suomelle pisteen.

– Puolivälierässä vauhti on varmasti kova. Siinä mennään välillä äärirajoilla. Luisteluvoimainen Suomi pystyy kyllä vastaamaan USA:n vauhtiin, Tuokkola sanoo.

Parempia valintoja

Suomen joukkue ja ulkopuoliset asiantuntijat manasivat koko alkusarjan ajan, että Nuoret Leijonat teki liikaa virheitä. Tätä mieltä oli myös Tuokkola.

Puolivälierän aattona Tuokkola alkoi puhua virheiden sijaan valinnoista. Virheiden välttelyn sijaan Suomen joukkueen pitäisi alkaa tehdä enemmän peliä edistäviä valintoja.

– Hyökkäykseen pitäisi löytää sellainen rytmi, että Suomi ei menisi upporikkaalla ja rutiköyhällä, vaan päättäväisesti. Silloin kun tajutaan, että tästä hyökkäyksestä me emme tee maalia, niin pelataan niin, ettei vastustaja pääse iskemään vastaan.

– Se on aika iso vaatimus Suomen joukkueelle näiden kahden pelin perusteella, mitä on ollut Sveitsiä ja Ruotsia vastaan.

Viisikkotason väärät pelivalinnat ovat vaikeuttaneet myös Suomen tiettyjen yksilöiden onnistumista.

Johtavat pelaajat esiin

Jotta Suomi voi voittaa huippulupauksia vilisevän USA:n, joukkue tarvitsee kaikilta yksilöiltä nappipelin.

Tuokkolalta löytyy selvä näkemys siihen, kenellä yksilöistä on eniten parannettavaa.

– Tällä hetkellä ykkösketju on kansakunnan kaapin päällä. He yrittävät hyökätä riskillä ja menettävät kiekkoja, minkä myötä heidän puolustusvalmiutensa on huono. Se vaikeuttaa lopulta myös hyökkäyspelaamista, kun he ovat puolustuspelaamisessa aina askeleen jäljessä, Tuokkola sanoo.

Matias Maccelli (1+3), Antti Saarela (0+0) ja Lenni Killinen (0+2) eivät ole päässeet Tšekin turnauksessa sille tasolle, mitä johtavilta pelaajilta vaaditaan.

– Ykkösketjussa olisi taitoa tehdä mitä vaan.

Puolustajista Tuokkola haluaisi nähdä Ville Heinolalta ja Lassi Thomsonilta parempaa tekemistä ratkaisuhetkellä.

– Kumpikaan ei ole pelannut erityisen huonosti, mutta Thomsonilta ja Heinolalta odotan enemmän johtajuutta. Se luo kovan paineen näille pelaajille. Ei Toni Utuselta ja Mikko Kokkoselta odoteta mitään sirkustemppuja, he pelaavat peruspelaamista. Odotusarvo Thomsonin ja Heinolan kohdalla on erilainen.

Nuorten MM-kisojen otteluohjelman, tulokset, parhaat videot ja tärkeimmät uutiset löydät Yle Urheilun MM-kisaoppaasta.

Lue myös:

Kommentti: Jääkiekon vanha totuus ratkaisee Nuorten Leijonien kohtalon MM-puolivälierässä

Ilmaveiviä yrittäneeltä Suomen tehohyökkääjältä rehellistä puhetta – myönsi syyllistyneensä itsekin Nuorten Leijonien perisyntiin: "Olisi kyllä pitänyt"

Sveitsi nujersi Nuoret Leijonat – Suomi haastaa USA:n MM-puolivälierissä

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat