Suora

  • Urheiluruutu

NBA:n menestyksen rakentanut David Stern on kuollut – "Yksi sukupolvensa merkittävimmistä bisnesjohtajista"

Sternin ohjauksessa Michael Jordanista ja kumppaneista tuli maailmanlaajuisia supertähtiä.

NBA
David Stern
David Stern kuvattuna vuonna 2012.AOP

Pohjois-Amerikan koripalloliiga NBA:n pitkäaikainen entinen johtaja David Stern on kuollut. Joulukuussa aivoverenvuodon saanut Stern kuoli uudenvuodenpäivänä 77-vuotiaana.

Stern johti NBA:ta vuodet 1984–2014, ja häntä pidetään yleisesti liigan nykyisen menestyksen luojana. Kun Stern aloitti NBA:n johdossa, oli koripallo Yhdysvalloissa pikkutekijä verrattuna amerikkalaiseen jalkapalloon ja baseballiin, eikä liigan finaaleja edes näytetty joka vuosi suorana televisiossa. Hänen alaisuudessaan NBA nousi maailmanlaajuiseksi ilmiöksi.

Stern muun muassa neuvotteli NBA:lle rahakkaita tv- ja sponsorisopimuksia ja päätti nostaa pelaajat liigan markkinoinnin keskiöön. Tällä strategialla Michael Jordanin, Kobe Bryantin ja LeBron Jamesin kaltaisista pelaajista tuli ympäri maailman tunnettuja supertähtiä. NBA:n tv-tulot kasvoivat 22 miljoonasta dollarista vuonna 1984 noin 930 miljoonaan vuonna 2014.

– Lepää rauhassa David Stern, kaikkien aikojen paras johtaja, tviittasi takavuosien NBA-supertähti Shaquille O'Neal.

Stern myös päästi NBA-pelaajat Barcelonan olympialaisiin vuonna 1992. Yhdysvaltain legendaarisen Dream Teamin esitykset kasvattivat NBA:n suosiota maailmalla ja edistivät koripallon kansainvälistymistä. Stern myös oli perustamassa naisten WNBA:ta vuonna 1996.

– Hän johti liigan myrskyisten aikojen läpi, kasvatti siitä kansainvälisen ilmiön ja loi mahdollisuuksia joita harva olisi osannut kuvitella. Hänen näkemyksensä ja johtajuutensa tarjosi minulle globaalin näyttämön, jolla saatoin menestyä, sanoi Jordan, joka oli 1990-luvulla NBA:n maailmanvalloituksen kasvot.

– Davidin ansiosta NBA on aidosti globaali brändi. Siksi hän ei ole ainoastaan yksi kaikkien aikojen suurimmista urheilujohtajista, vaan myös yksi sukupolvensa merkittävimmistä bisnesjohtajista, sanoi NBA:n nykyinen johtaja Adam Silver.

Lue myös:

Entinen NBA-komissaari David Stern ymmärtää Yhdysvaltojen tähtipelaajien kieltäytymiset – "Koripallon MM-kisojen ajankohta oli virhe"

Henrik Dettmannin kolumni: Supertähdet haastavat Donald Trumpin – maailman nopeimmin kasvavassa ammattilaissarjassa politiikka on osa menestystarinaa

Lauri Markkanen säväytti Milwaukeeta vastaan sairasteluista huolimatta – Chicagolle silti selvä tappio

Koripallon 18-vuotias superlupaus Awak Kuier teki yllätyspäätöksen ja hylkäsi yliopistokoriksen WNBA-unelman vuoksi – suuntana Keski-Euroopan ammattilaiskentät

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat