Jere Forsberg aikoo voittaa taas kultaa paralympiakisoista, ja otti psykologin avukseen: "Hölmöä tavoitella mitään muuta, kun on kerran on voittanut"

Jousiampuja Jere Forsberg rakentaa valmistautumista arvokisakesään yhdessä urheilupsykologin kanssa.

paralympialaiset
Jere Forsberg
Jere Forsbergin paralympiakullan puolustus katkesi neljännesvälieriin Rion paralympialaisissa vuonna 2016.Yle / Antro Valo

Jousiammuntaradalla on täysin hiljaista. Kotkalainen Jere Forsberg on ainoa urheilija ampumaviivalla. Lyhyen tähtäämisen jälkeen nuoli paukahtaa päätyseinässä odottavaan maalitauluun.

– Se on oppinut tuntemaan, että nyt lähti hyvin. Sen on pakko olla kymppi. Hyvä osuma tuntuu molemmissa käsissä ja selässä, joka tekee ampuessa työn.

Ensimmäisen kerran Forsberg muistaa kokeilleensa jousiammuntaa kuusivuotiaana. Parin vuoden päästä hän meni jousiammuntaleirille.

– Tuolloin Taru Sormusten Herrasta -elokuvat olivat juuri tulleet. Kirja- ja elokuvasarjoina pidän niitä kaikkien aikojen parhaina. Jousiampuja Legolas oli lempparihahmoni. Siinä mielessä elokuvat ovat vaikuttaneet lajivalintaani, Forsberg naurahtaa.

Jere Forsberg
Forsberg tekee viidesti viikossa ammuntaharjoituksen. Yhden treenin aikana hän ampuu noin sata nuolta.Yle / Antro Valo

Rauhallisuutta on tullut lisää

Joulukuun alussa Forsberg valittiin ensimmäisten urheilijoiden joukossa ensi kesänä Tokiossa urheiltaviin paralympialaisiin. Forsberg linjasi heti tuolloin ainoaksi tavoitteekseen kultamitalin.

– Tuntuu hölmöltä lähteä tavoittelemaan mitään muuta, kun on kerran on voittanut kultaa.

Vuoden 2012 paralympiavoittaja Forsberg on nyt ottanut harjoitusohjelmaansa mukaan mentaalivalmennuksen. Tämä on tarkoittanut urheilupsykologin kanssa pitkiä keskusteluja, jotka eivät välttämättä liity ammuntaan lainkaan. Päätä yritetään tyhjentää ylimääräisistä ajatuksista.

– Kyllä olen huomannut kesän kisoissa, että siitä on ollut apua. Osaa keskittyä paremmin vain yhteen nuoleen kerrallaan ja sulkea muuta hälyä ympäriltä pois.

Forsberg alkaa pyöritellä päätään, kun keskustelu siirtyy hetkeksi tänä vuonna Hollannissa käytyihin MM-kilpailuihin. Forsberg jäi 17. sijalle.

– MM-kisat olivat yhtä Via Dolorosaa, kun jo alkukilpailussa jouseni hajosi.

Jere Forsberg
Jere Forsberg luonnehtii kuntoaa tällä hetkellä hyväksi. Hän on sivunnut sisäkauden kisoissa ennätyspisteitään.Yle / Antro Valo

Urheilupsykologi Tatja Holm työskentelee arjessaan tiiviisti huippu-urheilijoiden ja valmentajien kanssa. Holm on nimetty valmistuvan olympiavalmennuskeskuksen urheilupsykologiksi. Yhtenä urheilupsykologin tehtävistä on psyykkisten taitojen harjoittaminen.

Holmin mukaan urheilijan psyykkisiä taitoja ovat esimerkiksi keskittymistaito harjoituksissa ja itsesäätelytaito. Jälkimmäiseen kuuluu muun muassa etsiä keino, jolla urheilija virittäytyy parhaiten harjoitus- tai kisatilanteeseen.

Urheilija voi esimerkiksi harjoittaa paineensietokykyään yhdessä urheilupsykologin kanssa mielikuvaharjoittelun avulla.

– Aluksi keskustellaan, että ymmärretään, mitä paine tarkoittaa kenellekin. Sen jälkeen pohditaan, millä tavalla painetilanteisiin mennään ja mitä ajatellaan painetilanteessa, että saadaan keskittymiskyky pidettyä yllä, Holm kertoo.

Huonosti sujuneista MM-kisoista huolimatta Forsberg kokee olonsa tällä hetkellä itsevarmaksi. Tänä vuonna korjattu ampuma-asento on tuonut vakautta tähtäämiseen entisestään. Hän myös lukeutuu ensi kesänä Suomen joukkueen kirkkaimpiin mitalitoivoihin.

– Olen vähän rauhallisempi kuin Lontoossa 18-vuotiaana. Silloin olisi saattanut yhdestäkin kasista repiä pelihousut ihan kunnolla. Nyt osaa jättää asian ja jatkaa eteenpäin.

Jere Forsberg
Jere Forsberg kilpailee jousiammunnassa taljajousen avoimessa luokassa.Yle / Antro Valo

95 prosenttia päästä kiinni

Forsbergin mukaan Tokion jousiammuntakisaan on vaikeaa luoda taktiikkaa. Rentous on ammunnassa kaikki kaikessa.

72 nuolen alkukilpailuun osallistuu kaikkiaan 36 urheilijaa. Sen tulosten perusteella ampujat laitetaan pudotuskaavioon ja alkaa yksi yhtä vastaan nuolisarjojen ampuminen. Pareista aina paremmin ampunut menee jatkoon.

– Kun ollaan päättämässä paralympiamitaleita niin se on 95 prosenttisesti päästä kiinni. Kaikki osaa ampua siellä jo siinä kohtaa, Forsberg sanoo.

Forsbergin mukaan tärkeintä alkukilpailussa olisi päästä kahdeksan parhaan joukkoon. Tämä takaisi pidemmän lepoajan alkukilpailun ja pudotuskilpailun välillä.

Rion paralympialaisissa vuonna 2016 Forsberg sai alkukilpailussa korviinsa valmentaja antamia muiden ampumia tuloksia. Tällä oli tarkoitus seurata realiajassa sitä, kuka tulisi vastaan pudotuskaaviossa.

– Rion kisojen jälkeen sanoin, että kukaan ei ikinä enää neuvo minua, mikä tulos pitää alkukilpailussa ampua. Tuntui hirveältä suorittaa alkukilpailua, kun takaraivossa jyskytti sijoitus mille piti päästä.

Riossa Forsbergin kisa päättyi neljännesvälieriin.

Jere Forsberg
Jere Forsbergin paralympiakullan puolustus katkesi neljännesvälieriin Rion paralympialaisissa vuonna 2016.Finlands paralympiska kommitté

Tuleva vuosi testaa muutenkin 25-vuotiaan Forsbergin paineensietokykyä. Tiiviin harjoittelutahdin lisäksi hän aloittelee parhaillaan lopputyötään Tallinnan oikeustieteellisessä yliopistossa.

– En itse pidä lakitekstien lukemista tylsänä, mutta kyllä se vaatii keskittymistä, että pysyy kartalla. Toivottavasti jossain kohtaa pääsisin yhdistämään urheilun ja lakimiehen työn. Se olisi unelma.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat