Suora

  • Elävä arkisto esittää

Darts sai uuden maailmanmestarin – Peter Wright kukisti kolminkertaisen mestarin PDC-liiton finaalissa

Monta arvoturnausfinaalia urallaan hävinnyt skotlantilainen Peter Wright kaatoi ykkössijoitetun Michael van Gerwenin dartsin MM-finaalissa Lontoossa.

darts
Peter wright
Peter Wright voitti uransa ensimmäisen maailmanmestaruuden 49-vuotiaana.AOP

Skotlantilainen Peter Wright on voittanut PDC-liiton maailmanmestaruuden dartsissa. Wright, 49, päihitti keskiviikkona Lontoossa käydyssä kovatasoisessa finaalissa Hollannin Michael van Gerwenin selvin erin 7–3.

Miehet heittivät kumpikin yli 102 pisteen keskiarvolla. Ottelussa kirjattiin täydet 180 pistettä 27 kertaa ja korkein poikkaisu oli Wrightin 140. Kumpikin pääsi kerran yrittämään jopa täydellistä yhdeksän tikan peliä; Wright viidennessä erässä ja van Gerwen viimeisessä kymmenennessä erässä. Hollantilainen oli lähempänä onnistua, mutta viimeinen tikka lipsahti tuplan sijasta singeli-12:ksi.

Ottelun käännekohta oli viides erä. Yhdeksän tikan yrityksen isäksi Wright teki muutenkin isoja vähennyksiä, kun van Gerwenillä taas alkoivat lopetukset tuottaa tuskaa: kolmannessa legissä hän heitti kuusi kertaa ohi tuplasta. Erä loppui Wrightin murtoon ja koko erä skotille 3-1.

Wright ei enää johtoaan erissä menettänyt. Ottelu ratkesi juuri siihen, että van Gerwen missasi tuplia ja Wright kykeni aina tiukassa paikassa pusertamaan tarvittavat pisteet ja tuplat. Kolmesti Wright pystyi kääntämään erän edukseen juuri ratkaisevassa viidennessä legissä.

"Ikinä ei saa luovuttaa"

Mestaruus on seitsemänneksi turnauksessa sijoitetun Wrightin uran ensimmäinen. Vuonna 2014 hän selvisi finaaliin, mutta hävisi juuri van Gerwenille. Maailmanlistan ykkönen Van Gerwen on juhlinut mestaruutta aiemmin jo kolmesti.

Maaliskuussa 50 vuotta täyttävä Wright on kaikkien aikojen vanhin ensi kertaa maailmanmestaruuden voittanut dartsinpelaaja. Lähellä mestaruus on ollut ennenkin, mutta ennen uudenvuodenpäivän finaalia skotti oli jäänyt toiseksi kaikkina kymmenenä kertana, kun hän oli selviytynyt arvoturnauksen finaaliin.

– Vihdoinkin sain apinan pois selästäni. Ikinä ei saa luovuttaa, vaikka kuinka monta kertaa häviäisi. Uskoin itseeni alusta asti, Wright kommentoi tunteikkaana brittilehti Guardianille (siirryt toiseen palveluun).

Wright kuittasi voitollaan 500 000 Englannin punnan eli noin 585 000 euron palkintopotin. Van Gerwen joutui tyytymään 200 000 punnan palkintoon.

Sherrock ei lähde BDO:n kisoihin

MM-turnaus tullaan muistamaan Fallon Sherrockin kisoina. Sherrockista tuli ensimmäinen nainen, joka voitti miehen MM-tason pelissä. Hän eteni kolmannelle kierrokselle asti ja todisti, että naiset pystyvät tätä nykyä haastamaan miehet dartsissa.

Sherrockin, 25, oli määrä jatkaa kauttaan PDC:n kanssa kilpailevan BDO-liiton maailmanmestaruusturnauksessa, jossa naiset heittävät omassa sarjassaan. Sherrock on kuitenkin vetäytynyt näistä kisoista.

BDO:n kisat alkavat Lontoossa 4. tammikuuta. Liitto on joutunut vähentämään rutkasti palkintorahapottia ja kertonut, että päätöksen taustalla ovat nousseet kustannukset sekä heikko lipunmyynti.

Juttua täydennetty 2.1. kello 8.19: Lisätty yksityiskohtia finaalin kulusta ja Fallon Sherrockin päätöksestä vetäytyä BDO-liiton kisoista.

Lue myös:

MM-darts ratkeamassa – yllätysten kisat huipentuvat 700 000 punnan finaaliin

Kommentti: "Palatsin kuningatar" sen todisti – naisten nousu dartsin huipputasolle on alkanut ja sen vuoksi lajikulttuurin on muututtava

Darts-sensaatio Fallon Sherrockin taival päättyi MM-kisoissa – vastustaja Dobey käytti korvatulppia vaimentaakseen yleisön buuausäänet

Dartsin sensaationainen iski taas – nyt kaatui jo iso nimi

Dartsin MM-kisoissa historiallinen hetki - naispelaaja voitti miehen ensimmäisen kerran

Lähteet: bbc, guardian

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat